Celozrnný kváskový chlieb fotorecept
Foto: cukinka
Tento chlebík pečiem už veľa rokov, ustálila som sa na tomto recepte. U nás musí chlieb obsahovať rascu, tak to máme radi, a záleží Zobraziť celý popisTento chlebík pečiem už veľa rokov, ustálila som sa na tomto recepte. U nás musí chlieb obsahovať rascu, tak to máme radi, a záleží nám aj na tom, aby bol celozrnný a aby sme mali šikovné krajce. Na jeden chlieb stačí ingrediencie vydeliť dvoma. Používam smaltované formy od firmy Oetker, aj tie sú dosť nízke, žiaľ nikde sa mi kvalitné formy potrebných rozmerov nepodarilo kúpiť, je to diera na trhu.
príprava
na 220/180 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
320 g |
|
250 g |
|
340 ml |
|
Na 2 ks 1100 g chleba: | |
300 g (alebo celozrnná múka) |
|
300 g (alebo celozrnná múka) |
|
250 g |
|
2 kopcovité PL |
|
4 kopcovité PL |
|
4 kopcovité KL |
|
1 kopcovité PL |
|
4 kopcovité KL |
|
0,5 KL (nemusí byť) |
|
700 ml vlažná |
|
Postup
-
1
Večer si dám do misky 320 g ražnej múky a k nej pridám všetok kvások. Pomocou vlažnej vody (asi 340 ml) celú masu rozmiešam, prikryjem kúpacou čapicou a utierkou a nechám pracovať do rána na linke.
-
2
Ráno si navážim po 300 g raže, 300 g špaldy a dám ich zomlieť. Zatiaľ si navážim 2 kopcové PL (kPL) sušených pšeničných klíčkov, 4 kPL otrúb a pšeničnú múku chlebovú tak, aby to malo spolu 310 g. Spolu mám teda 910 g múky. K nej pridám 4 kopcové kávové lyžičky (kKL) himalájskej soli, 4 kKL mletého koriandra, 1 PL celej rasce a pol kávovej lyžičky korenia galgant (nemusí byť). Túto suchú masu riadne premiešam, postavím na váhu a z rozkvaseného kvásku do nej odoberiem 640 g. Zvyšnú časť kvásku dám späť do pohára, v ktorom býva a do chladničky.
-
3
Odmeriam si 700 ml vlažnej vody, a vylejem ju k zarobenej múke s kváskom. Všetko dobre premiešam, tak aby nebola nikde suchá múka.
-
4
Maslom vytriem formy, vysypem krupicou. Formu postavím na váhu a dám do nej 1100 g cesta. To isté navážim aj do druhej formy. Mokrou rukou cesto rovnomerne roztlačím po forme.
-
5
Formy zakryjem podložkami z Ikey, aby sa mi cesto neprilepilo na utierky. Spravím teda na ne tunely a potom ešte zakryjem utierkou a vložím to celé do rúry, ktorú som si predhriala na 40-50 °C. Nechám 4 hodiny pracovať, potom rúru rozohrejem na 220 °C (ohrev z dola aj z hora), formy odokryjem a celé to vložím aj s plechom do rúry.
-
6
Odstopujem si 60 minút a po 10-15 minútach znížim teplotu na 180 °C. Skúšala som piecť aj takým spôsobom, že som chleby dala do studenej rúry, nastavila som si 200 °C a nechala som ich 60 minút aj s rozohrievaním a chleba bol výborný.
-
7
Hotové vyklopím na mriežku a nechám vychladnúť. Tento chlieb je vhodný aj pre začiatočníkov, nie je čo na ňom pokaziť, pretože nezáleží až tak na konzistencii cesta.
Hadam niekedy skusim...
Prijemne nedelne popoludnie.
Ďakujem všetkým za milé reakcie, klíčky a otruby možno nahradiť tou pšeničnou múkou. Ešte donedávna som to robila tak, klíčky ani otruby som tam nedávala.