Kváskový chlieb

Celozrnný kváskový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: cukinka

Tento chlebík pečiem už veľa rokov, ustálila som sa na tomto recepte. U nás musí chlieb obsahovať rascu, tak to máme radi, a záleží nám aj na tom, aby bol celozrnný a aby sme mali šikovné krajce.* Na jeden chlieb stačí ingrediencie vydeliť dvoma. Používam smaltované formy od firmy Oetker, aj tie sú dosť nízke, žiaľ nikde sa mi kvalitné formy potrebných rozmerov nepodarilo kúpiť, je to diera na trhu.

270 minút
príprava
60 minút
na 220/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer si dám do misky 320 g ražnej múky a k nej pridám všetok kvások. Pomocou vlažnej vody (asi 340 ml) celú masu rozmiešam, prikryjem kúpacou čapicou a utierkou a nechám pracovať do rána na linke.
  2. Ráno si navážim po 300 g raže, 300 g špaldy a dám ich zomlieť. Zatiaľ si navážim 2 kopcové PL (kPL) sušených pšeničných klíčkov, 4 kPL otrúb a pšeničnú múku chlebovú tak, aby to malo spolu 310 g. Spolu mám teda 910 g múky. K nej pridám 4 kopcové kávové lyžičky (kKL) himalájskej soli, 4 kKL mletého koriandra, 1 PL celej rasce a pol kávovej lyžičky korenia galgant (nemusí byť). Túto suchú masu riadne premiešam, postavím na váhu a z rozkvaseného kvásku do nej odoberiem 640 g. Zvyšnú časť kvásku dám späť do pohára, v ktorom býva a do chladničky.
  3. Odmeriam si 700 ml vlažnej vody, a vylejem ju k zarobenej múke s kváskom. Všetko dobre premiešam, tak aby nebola nikde suchá múka.
  4. Maslom vytriem formy, vysypem krupicou. Formu postavím na váhu a dám do nej 1100 g cesta. To isté navážim aj do druhej formy. Mokrou rukou cesto rovnomerne roztlačím po forme.
  5. Formy zakryjem podložkami z Ikey, aby sa mi cesto neprilepilo na utierky. Spravím teda na ne tunely a potom ešte zakryjem utierkou a vložím to celé do rúry, ktorú som si predhriala na 40-50 °C. Nechám 4 hodiny pracovať, potom rúru rozohrejem na 220 °C (ohrev z dola aj z hora), formy odokryjem a celé to vložím aj s plechom do rúry.
  6. Odstopujem si 60 minút a po 10-15 minútach znížim teplotu na 180 °C. Skúšala som piecť aj takým spôsobom, že som chleby dala do studenej rúry, nastavila som si 200 °C a nechala som ich 60 minút aj s rozohrievaním a chleba bol výborný.
  7. Hotové vyklopím na mriežku a nechám vychladnúť. Tento chlieb je vhodný aj pre začiatočníkov, nie je čo na ňom pokaziť, pretože nezáleží až tak na konzistencii cesta.