Burgerové žemle

lemonova - fotkalemonova, 13. novembra 2021
Burgerové žemle
Foto: lemonova

Tento recept mám z istej talianskej webovej stránky. Trošku som si ho upravila podľa seba. Je veľmi jednoduchý. Žemle sú vynikajúce najmä po Zobraziť celý popisTento recept mám z istej talianskej webovej stránky. Trošku som si ho upravila podľa seba. Je veľmi jednoduchý. Žemle sú vynikajúce najmä po upečení, na druhý deň už získajú trošku hutnejšiu konzistenciu. Zvyknem ich robiť najmä pre decká na oslavy. Viem, že vtedy zmiznú všetky do polhodinky :-)

6
porcií
120 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
1 KL
0,5 KL
0,5 KL
7 g
1 KL
100 ml
30 ml
1,5 PL
1 ks
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Múku preosejte do väčšej misy, pridajte do nej rascu, soľ, prášok do pečiva.

  2. 2

    Do teplého (nie horúceho) mlieka pridajte cukor, droždie a vymiešajte metličkou.

  3. 3

    Vlejte do múkovej zmesi, pridajte vajce, roztopené (ale nie horúce) maslo, vodu a vypracujte cesto. Potrite ho jemne olivovým olejom a prikryté ho nechajte na teplom mieste odpočívať cca hodinu.

  4. 4

    Z tohto množstva vám vyjde 5 - 6 bochníčkov. Po vytvarovaní ich nechajte ešte asi polhodinku odpočívať na plechu pod utierkou.

  5. 5

    Žemličky pred pečením potrite bielkom a posypte sezamom, pokiaľ chcete vytvoriť "hamburgerový efekt". Mne osobne sa to veľmi páči, ale samozrejme nie je to nutné ;-) Pečú sa cca 12 min na 180 °C, ale každá rúra je trochu iná, treba si pred vytiahnutím overiť, či sú upečené najmä odspodu. Hneď po vytiahnutí ich potrite mliekom a nechajte vychladnúť pod utierkou.

  6. 6

    Ja osobne najradšej plním burgre grilovanou panenkou, čedarom a zeleninou podľa sezóny. Pred plnením ich prekrojím a opečiem nasucho z vnútornej strany, a potom jemne potriem tatárskou omáčkou. V tomto bode sa fantázii medze nekladú :-)

Diskusia k receptu