Brokolicový šalát s plátkom lososa fotorecept
Foto: sracz
Veľmi dlho som sa nevedel dostať na chuť brokolice, až zvíťazil ten najjednoduchší variant. Uvarená v osolenej vode s bobkovým listom i s guličkami Zobraziť celý popisVeľmi dlho som sa nevedel dostať na chuť brokolice, až zvíťazil ten najjednoduchší variant. Uvarená v osolenej vode s bobkovým listom i s guličkami čierneho a nového korenia. Môžete ju podávať podľa Vašeho výberu, či chutí. Vaši stravníci Vám budú vďační aj za šalát. Na teplo i studeno, ale aj za kombináciu prílohy s mäsom, v bársakom podaní. Ja som ho teraz pripravil s filetami lososa, jednoducho opečenými, nie však upečenými, na olejovo-maslovej emulzii, ktorou som ich PL oblieval po otočení.
porcie
príprava
Suroviny
2-3 ks čerstvá |
|
2-3 ks |
|
6-7 ks |
|
4-5 ks |
|
2400-2500 ml |
|
2-3 PL |
|
Zálievka (dressing): | |
2-3 ks (bez oleja) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 strúčiky |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL („Liptov“) |
|
Do šalátu: | |
240-250 ml |
|
600-700 ml čerstvá |
|
2-3 ks na tvrdo uvarené |
|
2-3 PL (jadierka na ozdobu) |
|
Losos: | |
podľa potreby čerstvé |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL (alebo podľa možností) |
|
2-3 PL čerstvé |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Vo vstupnej zostavy som už vložil aj pripravenú zálievku; nie je to nič zložité, stačí postupovať podľa uvedených ingrediencií. Ančovičky (anchovies) som rozotrel na dne misy, kto ich nemá rád, tak ich vynechá, rozotrie a následne vymieša ostatné ingrediencie- Obohatiť si zálievku môže podľa vlastných chutí a nárokov. Lososa kupujte podľa dôvery a iba v obchode, kde ste si istí „serióznosťou“ obsluhy; bez akejkoľvek vône, čím tenší a čím tmavší!
-
2
Hlávky brokolice som rozobral, dôkladne až na „jadro“ obrezal aj ich stopky a pokrájané vložil
-
3
do vriacej osolenej vody s guličkami čierneho i nového korenia a s bobkovým listom, spolu s ružičkami brokolice.
-
4
Do zálievky vo veľkej mise z jenského skla som vložil pokrájanú červenú cibuľu,
-
5
mladú rukolu (tu kupovanú pod názvom „baby arugula”) a napokon aj
-
6
uvarenú, scedenú a ochladenú brokolicu.
-
7
So samotnými filetami lososa nie je veľa práce, zbavené možných kostí, umyté a osušené, som jemne posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb a obojstranne, max. po 3´, ich počas priebežného polievania horúcou (na elektrickom šporáku 4º. Z 9º stupnice) olejovo-maslovou emulziou.
-
8
Medzitým som zmiešal šalát, ozdobil ho pokrájaným vajíčkom uvareným na tvrdo a
-
9
podával s plátkom lososa, ozdobeným krúžkom čerstvého domáceho citróna a jadierkami granátového jabĺčka zo susedovie úrody!
Diskusia k receptu