Brokolicový šalát
Brokolicový šalát s plátkom lososa (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Veľmi dlho som sa nevedel dostať na chuť brokolice, až zvíťazil ten najjednoduchší
variant. Uvarená v osolenej vode s bobkovým listom i s
guličkami čierneho a nového korenia. Môžete ju podávať podľa Vašeho výberu, či chutí.
Vaši stravníci Vám budú vďační aj za šalát. Na teplo i
studeno, ale aj za kombináciu prílohy s mäsom, v bársakom podaní. Ja som ho teraz
pripravil s filetami lososa, jednoducho opečenými, nie
však upečenými, na olejovo-maslovej emulzii, ktorou som ich PL oblieval po otočení.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
Postup
- Vo vstupnej zostavy som už vložil aj pripravenú zálievku; nie je to nič zložité, stačí postupovať podľa uvedených ingrediencií. Ančovičky (anchovies) som rozotrel na dne misy, kto ich nemá rád, tak ich vynechá, rozotrie a následne vymieša ostatné ingrediencie- Obohatiť si zálievku môže podľa vlastných chutí a nárokov. Lososa kupujte podľa dôvery a iba v obchode, kde ste si istí „serióznosťou“ obsluhy; bez akejkoľvek vône, čím tenší a čím tmavší!
- Hlávky brokolice som rozobral, dôkladne až na „jadro“ obrezal aj ich stopky a pokrájané vložil
- do vriacej osolenej vody s guličkami čierneho i nového korenia a s bobkovým listom, spolu s ružičkami brokolice.
- Do zálievky vo veľkej mise z jenského skla som vložil pokrájanú červenú cibuľu,
- mladú rukolu (tu kupovanú pod názvom „baby arugula”) a napokon aj
- uvarenú, scedenú a ochladenú brokolicu.
- So samotnými filetami lososa nie je veľa práce, zbavené možných kostí, umyté a osušené, som jemne posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb a obojstranne, max. po 3´, ich počas priebežného polievania horúcou (na elektrickom šporáku 4º. Z 9º stupnice) olejovo-maslovou emulziou.
- Medzitým som zmiešal šalát, ozdobil ho pokrájaným vajíčkom uvareným na tvrdo a
- podával s plátkom lososa, ozdobeným krúžkom čerstvého domáceho citróna a jadierkami granátového jabĺčka zo susedovie úrody!