Brokolicový šalát

Brokolicový šalát s plátkom lososa (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Veľmi dlho som sa nevedel dostať na chuť brokolice, až zvíťazil ten najjednoduchší variant. Uvarená v osolenej vode s bobkovým listom i s guličkami čierneho a nového korenia. Môžete ju podávať podľa Vašeho výberu, či chutí. Vaši stravníci Vám budú vďační aj za šalát. Na teplo i studeno, ale aj za kombináciu prílohy s mäsom, v bársakom podaní. Ja som ho teraz pripravil s filetami lososa, jednoducho opečenými, nie však upečenými, na olejovo-maslovej emulzii, ktorou som ich PL oblieval po otočení.

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vo vstupnej zostavy som už vložil aj pripravenú zálievku; nie je to nič zložité, stačí postupovať podľa uvedených ingrediencií. Ančovičky (anchovies) som rozotrel na dne misy, kto ich nemá rád, tak ich vynechá, rozotrie a následne vymieša ostatné ingrediencie- Obohatiť si zálievku môže podľa vlastných chutí a nárokov. Lososa kupujte podľa dôvery a iba v obchode, kde ste si istí „serióznosťou“ obsluhy; bez akejkoľvek vône, čím tenší a čím tmavší!
  2. Hlávky brokolice som rozobral, dôkladne až na „jadro“ obrezal aj ich stopky a pokrájané vložil
  3. do vriacej osolenej vody s guličkami čierneho i nového korenia a s bobkovým listom, spolu s ružičkami brokolice.
  4. Do zálievky vo veľkej mise z jenského skla som vložil pokrájanú červenú cibuľu,
  5. mladú rukolu (tu kupovanú pod názvom „baby arugula”) a napokon aj
  6. uvarenú, scedenú a ochladenú brokolicu.
  7. So samotnými filetami lososa nie je veľa práce, zbavené možných kostí, umyté a osušené, som jemne posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb a obojstranne, max. po 3´, ich počas priebežného polievania horúcou (na elektrickom šporáku 4º. Z 9º stupnice) olejovo-maslovou emulziou.
  8. Medzitým som zmiešal šalát, ozdobil ho pokrájaným vajíčkom uvareným na tvrdo a
  9. podával s plátkom lososa, ozdobeným krúžkom čerstvého domáceho citróna a jadierkami granátového jabĺčka zo susedovie úrody!