Brokolicová polievka
Brokolicová polievka

Brokolicová polievka so zeleninou, sušenými hríbami a krúpami fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 7. februára 2023
Brokolicová polievka so zeleninou, sušenými hríbami a krúpami (fotorecept)
Foto: helena10

Brokolica je teraz v akciovej cene, tak som z nej uvarila chutnú polievku, ktorá je vhodná aj na pôstne obdobie.

Suroviny

1 ks
1 hrsť
6 PL
1 ks
2 ks
1/4 ks
1 ks
1 stonka
1 kocka
4 PL
 (mlynčekové)




Postup

  1. 1

    Jačmenné krúpy som namočila už skôr do vody asi na 1,5 - 2 hodiny. Varím ich extra v hrnci, trochu vodu osolím. Priebežne chutnám, či sú uvarené.

  2. 2

    Umyté ružičky brokolice som trochu povarila vo vriacej osolenej vode. Potom som ich ochladila v studenej vode. Scedené odkladám bokom. Vývar nechávam a varím v ňom nakrájané stonky i hlúbik brokolice bez drevnatej kože.

  3. 3

    Cibuľu nakrájam nadrobno, orestujem na masle aj s nakrájaným zelerom, mrkvou, petržlenom, kalerábom. Zalievam vývarom z brokolice aj polouvarenými stonkami a hlúbikom brokolice. Nechám zovrieť, osolím, okorení, pridám vopred namočené sušené hríby i kocku bujónu. Nasleduje krupica vymiešaná s vodou. Za občasného miešania varím na slabšom plameni.

    Brokolicová polievka so zeleninou, sušenými hríbami a krúpami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je zelenina takmer uvarená, pridávam k nej aj uvarené krúpy s vodou, v ktorej sa varili. Teraz vkladám do polievky ružičky obvarenej brokolice. V prípade potreby dochutím a už len chvíľu povarím.

Diskusia k receptu

helena10
V lete i jeseni varím aj fajnovú zapraženú brokolicovú polievku s čerstvými kuriatkami a masliakmi, zeleninou a zemiakmi...