Bravčové stehno po námornícky fotorecept
Foto: kimlo
Pripomína to trocha hamburské stehno alebo iné mäso na hamburský spôsob, ja som to ešte vylepšil šampiňónmi, je to veľmi
chutné jedlo.
Zdroj: internet
Suroviny
600 g (vcelku) |
|
100 g (plátky) |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
120 g čerstvé |
|
1 plátok |
|
2 KL |
|
1 PL |
|
250 ml (33 %) |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Cibuľu a koreňovú zeleninu očistíme, šampiňóny oplácheme a osušíme.
-
2
Zeleninu a uhorky nakrájame na malé kocky, cibuľu nadrobno, šunku na rezance a mäso vcelku osolíme a okoreníme.
-
3
Na rozpálenom oleji mäso prudko opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo, potom ho vyberieme, odložíme a prikryjeme.
-
4
Vo výpeku speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme koreňovú zeleninu a orestujeme dozlatista.
-
5
K zelenine vrátime mäso, pridáme plátok citrónu, podlejeme vodou a prikryté dusíme do mäkka. Ja som použil PH (pomalý hrniec), piekol som v ňom asi 4 hodiny na úrovni LOW, záleží od veľkosti mäsa.
-
6
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a nakrájame na plátky. Z omáčky vyberieme citrón a rozmixujeme ju ponorným mixérom, kto má rád tak úplne dohladka, ja som tam ponechal zopár kúskov zeleniny. Pridáme horčicu a premiešame.
-
7
Z trošky oleja a múky spravíme svetlú zápražku, zalejeme trochou studenej vody a metličkou rozmiešame, aby nám nevznikli hrudky. Potom vlejeme do omáčky a povaríme asi 10 minút. Potom odoberieme trocha omáčky, zmiešame so smotanou, aby sa vyrovnala teplota a vlejeme naspäť do omáčky.
-
8
Na troche masla orestujeme na plátky pokrájané šampiňóny a trocha poopekáme.
-
9
Do omáčky pridáme opečené šampiňóny, nakrájanú šunku, uhorky a plátky mäsa. Krátko prehrejeme.
-
10
Podávame s knedľou alebo cestovinou.
Nápaditý Kimlo se ale inspiroval námořníky z Hamburku a sestavil bohatý pokrm typu Stroganoff resp. Bratislavské pliecko, když je to bravčové a jsou v tom přiznané kostičky zeleniny a smetana. Snad mi chuť na to vydrží i přes velikonoce.
Ďakujem za pochvalu, pekné sviatky aj Tebe. 🙂
Budem rád ak vyskúšaš, príjemné sviatky 🙂
Máš pravdu priateľu, presne si to uhádol, Hamburg ako prístav je námornícka bašta. 🙂
Vďaka za nahliadnutie, je to veľmi chutné a samozrejme môže byt ešte chutnejšie s hovädzím. Knedľa je zemlová varená, mám ju veľmi rád 😋
Vďaka Feri, zdravím za veľkú mláku 🙂
Máš pravdu a vytríbený vkus, aj ja mám rád tieto omáčky, výhodou je za sa dajú jesť s rôznymi prílohami, ba odvážim sa povedať že s každou, kľudne aj s hranolkami alebo chlebom…😋
a "To je bašta!" se česky říká dobrému jídlu, což o tvých výtvorech platí všeobecně.
Vďaka za koment, máš pravdu, krásne to tu vonalo.. 😋
Tiež mám rád takéto jedlá, budem rad ak vyskusas 👍
Áno máš pravdu, aj ma to napadlo pri písaní, češtinu veľmi dobre ovládam a je to môj obľúbený jazyk, hlavne čo sa týka filmového dabingu. Na Slovensku ma slovo bašta význam ako opevnenie alebo stredisko.
Vďaka za nahliadnutie, mám veľmi rát tieto smotanovo-zeleninové omáčky, ten nápad s červenou šošovicou niekedy skúsim.. 👍
Ja som s ním veľmi spokojný a využívam ho dosť často hlavne na dusenie mäsa, vždy mám istotu že bude mäkké, šťavnaté a veľmi chutné. Navyše mi šetrí čas, netreba sa o nič starať, kontrolovať, podlievať... často ho pustím večer na noc a ráno mám navarené. Má nižšiu spotrebu než el.rúra takže šetrí aj energiu. Myslím že tu niekde v diskusiách je aj jedna čo sa týka PH, aké má výhody alebo nevýhody, ja osobne ho odporúčam. 👍