Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčové stehno po námornícky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 6. apríla 2023
Bravčové stehno po námornícky (fotorecept)
Foto: kimlo

Pripomína to trocha hamburské stehno alebo iné mäso na hamburský spôsob, ja som to ešte vylepšil šampiňónmi, je to veľmi chutné jedlo.
Zdroj: internet

Suroviny

600 g (vcelku)
100 g (plátky)
2 ks
1 ks
100 g
100 g
100 g
120 g čerstvé
1 plátok
2 KL
1 PL
250 ml (33 %)




Postup

  1. 1

    Cibuľu a koreňovú zeleninu očistíme, šampiňóny oplácheme a osušíme.

    Bravčové stehno po námornícky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu a uhorky nakrájame na malé kocky, cibuľu nadrobno, šunku na rezance a mäso vcelku osolíme a okoreníme.

    Bravčové stehno po námornícky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozpálenom oleji mäso prudko opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo, potom ho vyberieme, odložíme a prikryjeme.

    Bravčové stehno po námornícky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo výpeku speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme koreňovú zeleninu a orestujeme dozlatista.

    Bravčové stehno po námornícky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K zelenine vrátime mäso, pridáme plátok citrónu, podlejeme vodou a prikryté dusíme do mäkka. Ja som použil PH (pomalý hrniec), piekol som v ňom asi 4 hodiny na úrovni LOW, záleží od veľkosti mäsa.

    Bravčové stehno po námornícky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a nakrájame na plátky. Z omáčky vyberieme citrón a rozmixujeme ju ponorným mixérom, kto má rád tak úplne dohladka, ja som tam ponechal zopár kúskov zeleniny. Pridáme horčicu a premiešame.

    Bravčové stehno po námornícky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z trošky oleja a múky spravíme svetlú zápražku, zalejeme trochou studenej vody a metličkou rozmiešame, aby nám nevznikli hrudky. Potom vlejeme do omáčky a povaríme asi 10 minút. Potom odoberieme trocha omáčky, zmiešame so smotanou, aby sa vyrovnala teplota a vlejeme naspäť do omáčky.

    Bravčové stehno po námornícky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na troche masla orestujeme na plátky pokrájané šampiňóny a trocha poopekáme.

    Bravčové stehno po námornícky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do omáčky pridáme opečené šampiňóny, nakrájanú šunku, uhorky a plátky mäsa. Krátko prehrejeme.

    Bravčové stehno po námornícky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávame s knedľou alebo cestovinou.

    Bravčové stehno po námornícky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

chemik
Název po námořnicku nás poněkud zavádí k starému receptu námořnické maso hovězí, buď švédský Sjömansbeff nebo socialistická hotovka z 5 kg plechovky, kterou mívali v každé hospodě 4.cenové skupiny. Obsahovala kromě kousků hovězího jen cibuli, kapii, protlak a feferonku a podávala se s pytlíkovou rýží, protože štávy v ní moc nebylo.
Nápaditý Kimlo se ale inspiroval námořníky z Hamburku a sestavil bohatý pokrm typu Stroganoff resp. Bratislavské pliecko, když je to bravčové a jsou v tom přiznané kostičky zeleniny a smetana. Snad mi chuť na to vydrží i přes velikonoce.
kukulienka71
Aj toto je výborné jedlo. Aj mne pripomína hamburské stehno či pliecko. Námornícke si pamätám skôr z hovädziny. Ale asi je tých variácií naozaj veľa, lebo sa líšia aj druhom mäsa aj surovinami. Knedľu máš tiež veľmi vydarenú.
sracz
Pôsobivá predstava chutí a vôní sa šíri aj z tohoto Tvojeho rcp, @Kimlo kamarát vážený. Ďakujem a želám, hepro čaládis, krásne sviatky Veľkonočné!
kimlo
@chemik (6.4.2023 17:58)

Máš pravdu priateľu, presne si to uhádol, Hamburg ako prístav je námornícka bašta. 🙂
kimlo
@kukulienka71 (6.4.2023 22:06)

Vďaka za nahliadnutie, je to veľmi chutné a samozrejme môže byt ešte chutnejšie s hovädzím. Knedľa je zemlová varená, mám ju veľmi rád 😋
kimlo
@foorick (7.4.2023 11:06)
Máš pravdu a vytríbený vkus, aj ja mám rád tieto omáčky, výhodou je za sa dajú jesť s rôznymi prílohami, ba odvážim sa povedať že s každou, kľudne aj s hranolkami alebo chlebom…😋
kimlo
@chemik (7.4.2023 23:51)

Áno máš pravdu, aj ma to napadlo pri písaní, češtinu veľmi dobre ovládam a je to môj obľúbený jazyk, hlavne čo sa týka filmového dabingu. Na Slovensku ma slovo bašta význam ako opevnenie alebo stredisko.
jerica
Recept ako vždy od teba, skvelý! Pripomína mi to sviečkovú s tým rozdielom, nerobím zápražku, ja dávam vela zeleniny a keď môžem poradiť, k tej zelenine pridam červenú šošovicu,tá je v momente rozvarená a máš zahustené, robievam aj do zeleninových polievok,keď nechcem čistú vodu.
2x staja a kimlo
kavicka001
Prosím ťa, si spokojný s pomalým hrncom? Využívaš ho, alebo iba príležitostne. Uvažujem o kúpe a neviem sa rozhodnúť. Diky za odpoveď. Inak receptík na 1*, super.
1x kimlo
kimlo
@jerica (2.5.2023 15:10)
Vďaka za nahliadnutie, mám veľmi rát tieto smotanovo-zeleninové omáčky, ten nápad s červenou šošovicou niekedy skúsim.. 👍
1x jerica
kimlo
@kavicka001 (2.5.2023 20:10)
Ja som s ním veľmi spokojný a využívam ho dosť často hlavne na dusenie mäsa, vždy mám istotu že bude mäkké, šťavnaté a veľmi chutné. Navyše mi šetrí čas, netreba sa o nič starať, kontrolovať, podlievať... často ho pustím večer na noc a ráno mám navarené. Má nižšiu spotrebu než el.rúra takže šetrí aj energiu. Myslím že tu niekde v diskusiách je aj jedna čo sa týka PH, aké má výhody alebo nevýhody, ja osobne ho odporúčam. 👍
1x jerica




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia