Bravčové mäso

Bravčové stehno po námornícky (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Pripomína to trocha hamburské stehno alebo iné mäso na hamburský spôsob, ja som to ešte vylepšil šampiňónmi, je to veľmi chutné jedlo.

Postup

  1. Cibuľu a koreňovú zeleninu očistíme, šampiňóny oplácheme a osušíme.
  2. Zeleninu a uhorky nakrájame na malé kocky, cibuľu nadrobno, šunku na rezance a mäso vcelku osolíme a okoreníme.
  3. Na rozpálenom oleji mäso prudko opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo, potom ho vyberieme, odložíme a prikryjeme.
  4. Vo výpeku speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme koreňovú zeleninu a orestujeme dozlatista.
  5. K zelenine vrátime mäso, pridáme plátok citrónu, podlejeme vodou a prikryté dusíme do mäkka. Ja som použil PH (pomalý hrniec), piekol som v ňom asi 4 hodiny na úrovni LOW, záleží od veľkosti mäsa.
  6. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a nakrájame na plátky. Z omáčky vyberieme citrón a rozmixujeme ju ponorným mixérom, kto má rád tak úplne dohladka, ja som tam ponechal zopár kúskov zeleniny. Pridáme horčicu a premiešame.
  7. Z trošky oleja a múky spravíme svetlú zápražku, zalejeme trochou studenej vody a metličkou rozmiešame, aby nám nevznikli hrudky. Potom vlejeme do omáčky a povaríme asi 10 minút. Potom odoberieme trocha omáčky, zmiešame so smotanou, aby sa vyrovnala teplota a vlejeme naspäť do omáčky.
  8. Na troche masla orestujeme na plátky pokrájané šampiňóny a trocha poopekáme.
  9. Do omáčky pridáme opečené šampiňóny, nakrájanú šunku, uhorky a plátky mäsa. Krátko prehrejeme.
  10. Podávame s knedľou alebo cestovinou.