Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 15. septembra 2015
Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept)
Foto: babkamt

Viem, že pravá sviečková sa varí z hovädzieho mäsa. Ja som ju tentoraz robila z bravčového. Podávala som ju s domácou knedľou.

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
2 plátky
1 PL
3 ks
2
1/2 ks
200 ml
2 ks
1 PL
1 plátok

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pliecko som si vyložila na pracovnú dosku a rozmýšľala, čo z neho uvarím. Perkelt, rizoto a ďalšie nápady mi manžel neschválil. Nakoniec povedal, že chce sviečkovú. Tak som prvý krát varila sviečkovú z bravčového mäsa.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú zeleninu som nakrájala. Použila som 3 mrkvy, 2 petržleny a polovicu stredného zeleru.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájala som aj jednu väčšiu cibuľu.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na oleji som opiekla 2 plátky na kocky nakrájanej údenej slaniny.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som opiekla mäso zo všetkých strán, aby sa póry zatiahli.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opečené mäso som vybrala na tanier.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Orestovala som cibuľu do sklovita.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som k nej zeleninu, tiež som ju trochu opiekla. Nakoniec som k zelenine pridala mäso, soľ, mleté čierne korenie, 2 ks bobkových listov, nové korenie a mleté čierne korenie. Podliala som 250 ml horúcej vody. Mäso som varila v tlakovom hrnci 30 minút. Potom som vybrala mäso, vložila som ho do studenej vody. Vybrala som bobkové listy a nové korenie. Zeleninu som rozmixovala ponorným mixérom, pridala som 200ml šľahačky, omáčku som ešte prevarila s plnotučnou horčicou. Nakoniec som pridala citrónovú kôru a trochu citrónovej šťavy a čl cukru. Omáčku som nezahusťovala, bola dosť hustá.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kým sa mi mäso dusilo, spravila som kysnutú knedľu.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
používateľ nemá avatar
xyz
@arnilka vitaj na vareche :):):) Vidím,že sa ti recept páči,keď ho už komentuješ tretíkrát.
Namáčanie mäsa do studenej vody neodporúčam.Po márnej snahe pochopiť to,dá sa pripustiť ako núdzové riešenie,ale určite nie štandard.Mäso potrebuje oddýchnuť,čiastočne vychladne a nie je problém ho nakrájať.Pokiaľ sú obavy z jeho oschýňania (hov. varené a pečené),stačí zabaliť do alobalu a nechať vychladnúť.
používateľ nemá avatar
xyz
@babkamt ,prepáč,ale takúto reakciu si si mohla odpustiť.Dávam tu komentár pre tých,ktorí o to stoja a keď už tak chceš,ani tvoja úvodná fotografia nesvedčí o tom,že si si dala záležať na prezentácii jedla.Vyzerá to negustiózne.