Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej fotorecept
Viem, že pravá sviečková sa varí z hovädzieho mäsa. Ja som ju tentoraz robila z bravčového. Podávala som ju s domácou knedľou.
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
1 ks |
|
2 plátky |
|
1 PL |
|
3 ks |
|
2 |
|
1/2 ks |
|
200 ml |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 PL |
|
1 plátok |
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Pliecko som si vyložila na pracovnú dosku a rozmýšľala, čo z neho uvarím. Perkelt, rizoto a ďalšie nápady mi manžel neschválil. Nakoniec povedal, že chce sviečkovú. Tak som prvý krát varila sviečkovú z bravčového mäsa.
-
2
Očistenú zeleninu som nakrájala. Použila som 3 mrkvy, 2 petržleny a polovicu stredného zeleru.
-
3
Nakrájala som aj jednu väčšiu cibuľu.
-
4
Na oleji som opiekla 2 plátky na kocky nakrájanej údenej slaniny.
-
5
Potom som opiekla mäso zo všetkých strán, aby sa póry zatiahli.
-
6
Opečené mäso som vybrala na tanier.
-
7
Orestovala som cibuľu do sklovita.
-
8
Pridala som k nej zeleninu, tiež som ju trochu opiekla. Nakoniec som k zelenine pridala mäso, soľ, mleté čierne korenie, 2 ks bobkových listov, nové korenie a mleté čierne korenie. Podliala som 250 ml horúcej vody. Mäso som varila v tlakovom hrnci 30 minút. Potom som vybrala mäso, vložila som ho do studenej vody. Vybrala som bobkové listy a nové korenie. Zeleninu som rozmixovala ponorným mixérom, pridala som 200ml šľahačky, omáčku som ešte prevarila s plnotučnou horčicou. Nakoniec som pridala citrónovú kôru a trochu citrónovej šťavy a čl cukru. Omáčku som nezahusťovala, bola dosť hustá.
-
9
Kým sa mi mäso dusilo, spravila som kysnutú knedľu.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Potom som vybrala mäso, vložila som ho do studenej vody.
5*
Namáčanie mäsa do studenej vody neodporúčam.Po márnej snahe pochopiť to,dá sa pripustiť ako núdzové riešenie,ale určite nie štandard.Mäso potrebuje oddýchnuť,čiastočne vychladne a nie je problém ho nakrájať.Pokiaľ sú obavy z jeho oschýňania (hov. varené a pečené),stačí zabaliť do alobalu a nechať vychladnúť.
na knedlu nebol cas, tak len potrubie :) velmi velmi chutne, este taky doplnok, po rozmixovani som este nechala odparit, nebolo treba zahustovat, dakujeme :)
Ďakujem za fotku. Aj s cestovinou by mi chutilo:-)
Ďakujem za fotku. Aj s cestovinou by mi chutilo:-)