Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčová znojemská pečienka s tarhoňou a chrenovým créme–fraîche

Fero Sedlák a Janík Lenhart
Šuhajíci pri panvici, 11. februára 2021
Bravčová znojemská pečienka s tarhoňou a chrenovým créme–fraîche
Foto: Archív Šuhajíci pri panvici
4
porcie

Suroviny

Znojemská pečienka s omáčkou:
900 g
200 g
4 strúčiky
200 g
1 ČL
25 g
Tarhoňa:
500 g
800 ml
1/2 PL
1 PL
Chrenový créme fraîche:
150 g
20 g čerstvý strúhaný
10 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Znojemská pečienka: Mäso očistíme a namarinujeme horčicou, soľou a korením. Necháme odležať, ideálne cez noc. Mäso vložíme do fólie a zavákuujeme. Varíme sous vide pri teplote 64 °C zhruba 3–4 hodiny, záleží na hrúbke mäsa. Ak nemáte k dispozícii sous vide prístroj, nastavte rúru na 70 °C. Vložte do nej plech s horúcou vodou a do nej mäso vo fólii. Uistite sa, že mäso je riadne zafóliované. Po štyroch hodinách bude tak akurát. Mäso pred podávaním ešte sprudka opečieme na panvici s olejom.

  2. 2

    Omáčka: Cibuľu nakrájame na drobno a s cesnakom restujeme na oleji do tmava. Pridáme mletú papriku a horčicu, podlejeme vývarom. Kyslé uhorky nakrájame na drobné kocky, polovicu vložíme do omáčky, druhú polovicu necháme bokom. Varíme, kým všetko v omáčke zmäkne. Omáčku prepasírujeme a necháme prevrieť. Pridáme zvyšné uhorky a dochutíme soľou a korením. Do už vypnutej omáčky zašľaháme maslo.

  3. 3

    Tarhoňa: Tarhoňu orestujeme na oleji, aby dostala farbu, pridáme soľ a zalejeme vriacou vodou. Varíme na malom plameni, zakryté asi 15 minút. Hneď po uvarení ju premiešame, a môžeme pridať napríklad lyžicu masla.

  4. 4

    Créme fraîche vymiešame s chrenom, soľou a olivovým olejom. Pridáme nasekanú pažítku.

  5. 5

    Na tanier naložíme tarhoňu a prelejeme omáčkou. Mäso nakrájame na tenké plátky, uložíme na vrch a dozdobíme chrenovým créme–fraîche.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia