Foto: amelie
Tento boršč som odkukala od bratancovej krásnej ženy, Rusínky. Ujal sa nielen v našej rodine, recept je "putovný". Ale možno sa na Vareche nájde Zobraziť celý popisTento boršč som odkukala od bratancovej krásnej ženy, Rusínky. Ujal sa nielen v našej rodine, recept je "putovný". Ale možno sa na Vareche nájde niekto, kto ho nepozná a vyskúša.
Suroviny
700 g |
|
500 g |
|
1-2 ks, (maďarská, ďulajka...) |
|
2 veľká |
|
1 ks,čerstvá väčšia |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
1 ks, malý |
|
1 ks,menší |
|
500-600 g, čerstvá |
|
200 g |
|
1 ks, čerstvá |
|
2 ks |
|
- hustá |
|
|
|
|
Postup
-
1
Umyté mäso pokrájame na približne trojcentimetrové kusy. Vo väčšom hrnci speníme na oleji pokrájanú cibuľu. Pridáme ostatnú zeleninu pokrájanú na malé kocky v tomto poradí: mrkva (chvíľu ju restujeme s cibuľou), ostatná koreňová zelenina, cvikla a paprika a čili paprika. Osolíme, podlejeme malým množstvom vody a dusíme 10-15 minút. Potom pridáme nakrájané mäso.
-
2
Červenú kapustu nakrájame na malé kocky, pokrájame aj kyslú kapusta - kapusta má byť čo najkyslejšia, chuť boršču vraj závisí aj od jej kvality:-) Potvrdzujem to.
-
3
K mäsu v hrnci pridáme klobásky vcelku, ak treba, dolejeme vodu a za občasného miešania varíme, vlastne skôr dusíme, vody má byť iba toľko, aby mäso a zelenina boli tesne zakryté.
-
4
Keď je mäso takmer uvarené, do hrnca pridáme obidva druhy kapusty, premiešame, podlejeme vodou a varíme, kým nie je hotová červená kapusta. Občas premiešame, aby sa boršč nepripálil.
-
5
Klobásu vyberieme z hrnca, pokrájame a vrátime naspäť.
-
6
Boršč dochutíme, ak kapusta nebola dosť kyslá, môžeme doň pridať ocot. Podávame s domácim chlebom a s hustou smotanou. Boršč má byť hustý, aby v ňom "lyžica stála"...
Diskusia k receptu