Boršč po rusnácky fotorecept

amelie - fotkaamelie, 4. februára 2011
Boršč po rusnácky (fotorecept)
Foto: amelie

Tento boršč som odkukala od bratancovej krásnej ženy, Rusínky. Ujal sa nielen v našej rodine, recept je "putovný". Ale možno sa na Vareche nájde Zobraziť celý popisTento boršč som odkukala od bratancovej krásnej ženy, Rusínky. Ujal sa nielen v našej rodine, recept je "putovný". Ale možno sa na Vareche nájde niekto, kto ho nepozná a vyskúša.

Suroviny

700 g
500 g
1-2 ks, (maďarská, ďulajka...)
2 veľká
1 ks,čerstvá väčšia
3 ks
1 ks
1 ks, malý
1 ks,menší
500-600 g, čerstvá
200 g
1 ks, čerstvá
2 ks
 - hustá




Postup

  1. 1

    Umyté mäso pokrájame na približne trojcentimetrové kusy. Vo väčšom hrnci speníme na oleji pokrájanú cibuľu. Pridáme ostatnú zeleninu pokrájanú na malé kocky v tomto poradí: mrkva (chvíľu ju restujeme s cibuľou), ostatná koreňová zelenina, cvikla a paprika a čili paprika. Osolíme, podlejeme malým množstvom vody a dusíme 10-15 minút. Potom pridáme nakrájané mäso.

    Boršč po rusnácky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Červenú kapustu nakrájame na malé kocky, pokrájame aj kyslú kapusta - kapusta má byť čo najkyslejšia, chuť boršču vraj závisí aj od jej kvality:-) Potvrdzujem to.

    Boršč po rusnácky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K mäsu v hrnci pridáme klobásky vcelku, ak treba, dolejeme vodu a za občasného miešania varíme, vlastne skôr dusíme, vody má byť iba toľko, aby mäso a zelenina boli tesne zakryté.

    Boršč po rusnácky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je mäso takmer uvarené, do hrnca pridáme obidva druhy kapusty, premiešame, podlejeme vodou a varíme, kým nie je hotová červená kapusta. Občas premiešame, aby sa boršč nepripálil.

    Boršč po rusnácky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Klobásu vyberieme z hrnca, pokrájame a vrátime naspäť.

    Boršč po rusnácky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Boršč dochutíme, ak kapusta nebola dosť kyslá, môžeme doň pridať ocot. Podávame s domácim chlebom a s hustou smotanou. Boršč má byť hustý, aby v ňom "lyžica stála"...

    Boršč po rusnácky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

remcula
Amálko, super, moc se mi to líbí, až na ten "močing", je to teda hovězí kýta?
amelie
@remcula , je to mäso z predkolenia, neviem, ako je to po česky. Zvykne sa používať aj na guláš.
sracz
@Amelie , super receptik a nadherna praca nielen v kuchyni, ale aj s fotakom. Recept mozem vrelo odporucat, aj z valstnych skusenosti! Podobne ako je to s gulasmi, ani s borscami to nie je inak. Iny kraj, iny mrav, ine ingrediencie, ine chute. Medzi rusinmi a aj medzi rusnakami mam nespocetne vela priatelov, kamaratov, spoluziakov, znamych a dokonca aj rodinnych prislusnikov; ich kuchyna ma nenapodobytelne chute a rozmanite varianty. Majster Jan Werich, blahej pamati, miloval tieto recepty a borsc a pilmeni extra; dokonca aj jeho domaca mala rusku narodnost. Vyskemraj a vyzobraj od bratancovej krasnej zeny aj dalsie recepty, prosim - velmi pekne a pokorne - a sup sem s nimi na Varechu. Vopred, za nas vsetkych, velke dakujem!
sracz
....... a aby som nezabudol: mocing = nozina = labsar = klizka (po cesky) = glejovica, ... ! Vynikajuce maso na rozne sposoby a pre rozne ucely z hovadzie ho "lytka". Ak si ho nechas narezat, skor napilit masiarskou cirkularkou, aj s kostou (samozrejme, ze aj so "spikom") na 3 cm disky, pripravis z nich super "mnamku" ossobuco milanese = prudko jedle!
tinca
@amelie slintám, ja robím detto len bez klobásky,ale skúsim niekedy, hoci boršč je pracný ale výborný. Máš pravdu jeho chuť záleží od kvalitnej kvasenej kapusty najlepšie domácej, zdroj na ňu mám, chvááálim
jegor
suhlasim rusnaci ozaj maju suuuper kuchynu skoda ze nikto nevyda kucharsku knihu este aj v rusnacine na slovensku by to bola bomba aj ten horky syr to je delikatesa k tomu borscu na rusnakoch sa asi v kazdej domacnosti vari inak my to jeme este aj zo surovou cibulou aj ster.cviklou kys.smotanou a chuti aj nasej dcere co je zazrak dakujem za recept urcite vyskusame
klaura
Boršč máme veľmi radi, a aj ho často robím ... nedávam do neho kyslú kapustu, ani klobásu ... najbližšie vyskúšam podľa teba ...
honestka
s cervenou kapustou som este nerobila takze vyskusam aj ja. a ta cabajka nie je velmi sucha na varenie?
lyali
Boršč veru ľúbim. Už som ho dávno nerobila. Ďakujem za krásne pripomenutie. Receptík ukladám.
dajanca
u nás je tiež boršč obľúbený... varím len z kyslej kapusty a nedávam klobásu...
alexdidi
Varím ukrajinský boršč...je úplne iný ako ten tvoj....pre mňa je zvlášť zaujímavá tá červená kapusta, ešte som ani nepočula o jej používaní do boršču, nuž s kyslou kapustou to znie vábne...
mariaklara
Vyzerá to úžasne, priznám sa, že som to ešte nerobila a ani nejedla, práve dnes som išla so susedou domov z práce a spomínali sme boršč. Rct si ukladám do KK.
zdezda
U nás sa boršč varieval veľmi často, pokým babka(Ruska), či tatino ešte žili. Priznám sa, ja som ho ešte nevarila, no viem, že ho robili bez klobásky, z bielej kapusty(cvikla ju zafarbila),a bez kyslej kapusty. No a keďže ja som za rôzne novoty a moji to nemôžu už posúdiť, či sa mi vydarí táto tvoja verzia, určite vyskúšam tvoj recept, je v ňom všetko, čo máme radi :-)
ainy
wau.....fantázia....ja sa tento tvoj receptík chystám robiť zajtra....
marjam49
No, ja neviem, ale bošč sa začína uvarením mäsa s kosťou /spolu bravčové, hovädzie/ v slanej vode+bobkový list, č.korenie, klinček. Zvlášť na masle a cibuľke podusiť koreňovú zeleninu, zaliať vývarom, dodať pokrájanú bielu kapustu, paradajkový pretlak. Zvlášť uvariť pokrájanú cviklu, pridať do hrnca /pozn.v Poľsku dostať kúpiť vo fľaštičkách Barš, je to extrakt z cvikly a korenín, nemusíte variť cviklu-urobí to parádu/. Oberieme mäso z kostí, všetko pokrájame, doplníme do polievky, podľa potreby okyslíme, posypeme nasekaným kôprom. Na tanieri položíme navrch kopček, resp. kopec kyslej smotany, ešte posypeme kôprom. Je to polievka, nie eintopf, lyžica v tom nemusí stáť.
amelie
no vidíš, marjam49? Koľko chutí, toľko borščov:-)
anina6
aj toto je zaujímavý recept na boršč, vyskúšam.
risko74
konecne vidim,ze kde je cvikla tak to bude vyborne chutit




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia