Boršč po rusnácky (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Tento boršč som odkukala od bratancovej krásnej ženy, Rusínky. Ujal sa nielen v našej rodine, recept je "putovný". Ale možno sa na Vareche nájde niekto, kto ho nepozná a vyskúša.

Suroviny

Postup

  1. Umyté mäso pokrájame na približne trojcentimetrové kusy. Vo väčšom hrnci speníme na oleji pokrájanú cibuľu. Pridáme ostatnú zeleninu pokrájanú na malé kocky v tomto poradí: mrkva (chvíľu ju restujeme s cibuľou), ostatná koreňová zelenina, cvikla a paprika a čili paprika. Osolíme, podlejeme malým množstvom vody a dusíme 10-15 minút. Potom pridáme nakrájané mäso.
  2. Červenú kapustu nakrájame na malé kocky, pokrájame aj kyslú kapusta - kapusta má byť čo najkyslejšia, chuť boršču vraj závisí aj od jej kvality:-) Potvrdzujem to.
  3. K mäsu v hrnci pridáme klobásky vcelku, ak treba, dolejeme vodu a za občasného miešania varíme, vlastne skôr dusíme, vody má byť iba toľko, aby mäso a zelenina boli tesne zakryté.
  4. Keď je mäso takmer uvarené, do hrnca pridáme obidva druhy kapusty, premiešame, podlejeme vodou a varíme, kým nie je hotová červená kapusta. Občas premiešame, aby sa boršč nepripálil.
  5. Klobásu vyberieme z hrnca, pokrájame a vrátime naspäť.
  6. Boršč dochutíme, ak kapusta nebola dosť kyslá, môžeme doň pridať ocot. Podávame s domácim chlebom a s hustou smotanou. Boršč má byť hustý, aby v ňom "lyžica stála"...