Boršč (Борщ)

mazulka - fotkamazulka, 20. januára 2011

boršč tak ako mi ho varievala moja milovana babička na Ukrajine :)

Suroviny

kto
koľko
zje
1 červena
2
1
2
1 lyžica
5-6 zrniečok
2
1 kavova lyž.
1 menšia hlavka
2 stručiky
250 ml
200 ml




Postup

  1. 1

    Do väčšieho hrnca si dame variť mäsko.Pridame soľ,čierne korenie,bobkovy list.Keď mäsko bude polomäkke pridame na kocky pokrajane zemiaky.

  2. 2

    Na hlbšej panvici spenime na drobno pokrajanu cibuľku a popražime ju do zlatista.Pridame k nej nastruhanu cvikľu,mrkvu a petržlen.Polejeme to lyžicou octu (robim to kôli tomu aby cvikla nestratila farbu,aby ten boršč nebol žlty no a samozrejme doda to tomu vybornu chuť) a pridame paradajkovy pretlak.Chviľu to podusime a spolu z na rezance nakrajanou kapustou pridame do hrnca :)

  3. 3

    Keď všetko bude mäkučke a uvarene posypeme bošč troškou majoranu a pridame roztlačeny cesnak.Ešte chviľku prevarime a podavame z kyslou smotankou a chlebikom. Mňam :D DOBRU CHUŤ

Diskusia k receptu

baboja
Moj syn stále chodi zo školy s tým,že chce boršč.Len som doteraz nevedela ako na to.Urobim mu radosť.Velka vďaka za recept.Uz je v kk.
marianne69
.....ta gramaz maska sa mi paci:-)ukladam(KK)borsc mam velmi rada...a tento je priamo zo zdroja,tak vyskusat musim urcite....
julica
Pekný recept, tak ako má byť. Kdesi som raz čítala, že do boršču majú ísť tri druhy mäsa, tri druhy koreňovej zeleniny a tri dajakej inej zeleniny. Medzi koreňovou bola aj obyčajná repa :)
honestka
aj ja varim roky podla tunajsej ukrajinskej babicky aj golubce, (bohuzial uz davno nie je) a moj sa odlisuje snad iba tym, ze pridavam aj udene rebierka. Zboznujeme tuto polievocku. a ze ta Vitam a pozdravujem.
mamina2
uz som robila borsc, velmi nam to chuti chcela by som to skusit aj inak a tento recept sa liši od toho mojeho co je dobre, myslite ze tam moze ist aj zavarana cvikla??
nataluka
Ja varím tiež bez majoránu ale aj bez cesnaku. Mrkvu a zeler na kocky pridávam priamo do polievky. Tú vždy precedím, pretože bravčové a hovädzie varím aj s kosťami. Cviklu dávam sterilizovanú, 10minút pred koncom, ale z vlastnej výroby, pretože v kupovanej býva aníz. Úplne na záver pridám kolieska póru a nechám postáť pod pokrievkou minimálne pol hodiny. Inak boršč je najchutnejší, podobne ako kapustnica na tretí deň, ak ešte zostane.
evanaaa
Pozerala som reláciu o varení ( prestreté), kde varila jedna pani boršč a keďže nedostala čerstvú cviklu, vyliala pohár zavarenej - ale kúpenej a nikomu to nechutilo, vraj je kyslý, až potom vysvitlo, že tam nedala čerstvý, tak asi je v tom rozdiel. Ale chcela by som ochutnať.
honestka
ja bezne robim cviklu ako salat v naleve, nesterilizujem, lebo mame celu zimu cerstvu, ale samozrejme ze sa da pouzit aj zavarana, len je potrebne ju precedit a dat do polievky uplne nakoniec a iba aby spolu prevrela, nie ju dalej varit lebo by bola z nej cvachtanica.
mazulka
ahojte :) myslim že aj zo zavaranou cvikľou je to dobre ale nedavajte tam ten kysly nalev,treba ho zcediť.No ak chcete naozaj dobry boršč mal by byť z čerstvej zeleniny.A pani nataluka ma pravdu :) najlepši je na druhy-treti deň.
dandulka
ako dieťa som jedla originál boršč od ruskej ženy, viem že bol dobrý , ale od vtedy som ho už nemala .
fionecka
ja horobín inak .. a chýba mi tu jedna zo základnýcj ingrediencií - kôpor!
mazulka
:D :D :D ja viem že v Rusku sa veľa použiva kôpor ale do bošču určite nejde,alebo možno ho niekto dava ale nie je to zakladna ingrediencia.Vedela by som o tom kedže odtiaľ pochadzam a jedavam ho od malička :)))
evetik
ja davam hllavkovu kapustu aj kyslu je to vyborne.Niekde som raz nasla taky recept ale neviem uz kde.
dajanca
My máme radi boršč z kyslej kapusty... a tiež keď nemám čerstvú cviklu použijem úplne v závere precedenú zaváranú...boršč je skvelé jedlo....
bojar
ingrediencie mám podobné, maso dávam údené, bravčové, hovadzie, ev. údenú klobásku ale HLAVNE dávam kyslú kapustu
amelie
Boršč má veľmi veľa podôb a všetky sú dobré:-) Určite aj tvoj je skvelý, @ Mazulka, vyskúšam ho. U nás mal zatiaľ najväčší úspech rusnácky boršč, takže som jeho receptom ohohatila zbierku borščov na Vareche. Možno by zo všetkých, čo sú tu, bola piatková pravďácka príloha:-)
ferino55
Robíme ho ináč ale veď všetky sú vynikajúce To jedlo jednoducho nemá chybu MŇA
klaura
boršč máme radi ... robím trochu inak ... tento určite vyskúšam, lebo manžel furt ospevuje boršč čo kedysi jedol na Ukrajine ... :)
zinnajdha
mám hlúpu otázku: recept začína... dáme variť mäsko... chcem vedieť, či mäsko v celku v kuse, alebo nejako pokrájané .?
nataluka
Ja dávam variť v kuse aj s kosťami, keď je uvarené, vývar precedím, mäso oberiem a nakrájam na kúsky.Vývar musí byť silný, preto okrem mäsa sa musia variť aj kosti. Alebo mäso s kosťou. Ja dávam z hovädzieho hruď alebo rebrá, na ktorých je dosť mäsa, bravčové kosti, ak mi zostanú z kare, preto na nich tiež nechávam dosť mäsa a zajtra sa chystám prvýkrát pridať aj údené rebierka. Do vývaru potom dám orestovanú koreňovú zeleninu, kapustu, paradajkový pretlak, na záver sterilizovanú cviklu a uvarené mäso. A úplne za záver veľa póru nakrájaného na kolieska.Ale to som už písala vyššie. Keďže zajtra ho budem variť, zašla som si na varechu pripomenúť recepty.
2010
Zacal som podla teba a potom som pokracoval podla tejto babky este tak hodinu a bude hotovy :-)



2010
Uvareny, zajtra bude este lepsi :-)


buffy
@Dajanca (30.1.2011 09:56)
Ja tiež robím z kyslej kapusty! Zbožňujem ho!





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia