Šošovicový prívarok
Šošovicový prívarok

Blato na ohni

vareskyna - bez fotkyvareskyna, 30. marca 2017
Blato na ohni
Foto: vareskyna

Tento jednoduchý a sýty recept vznikol jedného slnečného dňa ďaleko od našej rodnej zeme smerom na východ. Má nesmierne vzácny pôvod, pochádza zo Stratených Zobraziť celý popisTento jednoduchý a sýty recept vznikol jedného slnečného dňa ďaleko od našej rodnej zeme smerom na východ. Má nesmierne vzácny pôvod, pochádza zo Stratených bažín osudu. Spolu s Guľou sme blúdili životom a kuchyňou, zužované pocitom obrovského hladu. V tom sa otvorila skriňa a sypalo blato. Blato je čarovné, každý kto ho ochutná bude ho jesť už naveky.

5
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
200 g
2 ks
5 strukov
10 listov
10 g




Postup

  1. 1

    Ďalej potrebujeme: 5 ks oheň + 1 ks šťastná panvica... Ideme do obchodu zakúpime si potrebné suroviny, ak je obchod zatvorený požiadame suseda, prípadne použijeme niečo, čo sa na danú surovinu napádne podobá (stačí aj vizuálna podoba, chuťová podobnosť niej e v tomto prípade podstatná).

  2. 2

    Keď už máme tie suroviny v správnej pozicií - rozumej v kuchyni alebo v okne. Zoberieme si nôž a krájame... ako prvý cesnak a cibuľu na márne kúsky. Pripravíme si maslo a vyberieme hore spomínanú šťastnú panvicu, na ktorej si maslo rozohrejeme.

  3. 3

    Následne pražíme cesnaky a cibuľe do zlatista. Pokiaľ nemáte doma k dispozicií plynový sporák, tak zapalíme v miestnosti vec ktorú, máme najbližšie po ruke. Môže to byť kus nábytku alebo čokoľvek, čo vám príde v ten deň pod ruku (oheň je dôležitý).

  4. 4

    Keď už šťastná panvica horí šťastím a obsahuje cesnakové potešenie premiešame si konzervu šošovice, vypijeme z nej vodu. Zvyšný obsah pridáme do panvice, varíme cca 5 - 8 min.

  5. 5

    Na rad prichádza paradajkový pretlak alebo aj paradajková voda, proste to, čo máte doma. Opakujeme postup ako pri šošovici a prilejeme.

  6. 6

    Miešame, miešame.... viete, poriadne to pomiešame. A pridávame koreniny, samozrejme od oka - soľ, kmín a čierne korenie. Keď sme toto už urobili, dáme listy medvedieho cesnaku do zmesy a varíme dostatočne, aby sa chute premiešali.

  7. 7

    Už to máme skoro hotové, sú možné dve vaječné variácie. 1. Vajcia pozbierame a rozbijeme priamo do panvice a necháme uvariť pár minút. 2. Vajcia nepozbierame a preto sa do kontaktu z blatom nedostatnú, čiže sa musia pripraviť ako volské oko oddelene.

    Blato na ohni - obrázok 7
  8. 8

    Týmto postupom vám vznike Blato na ohni ktoré, môžete konzumovať neustále a je vhodné do všetkých poveternostných podmienok.

Diskusia k receptu

katarina2511
Snad to nie je tragedia, ta trocha humoru. Recept moze byt chutny. To, co skutocne je tragicke, su tie komentare, kde jeden druheho sa snazi ponizit zosmiesnit a hrubo urazit. A napriek tomu tieto komentare su tu a nikto ich nevymaze.
Tento recept nikomu neublizil a ta trocha humoru je OK.
@Klika1212 naproti tomu Klika, Tvoj komentar je urazka, aj Tvoj styl a slova, ktore si pouzila.
regri
Snazim sa nikoho neurazat a vazim si snahu kazdeho kto prispeje receptom,ale toto, no mozno sa mam zasmiat,alebo co si z toho vybrat ... netusim.
mirop
ani radoby vtipny popis recept nezachrani...
babidka
Stratene baziny osudu ako zemepisny nazov aj ako lokalitu povzujem za poeticky nazov nejakeho zapadakova ...v akom tiez ziju ludia a v akom zijem spokojne aj ja :-)A nazov Blato na ohni /ak vynechame poetiku/ vyjadruje asi kvalitu jedla z konzervy...
mata3636
chudák autor receptu, ten musel byť veľmi Zúžený, keď vymyslel takúto chobotinu.
1x staja
sovka62
Ach, jaj, koľké pohoršenie. Ja som sa pobavila a spomenula som si na študentské časy, keď sme si v menze odhlásili lístky na obed a večeru, lebo každý stál nehoráznych 2,60 Kčs a za ušetrené peniaze sme si kúpili tričko, ak sme ich odhlásili za celý mesiac, vyšlo aj na pulóvrik. Paráda, boli sme krásne, akurát hladu to bolo jedno, lebo zásoby od mamičky vydržali len pár dní. Potom nás múdrejšie a menej parádivé spolužiačky zásobovali chlebom z jedálne a čo všetko možné sme k nemu kombinovali, prípadne čo sme kuchtili na prísne tajnom variči v internátnej izbe, toho vás radšej ušetrím. Ale keď si tak spomínam, to blato určite nie je horšie ako niektoré naše výtvory. Ako vravievala moja svokra: Sce to len hladného človeka...
gulkand
Blato na ohni som sama vyskusala.. Nahodou mi sadli suroviny s tymi ktoré som doma nasla, a musim povedat ze splnilo vsrtky moje očakávania. Najedli sme sa 4 aj so susedom zo saudskej arabie, ten sa hned pytal na povod tohto pokrmu, a podla popisu v recepte som sa mu pokusala vysvetliť povod zo stratenych bazin osudu, velmi sa smial a rozhodli sme pri najbližšej príležitosti toto miesto navštíviť.
Síce to nebude ľahké, lebo na mape ho nevidno, ale pokial tam poznaju aj viac takychto jedal, určite to hladanie bude stáť za tu namahu..
Dakujem Varešnici, ze sa neostichala a vysla s pravdou von.
evanaaa
Ale veď to nie je až také zlé, ak si pozriem suroviny, trochu hustejšia šošovica, akú robieva mnoho ľudí, alebo kaša, omáčka by bola, ak by sa pridala smotana, je to jedlé a nie nezvyklé, tak nechápem.......
marianne
Podla surovin v recepte blatu na ohni nemoze nic chybat, sosovicova polievka alebo privarok. Sosovica nemusi byt z konzervy, da sa uvarit. Aby sa tu horsie nedialo. @sovka moja babka by to povedala inak, ale nechcem urazit ziaden narod..
kukulienka71
toto je už úplne pod úroveň:-( nechutné obrázky, popis receptu(?) neviem ani komentovať, lebo mu miestami nerozumiem. @redakcia , viem, že radi dávate priestor všetkým, ale toto je mrhanie nielen surovinami, ale aj časom toho, kto recept prečíta do konca. Absolútne mi chýba kultúra prejavu autora - slovná aj fotografická, o servírovaní nevraviac...názov je veľmi trefný. To naozaj mienite zverejniť VŠETKO? Nabudúce by som sa nečudovala vývaru z prepotených bagančí:-(
bubaya
Ten prvý obrázok mi pripomenul trenčiansky párok s fazuľkou. Ale je to trenčiansky párok bez fazuľky, bez párku, zato so šošovicou a vajcom. :DDDDDDD
jack
"ŠAK TO ŠE ŽI".V preklade kto nerozumie"veď to sa zje".Toto stále hovorievala moja mamka keď sa niečo nepodarilo.A keďže nás bolo viac detí,fakt s tým nebol problém,.:-))).Ja v tom rp.nevidím problém,len tú šošovičku radšej čerstvú.
spetkasoli
Ja neviem, v com vidite problem. Jedlo urobene "co dum dal", nic tam nie je, co by sa nedalo zjest, jednoducho jedlo "chudeho studenta" a nevyzera to najhorsie aked ma recept neoslovi, tak nemusim hned vulgarne komentovat....no a co sa divite? ved je dnes predsa 1. Apríííl a na jedlo sa nehovori fuj!!, babicka nas to ucila odmala. Prajem krasny prvoaprilovy den s usmevom na tvari;))
babidka
Zaujimave ako sa niektorym ludom nepaci akakolvek kritika.Ved je to smutnosmiesne.Ked na verejnom portali uverejnim recept ,musim pocitat s tym ze sa nemusi kazdemu pacit.To naozaj mozeme uverejnovat iba okiadzajuce komentare???Je uplne jedno ci je ten recept jedly alebo nejedly/naozaj sa na jedlo nema hovorit "fuj"/ ,mne sa nepaci napr.prave pre tu sosovicu z konzervy ktora mi naozaj pripomina blato a tak aj chuti...
katkos
Práve z týchto dovodov nepridávam žiadne recepty. Aby mi nezhoršili deň komentáre typického buzerujúceho a hundrajúceho Slováka. Naša národná vlastnosť kritizovať vo veľkom doma spoza počítača, ale tam kde treba- ticho šúchať nohami. Mne sa vtipný recept páčil, keď nebudem mať čas na nič poriadne, aj ho použijem, doba je rýchla. Kto nie je profesionálny kuchár prečo by mal byť rovno idiot. Neodradí má to od varechy, je tu kopa super ľudí, ale pozrite si komentáre v poslednom období, otras...
cyrinise
:D tiez som sa pobavila tvojim popisom a recept sa zda byt dobry. Ked nieco len tak na rychlo je to dobry napad. Aj ked myslim ze by som pouzila susenu sosovicu.
frezia68
Je to verejný portál a teda každý môže prispieť,ak to redakcia uverejní.A každý si môže prečítať,aj prispieť komentárom.Uverejnený bol možná s úmyslom pobaviť 1. apríla a kto chcel,sa zasmial.A kto má na varenie prísne kritéria,ten sa pohoršil :-))). Áno,recept pripomína študentské časy,nedostatok peňazí a keď hladnému žalúdku všetko chutilo.Lebo,veď vieme,že hlad je najlepší kuchár.Konzervy sú na jedenie,niekto odsúdi,niekto použije.Prečo sa rozhorčovať?Veď ak sa mi recept nepáči-obídem a nemusím urážať a tým udržíme Varechu na priateľskej úrovni :-) Aké jednoduché :-))).Niekto nepridal ani jeden recept,ale kritizuje rád,hoci by bolo múdrejšie sa zdržať.Mám rada kritiku,ale konštruktívnu a nie urážajúcu.Ak vylepší recept,poradí a pomôže začiatočníkom recept použiť tak,aby doma chutilo.Veď preto bola Varecha založená.Toť môj názor,ale môže byť odlišný od Top Varecháčov,čo mne nevadí,lebo každý má právo na svoj názor.Tiež je pravdou,že nie vždy je múdre kritizovať,ak recept nevylepším,len hanobím.Takže nehaňme,radšej vylepšujme ,alebo obíďme recept.Nech je Varecha aj naďalej obľúbená a kamarátska pre každého :-).
vienetta
@Katkos (2.4.2017 21:24)

Detto. Poriadny hlad na frfľošov a aj "blato" by im prišlo ako "zlato"
robk
Ja som recept nedočítal do konca, keďže sa mi nepáčil spôsob akým bol napísaný. To však neznamená že budem autora urážať, alebo inak dehonestovať...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia