Bezlepkový slaný koláč s bryndzou a cuketou
Foto: novalim
Bryndza - náš slovenský poklad - nás nikdy neomrzí, ani v bezlepkovom varení a pečení. Dnes sme si vyskúšali pripraviť slaný
koláč bez Zobraziť celý popisBryndza - náš slovenský poklad - nás nikdy neomrzí, ani v bezlepkovom varení a pečení. Dnes sme si vyskúšali pripraviť slaný
koláč bez lepku z lístkového cesta s bryndzovou plnkou. Na sviežosti mu pridala mladá cuketka a čerstvé lístky tymianu ho
dokonalo prevoňali. Ešte ani nestihol vychladnúť a už bol preč.
Zdroj: www.novalim.sk
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na bezlepkové lístkové cesto: | |
125 g |
|
125 g |
|
125 g |
|
štipka |
|
Na náplň: | |
125 g |
|
1 PL |
|
1 PL nasekané čerstvé lístky |
|
1 ks malá |
|
|
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať (lyžicou najprv preto, lebo ruky by maslo a tvaroh zohriali a my ich potrebujeme studené). Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
- 2
Z vychladnutého cesta odoberieme asi jednu tretinu a odložíme naspäť do chladničky. Zvyšné dve tretiny cesta vyvaľkáme priamo na papieri na pečenie posypanom múkou na veľkosť menšej zapekacej misy alebo plechu v tvare štvorca prípadne obdĺžnika. Papier s cestom potom do misy preložíme a prstami pozatláčame ku okrajom.
- 3
Bryndzu rozmiešame so smotanou a nasekanými tymianovými lístkami a podľa chuti jemne osolíme a okoreníme. Plnku rovnomerne rozotrieme na cesto. Cuketu umyjeme a aj so šupkou na strúhadle nakrájame na tenké prúžky. Tie husto vedľa seba poukladáme na bryndzovú plnku. Nakoniec vyberieme z chladničky zvyšnú tretinu cesta, rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 0,5 cm a radielkom krájame širšie pásiky dlhé podľa rozmerov zapekacej misy. Pásiky cesta potom poukladáme poprepletané jeden cez druhý na povrch koláča a potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- 4
Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme približne 25 minút, kým je povrch koláča chrumkavý a zlatisto sfarbený. Upečený necháme trošku vychladnúť. Podávame teplý, no rovnako dobre chutí aj studený. Nezjedený skladujeme v chlade, prípadne zamrazíme.
Tiež slaný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu