Slaný koláč
Slaný koláč

Bezlepkový slaný koláč s bryndzou a cuketou

novalim - fotkanovalim, 5. mája 2022. Komerčný recept.
Bezlepkový slaný koláč s bryndzou a cuketou
Foto: novalim

Bryndza - náš slovenský poklad - nás nikdy neomrzí, ani v bezlepkovom varení a pečení. Dnes sme si vyskúšali pripraviť slaný koláč bez lepku z lístkového cesta s bryndzovou plnkou. Na sviežosti mu pridala mladá cuketka a čerstvé lístky tymianu ho dokonalo prevoňali. Ešte ani nestihol vychladnúť a už bol preč.
Zdroj: www.novalim.sk

4-6
porcie
60 (+chladenie) minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Na bezlepkové lístkové cesto:
125 g
125 g
125 g
štipka
Na náplň:
125 g
1 PL
1 PL nasekané čerstvé lístky
1 ks malá
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať (lyžicou najprv preto, lebo ruky by maslo a tvaroh zohriali a my ich potrebujeme studené). Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.

  2. 2

    Z vychladnutého cesta odoberieme asi jednu tretinu a odložíme naspäť do chladničky. Zvyšné dve tretiny cesta vyvaľkáme priamo na papieri na pečenie posypanom múkou na veľkosť menšej zapekacej misy alebo plechu v tvare štvorca prípadne obdĺžnika. Papier s cestom potom do misy preložíme a prstami pozatláčame ku okrajom.

  3. 3

    Bryndzu rozmiešame so smotanou a nasekanými tymianovými lístkami a podľa chuti jemne osolíme a okoreníme. Plnku rovnomerne rozotrieme na cesto. Cuketu umyjeme a aj so šupkou na strúhadle nakrájame na tenké prúžky. Tie husto vedľa seba poukladáme na bryndzovú plnku. Nakoniec vyberieme z chladničky zvyšnú tretinu cesta, rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 0,5 cm a radielkom krájame širšie pásiky dlhé podľa rozmerov zapekacej misy. Pásiky cesta potom poukladáme poprepletané jeden cez druhý na povrch koláča a potrieme rozšľahaným žĺtkom.

  4. 4

    Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme približne 25 minút, kým je povrch koláča chrumkavý a zlatisto sfarbený. Upečený necháme trošku vychladnúť. Podávame teplý, no rovnako dobre chutí aj studený. Nezjedený skladujeme v chlade, prípadne zamrazíme.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha