Slaný koláč

Bezlepkový slaný koláč s bryndzou a cuketou

Autor receptu: novalim

Bryndza - náš slovenský poklad - nás nikdy neomrzí, ani v bezlepkovom varení a pečení.* Dnes sme si vyskúšali pripraviť slaný koláč bez lepku z lístkového cesta s bryndzovou plnkou. Na sviežosti mu pridala mladá cuketka a čerstvé lístky tymianu ho dokonalo prevoňali. Ešte ani nestihol vychladnúť a už bol preč.

4-6
porcie
60 (+chladenie) minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať (lyžicou najprv preto, lebo ruky by maslo a tvaroh zohriali a my ich potrebujeme studené). Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
  2. Z vychladnutého cesta odoberieme asi jednu tretinu a odložíme naspäť do chladničky. Zvyšné dve tretiny cesta vyvaľkáme priamo na papieri na pečenie posypanom múkou na veľkosť menšej zapekacej misy alebo plechu v tvare štvorca prípadne obdĺžnika. Papier s cestom potom do misy preložíme a prstami pozatláčame ku okrajom.
  3. Bryndzu rozmiešame so smotanou a nasekanými tymianovými lístkami a podľa chuti jemne osolíme a okoreníme. Plnku rovnomerne rozotrieme na cesto. Cuketu umyjeme a aj so šupkou na strúhadle nakrájame na tenké prúžky. Tie husto vedľa seba poukladáme na bryndzovú plnku. Nakoniec vyberieme z chladničky zvyšnú tretinu cesta, rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 0,5 cm a radielkom krájame širšie pásiky dlhé podľa rozmerov zapekacej misy. Pásiky cesta potom poukladáme poprepletané jeden cez druhý na povrch koláča a potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  4. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme približne 25 minút, kým je povrch koláča chrumkavý a zlatisto sfarbený. Upečený necháme trošku vychladnúť. Podávame teplý, no rovnako dobre chutí aj studený. Nezjedený skladujeme v chlade, prípadne zamrazíme.