Bezlepková orechová torta s tvarohovo-mascarpone krémom fotorecept
Foto: Sonulienka
Vnúčikovi k narodeninám som piekla takúto tortičku a keď sa mi cesto aj krém veľmi páčili tak si recept sem ukladám.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
8 ks |
|
160 g (alebo polohrubá múka) |
|
200 g |
|
250 g |
|
30 g |
|
štipka |
|
Krém: | |
500 g (Pilos Lidl) |
|
250 g |
|
200 ml |
|
250 g |
|
200 g |
|
2 bal. |
|
z 1 citróna |
|
Na ozdobu: | |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Tu sú suroviny na korpus a forma s priemerom 28 cm.
-
2
Tu na krém ale chýba mascarpone.
-
3
Vajcia som rozdelila na bielky a žĺtky, bielky som vyšľahala s troškou soli do tuha a pridala polovicu práškového cukru a znovu som šľahala do tuha. Sneh z bielkov som dala do chladničky (bolo veľmi teplo tak preto) a šľahala som žĺtky s ostatným cukrom do peny šľahačom to trvá asi 5 minút. Potom som zmiešala múku s kakaom, pomlela orechy a asi na trikrát som zašľahávala aj s bielkami do žĺtkovej peny - múku a kakao som dávala cez sitko, aby som nemala hrčky z kakaa a pekne som všetko premiešala.
-
4
Tu je cesto premiešané. Ale tu som aj s fotografovaním skončila lebo fakt bolo veľmi teplo tak som len rýchlo robila a nestíhala fotiť.
-
5
Rúru som si predhriala na 180 stupňov cesto som preložila do formy, ktorú som si vyložila papierom na pečenie - ako som už písala priemer 28 cm - a piekla som 45 minút. Potom som nechala korpus vo forme úplne vychladnúť Zatiaľ som si urobila krém. Polovicu cukru a jeden vanilkový cukor som dobre vyšľahala s maslom do peny a druhú polovicu cukru s druhým vanilkovým cukrom som dala do tvarohu kde som pridala aj mascarpone a kyslú smotanu a tiež dobre vyšľahala. Na koniec som všetko spojila a pridala šťavu z jedného citróna. Dala do mrazničky tentokrát pre tú horúčavu trochu stuhnúť, aby sa mi dobre natieral.
- 6
Keď bol korpus vychladnutý, vybrala som ho z formy prekrojila na dva krát a plnila. Ak chcete môžete si dať na korpus kyslastý džem a potom krém, krém asi tak jeden centimeter, dať druhý korpus a zopakovať natrieť džemom a znovu plnka 1 cm. Dať tretí korpus a čo nám ostala plnka dať okolo torty a na vrch torty. Ozdobiť podľa vlastnej fantázie buď orechmi dookola a na vrch ovocie alebo len poliať čokoládou ja som na vrch ešte nasypala zomleté orechy, ktoré mi ostali a šup do mrazničky. Torta tam bola tri a pol hodiny pokiaľ sme nešli gratulovať. Bola to ozaj v tejto horúčave fuška ale zvládla som to. No a hotovo.
- 7
Bola som sama zvedavá ako bude chutiť ten krém ešte som nerobila mascarpone, tvaroh a maslo krém ale môžem odporučiť fakt je výborný a citrónová šťava mu dá šmrnc vyskúšajte.
- 8
A ešte som mu piekla jeho obľúbené slané veľmi rýchle len kúpené lístkové cesto, šunka a syr.
- 6
Srdečne ďakujem a podobne prajem krásny víkend.
Aké tyčinky myslíš? Ja žiadne v recepte nevidím. Alebo myslíš guličky, ktoré autorka použila na ozdobenie? V tom prípade to z receptu nevyplýva. Ale áno, pokiaľ niekto nemôže lepok, nesmie zabudnúť použiť bezlepkové zdobenie. Autorka by to mala vyjasniť.