O titul dnes bude bojovať Viktoria Kaniuk, Jana Simová a Lenka Kaur.
Foto: STVR
Kanapky na jedno zahryznutie
Súťažiace si zmerajú sily v osobnej výzve, ktorá bude venovaná silvestrovským kanapkám, jednohubkám pochádzajúcim z Francúzska. Slovo canapé označuje pohovku alebo gauč – v prenesenom význame niečo, na čom „leží“ obloha. Základ (chlieb) je teda akýsi „podklad“, na ktorom je položená obloha - nátierky, syr, šunka, ryby, zelenina, bylinky.Do gastronómie sa kanapky dostali v 18. storočí ako súčasť aristokratickej kuchyne, neskôr sa rozšírili po celej Európe ako elegantné spoločenské jedlo, ktoré sa dá pripraviť vopred.
"Kanapky by mali byť malé, na jedno - dve zahryznutia, aby ich hostia nedržali dlho v ruke. Mali by byť jednoduché a rýchlo pripraviteľné, lebo sa často chystajú v zhone. Budem sa tešiť, keď budú farebné, ozdobené a poteším sa ešte viac, ak súťažiaci použijú na ich zdobenie špičku,” hovorí porotkyňa Petra Tóthová.
"Cesto na kanapky môže byť slané, syrové, tvarohové, prípadne s nejakou bylinkou. Výber náplní a jednotlivé chute sú tiež veľmi dôležité, ale mal by byť predovšetkým pestrý,” zdôrazňuje Jozefína Zaukolcová.
Sympatická Lenka pripraví svoje kanapky aj s kaviárom. A hoci dnes je to pomerne drahá ingrediencia, Lenka so smiechom zaspomína, ako im kaviár vozila mamina kamarátka z Kamčatky a oni si ho dávali na maslový rožok.
Ak ešte nemáte vymyslené menu na Silvestra, pripravte si kanapky s kôprovou penou a lososom podľa nášho receptu:
V bezlepkovej verzii si pripravíte kanapky zo semienok: Môžete použiť aj toastový chlieb:
Elegantné rezy plné vrstiev
Výnimočný dezert, ktorý sa hodí na špeciálne príležitosti, preverí súťažiace v technickej výzve. Piecť sa bude Opéra rez, ktorý sa skladá z jemného mandľového korpusu, maslového kávového krému, šľahanej čokoládovej ganache alebo krému, čokoládovej polevy, kávového sirupu a chrumkavej zložky. "Nesmie chýbať nápis Opéra a trochu zlata,” radí Jozefína a dodáva: "Súťažiaci musia pozorne čítať recept, aby správne vyskladali dve vrstvy kávového krému, tri vrstvy mandľového korpusu namočeného v kávovom sirupe a chrumkavú čokoládovú zložku naspodu pod piškótovým plátom. Krásna hladká čokoládová poleva prichádza navrch."
Porotkyne budú rezy hodnotiť pozorným okom.
Foto: STVR
Opéra rez je klasický francúzsky dezert, ktorého typickým znakom je, že rez má ostré hrany, rovnakú výšku vrstiev a často je zdobený jednoduchým nápisom Opéra. Prečo práve opera? Pretože má pôsobiť rovnako elegantne a pripomínať schodisko v opere. Najčastejšie sa jeho vznik datuje v roku 1955, autorstvo sa pripisuje cukrárovi Cyriaque Gavillonovi z cukrárne Dalloyau.
Tento technicky náročný dezert si môžete upiecť podľa receptov na Vareche:
Čo odhalia torty?
Torty s prekvapením budú hlavnými hviezdami kreatívnej výzvy. "Očakávam, že ma prekvapia nielen dizajnom, ale aj zakomponovaným efektom. Je dôležité, aby si súťažiaci vybrali správny korpus, krém, prípadne ovocnú a chuťovú zložku,” zdôrazňuje Jozefína Zaukolcová a dúfa, že torty zažiaria rovnako ako súťažiace vo finálovom kole.Podľa Petry môžu byť prekvapenia ukryté v tortách svetelné, zvukové či dokonca pyrotechnické. "Musia zaujať a ohúriť. Budem sa tešiť, ak tam bude niečo pukať, praskať, bude tam niečo chrumkavé či alkohol.”
Kým počas celej súťaže bojovali amatérski pekári s časom, vo finále sa odohrá nečakaný moment. Trojica finalistiek sa totiž rozhodne odovzdať svoje výtvory do kreatívnej výzvy ešte pred uplynutím časového limitu. A torty so svetelnými a pyrotechnickými efektmi skutočne šokujú dvojicu porotkýň Petru Tóthovú a Jozefínu Zaukolcovú.
No a napokon sa veľkolepé finálové kolo zavŕši vyhodnotením, kedy sa dozvieme, ktorá z troch finalistiek získa titul "Majster pekár" tejto v poradí už 5. série obľúbenej televíznej šou Pečie celé Slovensko.
Do torty môžete ukryť akékoľvek prekvapenie, napríklad aj prsteň v krabičke:
Prekvapenie pre malých maškrtníkov — keď tortu rozkrojíte, vysypú sa z nej cukríky:




Diskusia k článku