Vanilkové rožky
Vanilkové rožky

Vanilkové rožteky

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 13:00
Vanilkové rožteky
Foto: Kulinární studio MAFRA

Krehké, voňavé a priam neodmysliteľné – vanilkové rožky patria k najväčším klasickým pokladom vianočného pečenia. Jemná oriešková chuť lieskovcov, pravá vanilka a maslové cesto vytvárajú dokonale harmonický Zobraziť celý popisKrehké, voňavé a priam neodmysliteľné – vanilkové rožky patria k najväčším klasickým pokladom vianočného pečenia. Jemná oriešková chuť lieskovcov, pravá vanilka a maslové cesto vytvárajú dokonale harmonický súlad.

55 ks
porcií
40 (+ odležanie) minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

130 g
1 ks
350 g
90 g
260 g
2 ks
Na obaľovanie:



Postup

  1. 1

    Oriešky rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 160 °C ich pražíme asi 5 minút. Keď začnú praskať šupky, oriešky nasypeme do utierky a pošúchame ich, aby sa šupky odstránili. Oriešky necháme vychladnúť a nastrúhame ich.

  2. 2

    Vanilkový struk pozdĺžne narežeme a dužinu vyškrabeme. Múku s cukrom preosejeme do misy, prisypeme nastrúhané oriešky a pridáme polovicu dužiny z vanilkového struku. Všetko premiešame.

  3. 3

    Do zmesi pridáme maslo nakrájané na kocky a žĺtky. Maslo používame studené, nakrájané na kocky – cesto tak zostane krehké a nebude sa lepiť. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 3 časti, zabalíme ich do potravinovej fólie a necháme v chlade odpočívať 1 hodinu.

  4. 4

    Postupne z každého dielu cesta vytvarujeme valček. Valčeky nakrájame na malé, rovnako veľké kúsky a z každého vyformujeme rožtek. Rožteky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút.

  5. 5

    Po upečení ich necháme krátko vychladnúť. Práškový cukor zmiešame so zvyšnou vanilkovou dužinou a ešte teplé rožteky v ňom obalíme. Ak chcete rožteky menej sladké, pokojne ich nechajte do Vianoc odležať neobalené. Potom ich na tácke posypte cez sitko práškovým cukrom zmiešaným s mletou vanilkou.

Diskusia k receptu