Foto: Pravda - Ivan Majerský
Každá rodina má svoju predstavu o tom, ako má chutiť vianočná polievka. Niekde sa recepty nemenia celé desaťročia, inde sa pôvodná receptúra prispôsobila modernejším surovinám či ľahšiemu štýlu varenia. Ak sa tento rok rozhodnete upustiť od kapustnice, možno si medzi nasledujúcimi polievkami nájdete novú rodinnú stálicu.
Rybacia polievka: tradičná
Rybacia polievka patrí medzi chutné sviatočné alternatívy. Je jemnejšia než kapustnica a vôňa rýb a zeleniny dodáva celej večeri slávnostný tón.
Foto: Shutterstock
Či už zvolíte číru, krémovú alebo mierne zahustenú verziu, základom je kvalitná ryba (kapor, pstruh, zubáč, sumec) a dobre pripravený vývar. Zeleninu pred varením krátko orestujte na masle, aby získala jemne karamelový podtón, ktorý polievku krásne prehĺbi. Ak nechcete riskovať kostičky, siahnite po rybích filetách.
Maďarské halászlé je husté, paprikové a výrazne aromatické, stvorené pre rodiny, ktoré preferujú intenzívnejšie chute.
Strukovinová polievka: symbol hojnosti
Skôr než sa kapustnica stala dominantnou vianočnou polievkou, Slovensko poznalo tradíciu strukovinových jedál, ktoré sa spájali s hojnosťou a dobrým štartom do nového roka. Hrach, fazuľa či šošovica boli bežnou súčasťou Štedrej večere a mnohé rodiny si túto tradíciu zachovali dodnes.
Foto: Shutterstock
Strukovinová polievka je výborným riešením, ak chcete začať večeru niečím výživným, ale nie príliš ťažkým. Ak túžite po modernejšom prevedení, môžete časť polievky rozmixovať a spojiť s nerozmixovanou časťou – výsledok bude prirodzene krémový, aj bez smotany.
Kto má rád hrach, aj v jeho sušenej forme, určite privíta hustú a sýtu hrachovú polievku:
Hubová polievka: ľahký štartér
Hubová polievka je príjemným kompromisom medzi tradičnou chuťou a ľahším štýlom varenia. Sušené hríby dodajú polievke hĺbku a jemnú dymovú arómu, čerstvé huby ju zjemnia a vianočný charakter podrží aj trocha mlieka či smotany.
Foto: Shutterstock
Mnohé rodiny na východe Slovenska pripravujú mačanku, ktorá má kyslý podtón vďaka šťave z kyslej kapusty:
Tekvicová polievka: vôňa medovníkov
Hoci si tekvicu spájame skôr s jeseňou, pri správnom dochutení sa z nej stane sviatočné jedlo. Výrazná oranžová farba pôsobí na tanieri slávnostne a zimné koreniny ako škorica, muškátový oriešok či zázvor vedia vytvoriť atmosféru, ktorá pripomenie vôňu medovníkov alebo vareného vína.
Foto: Shutterstock
Polievku môžete podávať s tekvicovými semienkami, kvapkou oleja alebo kúskami opečeného chleba.




Diskusia k článku