Orieškový zákusok
Orieškový zákusok

Karamelovo-orieškový zákusok fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 28. júna 2022

Moje Jánovské pečenie.

30 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
200 g
200 ml vlažná
1 bal.
100 g mleté opražené
1 bal.
250 g
Krém:
3 bal.
1 l
1 bal.
200 g
50 g
250 g
Na posypanie:
50-60 g g mleté opražené

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tu sú suroviny.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv som si zomlela a opražila oriešky. Použiť môžete aj vlašské orechy, je to len na vás. Pokiaľ oriešky chladli, vymiešala som celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Do toho som po lyžiciach pridávala vlažnú vodu. Po vychladnutí orieškov som zmiešala múku, prášok do pečiva a oriešky spolu.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vaječný základ a sypkú múčno-orieškovú zmes som zmiešala.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech som použila o rozmeroch 32 x 42 cm. Dala papier na pečenie a cesto som naň vyliala. Piekla som na 170 stupňov 20 minút. Ale tu si už musíte vyskúšať šparátkom, či je cesto upečené podľa svojej rúry, každá si svoju rúru poznáte.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokiaľ sa korpus piekol, urobila som krém. Uvarila som puding - mlieko s kryštálovým a vanilkovým cukrom som dala na sporák ale nechala som si asi 3-4 dl, kde som vmiešala puding a múku pridala k teplému mlieku a uvarila hustý puding ktorý som dala vychladnúť. Medzi tým som vyšľahala maslo.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vyšľahaného masla som po lyžiciach pridávala vychladnutý puding a poriadne vyšľahala, aby v kréme neboli hrčky. Krém hotový.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Korpus upečený. Pokiaľ chladol, dala som krém do chladničky, teraz v tomto teple je to potrebné a dlhšie nám to trvá.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď korpus vychladol, odstránila som papier na pečenie a korpus dala späť na plech a natrela krém.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Posypala som opraženými lieskovými orieškami a šup do chladničky.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobre stuhnutý koláčik s kávičkou.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Odporúčam, je fajnový.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kuk na koláčik.

    Karamelovo-orieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Banskobystrický kraj, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

farbuska
Teraz v lete mi pripadá trochu ťažký, ale recept, vhodný aj pre nie príliš zdatných cukrárov (ako ja) rada použijem počas chladnejších dní. Vďaka.
haji
Stará dobrá klasika nikdy neomrzí, mě tedy ne. A vychlazený kousek ke kafíčku klidně zvládnu i při vedrech. Pro takové rezy/sladké tečky hlasuji vždy. @sonulienka díky za sdílení. Krásné léto přeji, vždy tě ráda vidím i tvé recepty mi dělají radost.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha