Orieškový zákusok

Apsheron - lieskovoorieškový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: theflyingbaker

Zákusok kričí Vianocami vďaka chuti lieskovcov.* Môžete ho spraviť aj z mletých mandlí. Keďže je bez múky, je vhodný aj pre celiatikov.

40 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Krém: V hrnci priveďte 400 ml mlieka do varu. V mise zmiešajte cukor, škrob, vanilkový cukor a 200 ml studeného mlieka. Do horúceho mlieka vmiešajte zmes s cukrom a škrobom, pridajte 10 žĺtkov. Za stáleho miešania priveďte znovu k varu. Po objavení sa prvých bubliniek varte ešte cca 20 sekúnd. Premiestnite zmes do čistej misy a prikryte fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu krému a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Korpus: Vyšľahajte bielky so štipkou soli a vanilkovým cukrom do tuha. Postupne pridávajte práškový cukor, pridávajúc ho v 3-4 krokoch. Šľahajte cca 5 minút.
  3. Jemne vmiešajte stierkou mleté lieskové orechy zmiešané vopred so škrobom. Zmes preložte na plech o veľkosti 42×32cm (klasický plech do rúry) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 175 °C na strednom rošte asi 40-45 minút.
  4. Ešte teplý koláč rozkrojíme na 3 rovnaké pásy. Otočíme, stiahneme papier na pečenie a necháme na mriežke vychladnúť.
  5. Dokončenie krému: Zmäknuté maslo šľaháme asi 3 minúty. Vmiešame vychladnutý puding a dobre vymiešame. Dochutíme rumovou arómou (podľa chuti).
  6. Polovicu krému preložíme do cukrárenského vrecka (bez špičky). Do druhej polovice vmiešame kakao, dôkladne vymiešame a tiež preložíme do cukrárenského vrecka (bez špičky).
  7. Na prvý pás koláča pomocou vrecka nanesieme biely krém, položíme druhý pás, nanesieme kakaový krém, položíme posledný pás a nanesieme biely krém.
  8. Boky koláča potrieme kakaovým krémom a vrch koláča ním ozdobíme.
  9. Na boky koláča dáme sekané lieskové orechy a koláč dáme stuhnúť do chladničky na 3-4 hodiny.