Orieškový zákusok
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok (fotorecept)
Autor receptu: theflyingbaker
Zákusok kričí Vianocami vďaka chuti
lieskovcov.* Môžete ho spraviť aj z
mletých mandlí. Keďže je bez múky, je
vhodný aj pre
celiatikov.
|
40 minút príprava |
40 minút na 175 °C |
Postup
- Krém: V hrnci priveďte 400 ml mlieka do varu. V mise zmiešajte cukor, škrob, vanilkový cukor a 200 ml studeného mlieka. Do horúceho mlieka vmiešajte zmes s cukrom a škrobom, pridajte 10 žĺtkov. Za stáleho miešania priveďte znovu k varu. Po objavení sa prvých bubliniek varte ešte cca 20 sekúnd. Premiestnite zmes do čistej misy a prikryte fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu krému a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Korpus: Vyšľahajte bielky so štipkou soli a vanilkovým cukrom do tuha. Postupne pridávajte práškový cukor, pridávajúc ho v 3-4 krokoch. Šľahajte cca 5 minút.
- Jemne vmiešajte stierkou mleté lieskové orechy zmiešané vopred so škrobom. Zmes preložte na plech o veľkosti 42×32cm (klasický plech do rúry) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 175 °C na strednom rošte asi 40-45 minút.
- Ešte teplý koláč rozkrojíme na 3 rovnaké pásy. Otočíme, stiahneme papier na pečenie a necháme na mriežke vychladnúť.
- Dokončenie krému: Zmäknuté maslo šľaháme asi 3 minúty. Vmiešame vychladnutý puding a dobre vymiešame. Dochutíme rumovou arómou (podľa chuti).
- Polovicu krému preložíme do cukrárenského vrecka (bez špičky). Do druhej polovice vmiešame kakao, dôkladne vymiešame a tiež preložíme do cukrárenského vrecka (bez špičky).
- Na prvý pás koláča pomocou vrecka nanesieme biely krém, položíme druhý pás, nanesieme kakaový krém, položíme posledný pás a nanesieme biely krém.
- Boky koláča potrieme kakaovým krémom a vrch koláča ním ozdobíme.
- Na boky koláča dáme sekané lieskové orechy a koláč dáme stuhnúť do chladničky na 3-4 hodiny.