Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
staja
„Jednoduchá a zdravá zapekaná brokolica (fotorecept)”
Vyskúšala som dnes tento dávno uložený recept a môžem pochváliť. Brokolicu som len zľahka obvarila bez vegety, na plechu ju posypala strúhaným balkánskym syrom, do toho vajíčka, zapiekla som a prikryla plátkami mozzarelly, nechala roztopiť a výborný ľahký zeleninový obed bol na svete. Podávala som s batatmi. Budem určite robiť častejšie.
kucharka
„Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025”
Cez víkend bolo viac času na raňajky, tak sme mali náš obľúbený chlieb vo vajci. Všetci to zbožňujeme ….

Dnes bude čo zostalo zo včera :-) teľacie mäso na šťave a ryža - klasika. Ale dobrota.

Slniečko sa snaží vyhrabať spoza mrakov. Fúka, už asi tretí deň, silný uragán …
Karneval sa skončil včera - pochovali sardinku :-)
( tak ako sa na SK pochováva basa ).
V našom meste na hlavnom námestí boli postavené stánky kde predávali grilované sardinky - vôňa/smrad sa ťahal po celom meste …

Príjemný štvrtok prajem všetkým.


tejaja
„Naslano aj nasladko: Zabudnutá pohánka sa vracia! Dajte jej...”
Pohánka je vzácna potravina. U nás na východe sa jej hovorí aj tatarka, pretože ju k nám doniesli Tatári. Tatarčené pirohy sú známym jedlom. :)
Pohánku dostať v dvoch verziách: mechanicky a termicky lúpanú. Poznáte to jednoducho, ak sú nažky tmavohnedé, ide o termicky lúpanú, ak sú svetlé, je to pohánka mechanicky lúpaná. Dostať aj pohánku - lámanku.
Ale podstatná vec...pohánku, napriek návodom na obale, nikdy nevarte. Zničí sa veľké množstvo rutínu. Stačí dať pohánku do misky, zaliať vriacou vodou (trebárs z kanvice ako kávu alebo čaj), zakryť a strčiť do perín, ako sa u nás vraví, teda zabaliť do paplóna, aby bola pohánka pekne v teplúčku. Po cca 30 minútach môžeme vybrať a pohánka je krásne mäkká a pripravená na ďalšie použitie. Do pokrmov ju pridáme až nakoniec, pretože je mäkká.
Ak chcem pohánku ako závarku do polievky, tak hneď po uvarení a odstavení polievky z ohňa pridám pohánku a nechám zakrytý hrniec. Kým polievka prechladne a dá sa jesť, pohánka bude mäkká. Treba ale počítať s tým, že nabobtná a zväčší objem.
V každom prípade má autorka úplnú pravdu, pohánka by mala mať stále miesto v našej kuchyni. :)