Bravčové fašírky
Bravčové fašírky

Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 17. marca 2023
Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept)
Foto: kimlo

Výborný recept pre fašírkoidov a milovníkov mletého mäsa. Syr vo vnútri chrumkavej fašírky dodá šťavnatosť za tepla a úžasnú chuť za studena.
Zdroj: internet

Suroviny

400 g (mleté)
1 ks väčší
1 ks
120 g
2 PL (14 %)
2 strúčiky
1 KL
 (na zahustenie a obalenie)
Tatárkové zemiaky:
700 g
2-3 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Pliecko pomelieme na mlynčeku, alebo použijeme už kupované mleté mäso. Syr je najlepší údený, ja som použil pološtiepok.

    Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiak očistíme a nastrúhame na jemno, syr pokrájame na maličké kocky.

    Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mleté mäso zmiešame so zemiakom, vajcom, syrom, kyslou smotanou, prelisovaným cesnakom, horčicou, mletým korením a soľou. So soľou opatrne, syr je slaný.

    Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymiešame zmes na fašírky, podľa potreby zahustíme strúhankou, a dáme odležať do chladničky aspoň na 2 hodiny.

    Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z mäsovej hmoty vytvarujeme guľky, ktoré sploštíme a obalíme v strúhanke.

    Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V rozohriatom oleji pozvoľna vyprážame dozlatista.

    Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové uložíme na papierový obrúsok, aby odsal zbytky tuku.

    Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tatárkové zemiaky: Zemiaky aj so šupkou dobre umyjeme a pokrájame na mesiačiky. Necháme ich 15 minút namočené v studenej vode. Potom ich scedíme a osušíme.

    Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tatársku omáčku rozmiešame s korením na zemiaky, soľou a olejom. Vzniknutú zmes zmiešame so zemiakmi a rozložíme na plech.

    Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zemiaky pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri 250 °C a potom 30 minút pri 180 °C.

    Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Fašírky podávame s pečenými zemiakmi, zeleninovou oblohou a tatárskou omáčkou. Výborné sú aj za studena s chlebom,

    Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evanaaa
Môj muž je fašírkoista, možno by sa mu zapáčili aj tieto tvoje, @kimlo , ale aj ja by som ich rada ochutnala, o tých zemiačkoch ani nehovorím, to je už báseň sama o sebe :) Kde zbieraš tie recepty (len internet asi nie).....aby som nezabudla, recept ide do KK.
matased
Veľmi vhodný recept na nedeľný obed, pekne nafotený a iste veľmi chutný. A najviac som zvedavá na tie tatárkové zemiaky. Ukladám do KK.
afataga
Fajne si uklohnil, tiez davam syr do fasiriek, ale struhany, aj horcicu. A ze som taka smela, majoranku pan nedava? A este, to by som nebola ja, podla mna chutnejsie je vsetko vyprazane na masti.
bugout
@afataga (19.3.2023 10:17)
Pokiaľ ide o masť máš moju jednoznačnú podporu. A za mňa k fašírkam keď dávam syr nedávam horčicu ani majoránku ale dávam trochu petržlenovej vňate a syr tiež strúham. Fašírky bez syra s horčicou a majoránkou. Mleté mäso zbožňujem takže som skúšal a skúšam a obmieňam. Tieto dve sú však také klasické stálice u mňa. A áno @kimlo navaril výborne ako vždy. Tie zemiaky ma veľmi zaujali. Škoda, že ma to nenapadlo keď som robil rillettes upiekol by som popri tom len na skúšku pár zemiakou keď už bežala trúba... Najbližšie to skúsim.
kimlo
Ďakujem Vám za komentáre, veľmi si ich cením. 🙂
kimlo
@afataga (19.3.2023 10:17)
Majoránku dávam do klasických fašírok, s rožkami a bez syra. A máš pravdu, na masti je vyprážanie chutnejšie, väčšinou tak robím, toto je na oleji keby si to chceli aj vegetariáni spraviť 😉
drajan
Mňam. Tiež dávam do fašírok strúhaný zemiak a pridávaj aj syr, zvyknem ho nastrúhať-akýkoľvek. Dávam aj kyslú smotanu, alebo majonézu... fašírky sú ozaj šťavnaté, tento recept ozaj odporúčam. Fajnšmekrom fašírkovým sa iste zavďačí.
elixir
Tieto fašírky mám zajtra na programe. So syrom a zemiakom som ešte nerobila, vyzerajú fajn. 🙂
1x kimlo
kimlo
@drajan (10.4.2023 12:26)

Ďakujem za koment, dávam Ti za pravdu o tej šťavnatosti. 😋
1x elixir
sisaaa
Zemiaky maju zaujimavu chut, ale na moj vkus su mastne. Fasirky su vyborne. Ja som ich len predsmazila a nasledne som ich dopiekla v rure. Vdaka za recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia