Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
dvorka
„Úloha rôznych surovín v kysnutom ceste”
Písala som o čerstvom droždí. Sušené droždie síce nepoužívam, ale tam je pomer na 150 g múky (pri pečení chleba) ide 1 g sušeného droždia. Ja si kupujem niekoľko kociek droždia a krájam ich na štvrtiny (plus mínus) a ukladám do mrazničky. Niektoré kúsky čo sa mi rozdrobia dám tak od oka na polovičku aby som mala 5 - 7 g. Zamrznuté droždie nechám trošku povoliť, potom dám do tekutiny a nechám rozmraziť, premiešam. S cestom pracujem podobne ako písala Sovka. Len cesto nechávam kysnúť aspoň hodinu. Tým že tam je menej droždia ako sa píše v kalsických receptoch cesto neprekysne. a ak nemám čas na spracovanie, tak ho dám do chladničky kysnúť a potom s ním pracujem. ale takéto postupy sa dajú nájsť aj na internete. veľmi dobrým pomocníkom je kniha Domáci chlieb - napísal Emmanuel Hadjiandreou. Váhu mám elektronickú, do 5 g neváži, ale dám si na ňu malý tanierik a potom nemám problém. Toľko moje poznatky.
evanaaa
„Paradajková kapusta”
Radi ju máme aj my, robievam často a práve som na ňu myslela aj teraz....nedávam cesnak, ani guličky korenia........ale cukor áno, pretlak býva kyselkavý a do všetkých paradajkových jedál ho dávam. A k tomu mäso na šťave.
kata50
„Paradajková kapusta”
Áno túto paradajkovú kapustu aj my máme radi. Ja do nej rada pridám ešte cukor ( podľa chuti paradajok ),kúsok celej škorice, 2-3 guličky nové korenie, a celé čierne korenie. Po uvarení škoricu aj nové korenie povyberám a kapusta krásne zavonia za bylinkami. Vyskúšajte :-)
mijaita
„Čo dnes varíte? Máj 2023”
@stefanm (31.5.2023 14:40)
Hrnek je krasny, obcas jsou i nekde jeste ke koupi. Ale uz ne asi tak hezké. Recept na hrnku je uplne jiny, ja ten chleba mam v podstate jen jako chutový a zahustovaci zaklad, pak uz tam davam uplne jine suroviny nez korenovou zeleninu. Jo a jeste pak do talire lzice zakysanky. Jsem polivkova, takze si dobrou polivku kdykoliv rada uvarim.

stefanm
„Čo dnes varíte? Máj 2023”
@mijaita (31.5.2023 14:06)

... si mi pripomenula s tou chlebovou polievkou detstvo... takú nám robila mamka a furt sme si s bratom pridávali
... už som dávno, dávno nerobil lebo manželke nechutila...ale čoskoro si určite urobím (nesľubujem!🙂)

...a mám na ňu aj štýlový hrnček


mijaita
„Čo dnes varíte? Máj 2023”
Pozdní snídaně, brzký oběd, ale tak vyživný, že je to snad i raná večeře!? :-)
Pytlík tvrdého pečiva, spíš chlebového, jsem vysypala do vody. Rychle se vsechno rozmocilo. Rozmixovala, pridala namočené houby a zelené lusky. Nechala varit s pridanim kmínu a soli a lžičkou hovezí šťívy, Nakonec vytunila vaječnou jíškou na másle. Syté, výborné jídlo s žitným rozhlíkem.


stefanm
„Snídání v květnu 2023 (5)”
@mijaita (30.5.2023 21:44)

...veru, pre mňa je to furt tajomstvo ako sa z tvrdého starého pečiva alebo chleba, len tým, že ho namočiš do rozmiešaneho vajca a chvíľku opečieš na kapke tuku, stane mäkká lahôdka, ktorej sa nevieme dojesť 😋
... naše vnučky to nazývajú "žltý rohlík"🙂