Zoznámte sa s Eton Mess:
Pusinky, ovocie a šľahačka, chutný neporiadok v pohári, za ktorý vďačíme nehode

Veronika Lucáková, dnes 06:00     3 minúty čítania

Keď sa spojí krehkosť, sladkosť, krémovosť a sviežosť, vznikne dezert, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako gastronomická katastrofa. No v skutočnosti je to lahodné majstrovské dielo.



Foto: Shutterstock

Eton Mess je tradičný anglický dezert zložený z troch základných zložiek, zo šľahačky, z čerstvého ovocia (najčastejšie to bývajú jahody) a rozdrvených snehových pusiniek. Zmiešané dokopy vytvárajú dokonalý kontrast a zároveň harmóniu medzi sladkým, chrumkavým, krémovým a sviežim. Názov „mess“ (neporiadok) vystihuje jeho vzhľad – žiadne pravidelné vrstvenie, len tak uvoľnene nahádzané sladké zložky.

Dezert pochádza z Eton College – jednej z najprestížnejších britských škôl. Vraj sa pôvodne podával počas školských kriketových zápasov. Existujú legendy, že vznikol ako „nehoda“ – niekomu spadol pripravený zákusok, a tak zvyšky zmiešali do misky. Výsledok bol taký lahodný, že ho odvtedy podávajú dodnes.

Takto jednoducho si ho pripravíte

Potrebujeme: 300 ml smotany na šľahanie, 2 PL práškového cukru, 250–300 g čerstvých jahôd (alebo malín, čučoriedok), 4–6 snehových pusiniek (kupované alebo domáce)

Postup: Pusinky rozdrvíme rukou na menšie časti. Jahody nakrájame na menšie kúsky, môžeme ich jemne roztlačiť vidličkou a premiešať s troškou cukru. Smotanu vyšľaháme s cukrom do pevnej šľahačky. Všetky zložky opatrne premiešame – nech v zmesi zostanú kúsky ovocia aj pusiniek. Podávame okamžite, ideálne vo vysokých pohároch alebo miskách.

Podstatnou súčasťou toho dezertu sú snehové pusinky. Tie môžete kúpiť hotové v obchode alebo si upiecť domáce, napríklad podľa tohto receptu:


Ako urobiť Eton Mess zaujímavejším

Tropický: Namiesto jahôd použite mango, marakuju a kokosové pusinky.
Čokoládový: Pridajte hobliny tmavej čokolády alebo lyžicu čokoládovo-orieškovej nátierky.
S kvapkou alkoholu: Pokvapkajte ovocie trochou pomarančového likéru Cointreau, alebo mandľového likéru Amaretto či klasickým rumom.

Naše tipy

Nestíhate? Použite kupované pusinky a šľahačku v spreji, no pridajte čerstvé ovocie.
Pripraviť si jednotlivé zložky môžete aj vopred. Potom ich už len zmiešate na poslednú chvíľu. To aby pusinky zostali chrumkavé.
Pre deti odporúčame tiež nachystať len jednotlivé zložky. Nech si každý „namixuje“ svoj vlastný Eton Mess. Bude to zábava aj dezert v jednom!



ANKETA: Pečiete si domáce snehové pusinky?

33,3%



66,7%







Diskusia k článku










TOPlist