Zabíjačková špecialita:
Čo robiť a nerobiť, aby jaternice boli chrumkavé a pri pečení nepraskli

Jana Klimanová, 25. januára 2024     3 minúty čítania

Ako obľúbenú pochúťku upiecť, aby neskončila pripálená na plechu a mäso zostalo pekne v črievku?



Foto: Shutterstock

Pečenie jaterníc je tak trochu alchýmia. To, či ostanú aj po upečení pekne v črievku totiž závisí od hrúbky črievka a aj toho, či nie je naplnené viac, ako by malo byť.

Za potrhaním jaterníc je však najčastejšie zodpovedný teplotný šok. Studené jaternice sa preto neodporúča dať do vyhriatej rúry alebo na rozpálenú panvicu.

Dôležité kroky

Pred pečením vyberte jaternice z chladničky a nechajte postáť pri izbovej teplote. Ak ste na to zabudli, nechajte ich chvíľu postáť v horúcej vode. Potom ich poukladajte na plech, popichajte vidličkou, aby mal tuk a horúci vzduch kade unikať. Rúru nastavte na 160°C, jaternice podlejte trochou vody a dajte piecť. Menším jaterniciam stačí tridsať minút, tiež väčšie potrebujú trištvrte hodinu.

Tip z Varechy: Naša používateľka @45678 dáva pred pečením jaternice do múky: "Dostala som radu od gazdu - ten jaterničky pred položením na pekáč pováľa v hladkej múke, otrasie prebytok a potom neprasknú. Vyskúšala som, zadarilo sa opakovane, povrch bol chrumkavý, piekla som ich pri teplote 160 °C," píše v diskusii o pečení jaterníc na našom portáli.

Ak idete piecť jaternice, ktoré ste mali uložené v mrazničke, pred pečením ich nemusíte rozmraziť, rátajte však s dlhšou dobou pečenia. Aj tu platí pravidlo vkladať ich do studenej, nie rozohriatej rúry.



Foto: Shutterstock

Aj na panvici

Jaternice sa dajú pripraviť aj na panvici. Panvicu potrite bravčovou masťou a jaternice opekajte pod pokrievkou na nízkom až miernom ohreve zo všetkých strán. Čas pečenia na panvici je približne pätnásť minút.

Tip z Varechy: Naša prispievateľka a skúsená gazdinka @izabella929 pečie jaternice na suchej panvici: "Nikdy jaternice nepečiem v rúre a ani do nich nepichám vidličkou. Ešte nikdy mi nepraskli. Vyberiem ich z mrazničky, položím na suchú panvicu, zakryjem pokrievkou a pečiem na celkom slabom plameni. Niekedy ich dávam na panvicu úplne zmrznuté a zapnem na slabý plameň. Keď vidím, že je jaternica z jednej strany upečená, otočím a opečiem ju aj z druhej. Sú krásne," píše v spomínanej diskusii o pečení jaterníc.




ANKETA: Máte radi pečené jaternice?

97,7%



2,3%







Diskusia k článku

chemik
Nejjistější je před pečením ohřev popíchaných jaternic v mikrovlnce při 40% výkonu dokud vytéká přebytečný tuk. Pak jaternici ogriluji nebo opeču a jako přílohu mám syrovou kysanou kapustu s cibulkou osmaženou na tom tuku.






 



TOPlist