Varenie

Pečenie jaterníc

kvakac - fotkakvakac, 2. decembra 2019

Ako pečiete jaternice, aby nepraskli a boli dobré prepečené do chrumkava?

@zareaguj


Diskusia k téme

marika9
Recept na pečenie jaterníc uviedol v minulosti Daewootn v receptoch. Mám ho v KK a podľa neho pečiem. Teda ak je čo. Tiež som bola nešťastná, že mi praskli.
1x kvakac
bonavita223
Ja pečiem jaterničky tak, že dám do pekáča masť, na ňu naukladám jaterničky a dám do predhriatej rúry. Pečiem na 160 stupňov, pomaly a potom neprasknú.
1x kvakac
evanaaa
Ja som skúšala už všelijako, raz mi praskli, inokedy nie, minulý týždeň som ich piekla na panvici a podľa rady som ich popichala, ale aj tak popraskali. Asi záleží aj od čriev, alebo ako sú nadievané.
radox1
uz je to tepelne upraveny vyrobok.poprepychovat a vlozit bez podliatia do rury na 200° gril a spodny ohrev asi 10 minut.ked aj praskne,nic sa nedeje.
kvakac
@radox1 (2.12.2019 21:09)

Asi vyskúšam podla teba. Ostatným vďaka za rady.
moravanka
Ještě jsem nezkoušela, ale kolegyně peče jitrnice nebo jelita položené na bramborách. My milujeme zabíjačku s dobrým chlebem. Nechám venku, aby byla pokojové teploty, dávám do velmi vlažné trouby, vymaštěného pekáčku a peču mírně, až později přidám stupně. A vždycky doufám, že něco praskne, protože přípečky jsou nejlepší.
helica
Moja mama robila tak, že povyťahovala z nich špajle. Boli OK, nemám vyskúšané, lebo jaternice neľúbim.
1x kvakac
mirop
Peciem velmi pomaly, nikdy nepraskli, bohuzial, lebo ako tu uz niekto zmienil, pripecky su naj
2x rela a kvakac
45678
@kvakac (3.12.2019 13:09)

Ja som dostala radu od gazdu, ten jatenicky pred položenom na pekáč pováľa v hladkej múke,otrasie prebytok a neprasknu:-) vyskúšala som,zadarilo sa opakovane,povrch bol chrumkavý,teplota 160st.C .
kvakac
@45678 (5.12.2019 18:15)

Ma to niečo do seba. A plech keď naň kladieš je suchý? Skúsim to vďaka za radu.
45678
@kvakac (6.12.2019 06:19)

Áno suchý plech,aj dnes som piekla a nepraskli, verím,že aj Tebe sa podarí, komu som doteraz radu gazdu posunula boli spokojní:-)pekný večer.
2010
@moravanka (3.12.2019 13:53)
A mne to je uplne jedno nech prasknu, pridam este klobasu pod to dam predvarene zemiaky cibulu cesnak, poukladam na to kusky slaniny a je super eintopf, vsetko naraz hotove.



1x kvakac
izabella929
Nikdy jaternice nepečiem v rúre a ani sa do nich nepichá..vyberiem z mrazničky, mávam iba domáce..položím na suchú panvicu, zakryjem pokrievkou a na celkom slabom plameni sa pomaly pečú..ešte nikdy mi nepraskli...niekedy ich dávam na panvicu úplne zmrznuté a zapnem na slabý plameň...keď vidím, že je z jedenej strany upečená, otočím a opečiem aj z druhej..sú krásne a škoda by bolo ich piecť v rúre..
1x kvakac
abdul
Inak povedané ani ja ich nepečiem v rúre ... Len na panvici a niekdy keď sa zabudnem, tak ich podlejem na začiatku vodou.
1x kvakac
zdenka1009
Jaterničky mi už nepraskajú. Na plech si dám pečiaci papier/ aby som nemusela drhnúť plech / poukladám jaternice dám do rúry zapnem na 150 - 160 st. a pečiem asi 40 min. raz otočím. Ale určite záleží aj od výrobcu i čriev.
1x kvakac
kvakac
Ďakujem všetkým o podelenie sa skúseností pri pečení.
emly
A ked peciete zamrazene jaternice z mrazaku, tak aj vopred odmrazite, alebo priamo z mrazaku date do rury?
1x kvakac
mesiar50
Trochu vody na spodok pekáča a piecť ich treba pri nižšej teplote,myslím tým cca 160 C°.Nie je na škodu ich popichať trochu,aby ich para neroztrhla,ale pri nízkej teplote by sa to trhať nemali.Samozrejme záleží aj od kvality čriev do ktorých sa jaternicová kaša nadieva.V mäsovýrobe sme ich nadievali do hovädzích čriev.Je to vlastne už hotový produkt a dlho sa piecť nemusia no a chrumkavosť môžeme dosiahnuť tak,že si pri konci pečenia zapneme buť to gril,alebo vrchnú špirálu. ;-)
sracz
@mesiar50 (29.12.2019 13:38)

... srdečne buď pozdravený Lacko @Mesiar50 , kamarát milý a vždy mladý. Rád, konečne po dlhých mesiacoch, čítam niečo od Teba! Prezraď, ak môžeš, kde si sa tak dlho túlal!? Maj vždy len krásne, pohodové a úspešné dni v žičlivom šťastí, pevnom zdraví a úprimnej láske!
1x kvakac
jozka2
@kvakac
Mne sa velmi osvedcilo pecenie jaternic bez masti popicham dam na plech alebo do toastera/taky kde sa da jedlo aj ohrievat ako malicka rura/ teplota najviac na 160 st a pomaly peciem.Kym pripravim kapust. salat a uvaria sa zemiaky jaternice krasne prepecene do chrumkava.Ked sa opecie spodna strana pretocim ich
1x kvakac