Víťazka tretej série šou Pečie celé Slovensko Timi Strnálová so svojou 3D tortou, ktorú vo finále upiekla.
Foto: RTVS
Timi Strnálová, ktorá sa v nedeľu stala najlepšou pekárkou tretej série televíznej súťaže Pečie celé Slovensko, počas trvania šou spolu so svojimi súputníkmi upiekla množstvo skvelých dobrôt. A v jednej z technických výziev to boli aj parížske rožky, snehové pečivo s orechami a lahodným čokoládovým krémom, ktoré sú jedným z najobľúbenejších vianočných zákuskov u nás.
Dnes vám prinášame recept cukrárky a jednej z porotkýň Petry Tóthovej, podľa ktorej ich súťažiaci pripravovali. Upečte si teda aj vy parížske rožky, s ktorým sa zdatne popasovali aj súťažiaci.
Foto: RTVS
Parížske rožky podľa Petry Tóthovej
Suroviny na korpusy:• 60 g bielkov
• 150 g mletých vlašských orechov
• 150 g krupicového cukru
• ½ ČL soli
Suroviny na krém:
• 125 ml smotany na šľahanie (33 %)
• 20 g kakaa
• 50 g krupicového cukru
• 50 g masla
• 100 g horkej čokolády (54 %)
Suroviny na polevu:
• 200 g horkej čokolády
• 35 g kakaového masla
Postup:
1. Korpusy: Nad parou vyšľaháme bielky so soľou a cukrom a došľaháme ho mimo ohňa do pevných špičiek. Na záver primiešame mleté vlašské orechy. Orechový sneh preložíme do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame rožteky v tvare písmena C o veľkosti 7 x 3 cm. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 10 - 15 minút. Upečené korpusy necháme vychladnúť.
2. Krém: Smotanu s kakaom, cukrom a maslom privedieme do varu a zalejeme ňou nalámanú čokoládu. Premiešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Potom zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme zakryté zachladiť.
3. Vychladenú čokoládovo-smotanovú zmes vyšľaháme do tuha. Nanášame ju pomocou cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou vertikálnymi kruhovými pohybmi po celej dĺžke rožtekov. Necháme zachladiť.
4. Poleva: Roztopíme čokoládu s kakaovým maslom, necháme trochu vychladiť. Rožteky postupne ponoríme do roztopenej čokolády do výšky krému, oklepeme čokoládu a rožtek dáme na mriežku. Vychladíme v chladničke.
Zdroj: RTVS
Diskusia k článku