Svetové kuchyne:
Svetové kuchyne - Holandsko

Sandra Bombošová, 6. júla 2012     24 minút čítania

Holandsko nie je len krajinou tulipánov, ale aj zaujímavých chutí.


Foto: janger

Janka pri veternom mlyne.


Čo vám napadne prvé, ak je reč o Holandsku? Najčastejšie sú to azda tulipány, či narcisy, ktorými je toto malé kráľovstvo preslávené. Potom dreváky, krásne dievčatá v národných krojoch, ale aj syry, ktoré majú v krajine ležiacej na pobreží Severného mora dlhú tradíciu.

Je to však aj krajina dobrých poľnohospodárov, veterných mlynov, kvalitnej zeleniny, mäsa a čerstvého chleba, ktorý sa tu konzumuje azda ku všetkému. Viac o kuchyni a zvykoch v tejto krásnej krajine nám porozprávala naša varecháčka Janka, ktorú poznáme pod prezývkou janger. V Holandsku žije už takmer tridsať rokov, jej manžel pochádza priamo odtiaľ.

O tradíciách v holandskej kuchyni, o tom, aké reštaurácie sa oplatí navštíviť, a tiež o tom, že Holanďania jedia na obed chlebové sendviče, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.



V čase núdze sa jedli aj tulipánové cibule


Foto: janger

Takáto maličká bývala kedysi
kuchynka vo veternom mlyne.


Holandská kuchyňa je podľa Janky pomerne jednoduchá. Rokmi prešla mnohými etapami, menila sa podľa toho, či bola krajina práve bohatá, alebo sa nachádzala v chudobnejšom období. „Počas koloniálneho obdobia, keď mali Holanďania po svete veľa kolónií, bola krajina bohatá, privážalo sa do nej veľa korenín. Vtedy bola kuchyňa pestrejšia a korenistejšia. No boli aj chudobnejšie obdobia, a vtedy bola aj strava jednoduchšia,“ vysvetľuje Janka.

Napríklad počas druhej svetovej vojny bola na prelome rokov 1944-1945 takzvaná „Hladová zima“. Jedla nebolo nazvyš, no a vtedy Holanďanov vytrhli z biedy ich známe tulipánové cibule, recepty na jedlo z nich boli v tom čase aj v miestnych novinách. Pre lepšiu predstavu nám Janka jeden takýto recept poskytla.

Potrebné suroviny: 2 kg tulipánových cibúľ , 2 kg zemiakov, 4 kg červenej kapusty. Cibule sa uvaria zvlášť (7minút) a zemiaky spolu s kapustou. Z toho sa robil stamppot, čo znamená všetko spolu roztlačiť a zmiešať.

Dôležité zemiaky


Foto: wikimedia.org

Rodák z Holandska, slávny Vincent van Gogh
a jeho dielo Jedáci zemiakov.


Holanďania sú, a aj boli, dobrí poľnohospodári, čím je ovplyvnená aj holandská kuchyňa. Podľa Jankiných skúseností je tradičná holandská strava sýta. V minulosti totiž musela zasýtiť ťažko pracujúcich ľudí. Dôležitou súčasťou jedla sú zemiaky. Večerajúcich sedliakov znázornil na svojej maľbe Jedáci zemiakov aj geniálny maliar Vincent van Gogh.

Hlavnými zložkami jedál sú zemiaky, zelenina a mäso, prípadne ryby. Mäso sa konzumuje najmä bravčové, obľúbené je však aj hovädzie a kuracie. Obľúbenou zeleninou je karfiol, zelená fazuľka, biela čakanka, ružičkový a kučeravý kel, endívia, paradajky, i špargľa, záleží na sezóne.

Jednoduché suroviny nahrávajú do karát aj slávnemu holandskému porekadlu: „Čo sedliak nepozná, to nedá do úst.“ Janka však tvrdí, že to nie je celkom pravda: „Veruže dá, holandská kuchyňa je totiž ovplyvnená mnohými kultúrami, ktoré tu žijú. V domácnostiach sa varia talianske jedlá, čínske, turecké, surinamské, indonézske a mnohé iné. Všetky však majú jednu spoločnú črtu, sú prispôsobené holandským chutiam.“

Každý región sa pýši svojím jedlom

Aj v Holandsku sa v každom regióne pýšia svojimi jedlami. Holandské kráľovstvo tvoria štyri krajiny. Holandsko (Nizozemsko) má 12 provincií a tzv. „zvláštne obce“, ostrovy Saba, Sint Eustatius a Bonaire. Do kráľovstva patria aj ďalšie tri krajiny, ostrovy Aruba, Curaçao a Sint Maarten. „Každá provincia, dokonca aj mnohé mestá, majú svoje regionálne produkty a jedlá, na ktoré sú pyšní,“ vysvetľuje Janka. „Napríklad Zeeland je typický lovom mušlí slávok, ustricami, Limburg zasa tortami - koláčmi, ktoré sa volajú vlaai , čo je nízky koláč zväčša z kysnutého cesta, plnený napríklad ryžovou plnkou, či rôznymi druhmi ovocia. Friesland sa zasa pýši svojím syrom friese nagelkaas, do ktorého sa pridáva rasca a klinčeky.“

Vľavo erwtensoep, Holandská hrachová polievka, vpravo andijviestamppot, Pyré s endíviou.
Foto: janger


V zime je obľúbeným jedlom vyššie spomínaný stamppot - popučené zemiaky, napríklad s kučeravým kelom - stamppot boerenkool , endíviou varenou alebo surovou - andijviestamppot, s kvasenou kapustou, či šalátom. K tomu sa podáva mäso, prípadne údená holandská klobása rookworst. Zabudnúť by sme nemali ani na hrachovú polievku erwtensoep, v ktorej je veľa zeleniny, alebo na polievku z hnedej fazule bruine bonensoep.


Foto: janger

Smerovka pre bicykle do mestečka Edam,
dolu domčeky v Edam.


Holandsko je známe aj ako krajina syrov, a tých sa v tejto krajine zje naozaj veľa. Azda najznámejšie sú syry Gouda a Edam, na Slovensku známy ako Eidam. Delia sa do kategórií podľa veku zretia od mladých, až po preležané. Tie zrejú 18 mesiacov, niekdy aj dlhšie. Čím je syr starší, tým je pikantnejší a má intenzívnejšiu chuť. Edam, alebo aj Edammer kaas nesie svoj názov podľa mestečka Edam, kde sa pôvodne vyrábal. Syr Gouda sa vyrábal v meste Gouda, produkcie oboch syrov sa však už presunuli inam.

Značiek syrov je samozrejme oveľa viac. Veľkej popularite sa tešia aj mliečne výrobky. „Keď som prišla do Holandska pred takmer tridsiatimi rokmi, len som oči vyvaľovala, koľko druhov existuje. Jogurty, kyslé mlieka, hotové pudingy, pudingové peny a veľa druhov obľúbených riedkych pudingov,“ zamýšľa sa Janka.

Čerstvá múka z veterných mlynov

Janka žije v malej dedinke, ale so zháňaním surovín nemá problém. Takmer všetko kúpi v samoobsluhe, u pekára, mäsiara a raz za týždeň aj na trhu. Ceny sú trochu vyššie ako vo väčších mestách, kde je aj väčšia konkurencia, a dá sa tu zohnať všetko bez problémov. Občas využije možnosť nákupu na farmách. V jej blízkosti je jahodová farma, odkiaľ nakupuje výborné jahody.


Foto: janger

Veterný mlyn ako symbol Holandska.


Niektoré farmy na dedinách majú svoje obchodíky, iné zasa len vystavia svoje produkty vonku na stôl. Na stole je aj pokladnička. Zákazník si vyberie tovar, všetko zráta a vhodí peniaze do pokladničky. Panuje tam úplná dôvera.

Potraviny sa dajú aj objednať, platí to v niektorých samoobsluhách, dá sa objedávať aj cez internet. Len sa vyplní objednávka na týždenný nákup, a tovar dovezú domov priamo k zákazníkovi. Cez internet sa dá objednať takmer všetko, aj to, čo v bežných obchodoch nie je dostať kúpiť. Tiež je tu zabehnuté prihlásenie na odber zeleniny a mäsa, na Slovensku sa tento spôsob volá debničkovanie. Nuž a čerstvú múku si môžete zájsť kúpiť do niektorého zo slávnych holandských veterných mlynov, niektoré totiž dodnes slúžia práve na mletie múky.

Na Slovensku sme navyknutí na supermarkety, ktoré sú otvorené 24 hodín denne. To v Holandsku bežné nie je. Supermarkety sú otvorené do ôsmej alebo deviatej hodiny podvečer. Cez noc a väčšinou aj v nedeľu sú zatvorené. Existujú síce aj obchody s nočnou prevádzkou, ale tých je naozaj málo.

Jankine začiatky v kuchyni

„Keď som prišla do Holandska, tak som nevedela variť. Veru, ani slovenské jedlá,“ smeje sa Janka. „Spomínam sa, ako som sa zľakla, keď mi svokra povedala, či by som nepripravila niečo typicky slovenské. Tak si vravím, čo teraz? Rýchlo som hľadala v mojich slovenských časopisoch, čo uvarím. Nakoniec to nebolo nič také typické, ale oni to nevedeli, a dokonca si jedlo nakoniec aj pochvaľovali ,“ spomína Janka na svoje kuchárske začiatky. Postupne sa jej varenie zlepšilo, veľa sa naučila aj od manžela, ktorý variť vie.

Ovečky sú hlavne na dedinách vidno na každom kroku, vpravo pasúce sa kravy. Foto: janger


V Holandsku je podľa Janky na vysokej úrovni poľnohospodárstvo. „Často premýšľam, ako je možné v tak malej krajine, porovnateľnej rozlohou so Slovenskom a so 16 miliónmi obyvateľov , aby tu bolo toľko pôdy na pestovanie ovocia a zeleniny, či pasienkov pre ovce a kravy. Zeleniny sa spotrebuje naozaj veľa, viac ako na Slovensku. Keď sa spýtate Holanďana, čo bude variť, odpovie napríklad karfiol, alebo cviklu. Slovák by asi odpovedal rezne,“ vykladá Janka.

Mäso na trhoch nenájdete

Atmosféra na holandských trhoviskách je veľmi podobná tým v iných krajinách. Býva uvoľnená, predávajúci lákajú zákazníkov vykrikovaním. V mestách sú trhoviská obrovské. Konkurencia je veľká, preto sú aj ceny nižšie. Aj sortiment je pestrý, predáva sa tu množstvo rýb, syrov, ovocia, zeleniny, korenín, aj kvetov.

Trhovisko v Rotterdame. Foto: janger


Janka s rodinou chodieva na trh najmä kvôli spomínanej atmosfére. Jej muž si počas sezóny rád pochutí na mušliach slávkach v stánkoch, kde je kopec mušlí a veľké hrnce, z ktorých sa parí. Okolo postávajú ľudia s miskami, v ktorých majú uvarené mušle. Skelet mušle slúži ako klieštiky, pomocou ktorých sa vyberá vnútro ďalšej mušle, to sa namočí do omáčky a maškrtí.

Stánky so zeleninou na trhu. Foto: janger


Mäso by ste tu na trhoch hľadali márne. Dostať tu však hydinu, vajcia a aj syry, v stánkoch s chladiacimi zariadeniami.

Ako sa v Holandsku varí, či nevarí


Foto: janger

Takto vyzerá beschuit. Treba ho
samozrejme natrieť.


Podľa Janky sa na Slovensku vareniu venuje dlhý čas, sama má uvarené za chvíľu. Výnimkou je snáď len dusené hovädzie mäso. Každý deň varí čerstvé jedlo a to tesne pred tým, ako budú s rodinou jesť.

Na raňajky sa zvykne v Holandsku jesť chlieb, obilninová kaša, prípadne cereálie, k tomu ovocná šťava, čaj, mlieko, alebo káva. Typickým raňajkovým jedlom je aj beschuit, jemný guľatý suchár. Natiera sa maslom a džemom, alebo medom.

Slovákom by veru obed v tejto krajine chýbal. Ľudia si zvyknú so sebou do práce, či do školy, vziať chlieb s mäsovým výrobkom, arašidovým maslom, syrom, a k tomu ovocie alebo kyslé mlieko. Prípadne si v podnikovej kantíne takýto chlebík, či polievku kúpia. Nájdu tu aj ovocie a mliečne výrobky, ale aj rôzne nezdravé pochúťky. Prípadne zájdu do reštaurácie, ale tiež len na šalát, či chlieb. A toho sa v Holandsku zje ozaj priveľa. Aj Janka obľubuje ich chlebík, ktorý chutí trochu inak, ako ten slovenský. Druhov je ozaj veľa, obľubuje však najčastejšie tie tmavé.

V Holandsku obľúbená jablková torta, vpravo krémeš tompoes. Foto: janger


Ani v školách nie sú jedálne, na aké sme navyknutí u nás doma. „Deti tiež konzumujú chlieb a ovocie, ktoré si prinesú z domu, existuje tu aj odber mlieka pre školy. Na stredných a vysokých školách sú kantíny, študenti si tu však zväčša len dokúpia niečo k chlebu, ktorý si prinesú z domu. Seniori, ktorí si už sami nevedia navariť, alebo sa im nechce, využívajú službu „stolček, prestri sa“, kde majú na výber z viacerých jedál. Dostanú tu polievku, hlavné jedlo a dezert a na porciách sa nešetrí,“ vysvetľuje Janka.

Večere bývajú stretnutím rodiny pri stole. Večeria sa okolo 18.hodiny, po večeri sa ešte podáva mliečny výrobok, zväčša ide o jogurt , riedky puding - vla, alebo zmrzlinu. Jedno si však treba zapamätať: Holanďania sú neradi rušení pri spoločnej večeri, návštevy teda treba presunúť na neskorší čas. Počas dňa si nájdu čas na kávu, alebo čaj s keksíkom – koekje. V obchodoch je veľký výber, preto tam doma pečie málokto. Janka však občas niečo upečie, každému vraj zatiaľ chutilo. Prvá káva sa okrem raňajok pije okolo desiatej hodiny ráno, okolo tretej poobede potom čaj, a večer o ôsmej opäť čaj, alebo káva.

Múčne jedlá sa v Holandsku príliš nevaria. Koláče a zákusky sa pečú málokde. Ak sa pečie, tak koláč cake , alebo jablková torta. Torty sa zvyknú kupovať hotové. Za zmienku stojí vynikajúci holandský krémeš tompoes, a obľúbené sú aj nízke torty vlaai, každý región má svoju vlastnú špecialitu. A týmto spôsobom sa stravuje aj Jankina rodina, občas zvykne niečo navariť aj zo slovenskej kuchyne, pri čom je jej nápomocná aj Varecha.sk.

Rýchle občerstvenie je obľúbené

Ako všade na svete, aj v krajine kde žije Janka, je veľa reštaurácií typu rýchleho občerstvenia, pouličných stánkov a snackbarov. Obľúbené sú hranolky – patat alebo friet, ktoré vraj chutia výborne. Namáčajú sa do majonézy, arašidového masla, alebo kečupu. Maškrtníci si pochutia na mini lievancoch poffertjes , alebo na šiškách. Ak nie ste na sladké, môžete si dať v stánku obložiť žemľu podľa chuti. K tomu sa hodí čerstvo vylisovaná ovocná šťava. Ako sci-fi nám môže pripadať jedlo z múru uit de muur. Na stene múru sú maličké okienka, vhodíte mincu a vytiahnete si horúcu dobrotu, napríklad populárny kroket – šúľok v trojobale, naplnený hustým mäsovým ragú.

Vľavo obľúbené hranolky friet, vpravo stánok, kde pripravujú Loempia, čo je vietnamská verzia jarných roliek. Foto: janger


Podľa reštaurácií aj obchodíkov je možné zistiť, aké národnosti kde žijú. „Vo veľkých mestách je veľa predajní s tureckými špecialitami, ako Döner kebab, vietnamskými, talianskymi, ale aj špecialitami z Maroka, či Grécka. V takýchto obchodíkoch, snackbaroch, alebo stánkoch býva rušno. Nakupujú tu Holanďania, ale aj turisti, bohatší, chudobnejší, aj študenti. Rušno býva aj v čínskych reštauráciách, kam si chodia ľudia zväčša cez víkend po večeru, ktorú doma zjedia,“ vysvetľuje Janka.

Jedlo z múru, uit de muur. Vhodíte mincu a vezmete si teplé jedlo. Foto: janger


V Holandsku ľudia zvyknú nakupovať veľa polotovarov a úplne hotových jedál, ktoré stačí ohriať v mikrovlnnej rúre. Na vyváženie je tu však veľa obchodov so zdravou výživou, a farmy, kde sa pestuje bio zelenina. Je tu dostať kúpiť mäso zo zdravého chovu dobytku a hydiny. Aj v samoobsluhách je dostať veľa bio produktov, platí však, že za bio kvalitu si treba priplatiť.

Reštaurácie bojujú o hostí výnimočnosťou


Foto: janger

Reštaurácia v dedinke Volendam.


Ak sa chcete v krajine tulipánov najesť v reštaurácii, dá sa to urobiť lacno, ale aj príšerne draho, alternatív je však dosť. „Je tu veľa reštaurácií ocenených michelinskými hviezdami, jednou, dvomi a dokonca aj tromi, tam už je však treba rátať, že sa poriadne pľasnete po vrecku. Ak máte chuť na inú kuchyňu ako holandskú, výber je veľký. Môžete sa najesť v talianskej, španielskej, francúzskej, argentínskej, čínskej, indickej, či gréckej reštaurácii. Varia v nich ľudia tej národnosti, akej je aj reštaurácia,“ ozrejmuje Janka.

Reštaurácie bojujú o hostí aj svojou výnimočnosťou. „Nedávno sme boli v reštaurácii na spôsob amerického kovbojského salónu, dokonca nás obsluhovali čašníci oblečení v kovbojskom oblečení. Na stôl pred nás okrem iného postavili aj misu s arašidmi. Tie hostia šúpali a šupky sa mohli hádzať na zem. Bolo pre mňa ťažké odhodiť prvú šupku, tak som ju len tak opatrne, celá nesvoja, odhodila,“ spomína so smiechom Janka. Potom to už vraj išlo ľahko a šupky odhadzovala jedna radosť. Čašníci priebežne šupky odpratávali, Janka však trvá na tom, že v normálnom živote nie sú s manželom žiadni nevychovanci.


Foto: janger

Aj na tejto veľkej lodi v Rotterdame je reštaurácia.


V inej reštaurácii, ktorú navštívili, bol zas v strede stola zabudovaný BBQ gril, nad ktorým trónil odsávač dymu. Vyberiete si kúsky mäsa, rýb a tie si sami grilujete. Podľa Janky je v tejto reštaurácii naozaj výborná atmosféra. Nájdete tu však aj reštaurácie na lodiach, ktoré sú buď zakotvené, alebo sa plavia. Deťom by sa asi páčila špeciálna palacinková loď, kde sa podávajú palacinky od výmyslu sveta. Môžu si ich dopriať počas vyhliadkovej plavby po meste.

Obsluha v reštauráciách je podľa Janky dobrá a zdvorilá. Záleží im na tom, aby sa hostia cítili dobre. Škrobenú atmosféru by ste hľadali márne. Holanďania sa radi správajú prirodzene, povýšenosť, či prehnané správanie nepoznajú. Servírovanie sa dosť podobá tomu u nás na Slovensku, azda len s tým rozdielom, že aj chlieb jedia Holanďania často s príborom.

Čo treba určite ochutnať pri návšteve Holandska

Ak chcete ochutnať niečo ozaj holandské, skúste napríklad Hollandse nieuwe, čo je solený haring pripravený špeciálnym spôsobom. Je bez vnútorností, okrem pankreasu, ktorého enzýmy pôsobia na dozretie tejto rybky. Tá musí mať minimálne 16 % tuku, aby si svoj názov zaslúžila. Takáto ryba sa na jazyku priam topí ako maslo. Loví sa v máji a júli, vtedy je totiž haring najmastnejší. Loví a predáva sa síce počas celého roku, vtedy sa však už nepýši honosným názvom Hollandse nieuwe, je to už len obyčajný haring. Konzumuje sa tak, že ju jednoducho chytíte za chvostík, prejdete ňou po nakrájanej cibuľke, zodvihnete nad hlavu a zahryznete. Ale pokojne si ju môžete dať aj do žemle a zjesť s kyslou uhorkou.

Vľavo haring Hollandse nieuwe, vpravo tenučké wafle stroopwafels, plnené hustým sirupom. Foto: janger


Janka odporúča ochutnať aj vynikajúce tenučké wafle stroopwafels, plnené tenkou vrstvou hustého sirupu. Predávajú sa čerstvo upečené v stánkoch na ulici, ale dostanete ich kúpiť aj balené v obchodoch. Za ochutnanie stoja aj bitterballen, malé fritované guľky v trojobale, plnené mäsovým ragú.

Vľavo fritované guľky Bitterballen, vpravo výber syrov na trhovisku. Foto vľavo: wikimedia.org, autor takeaway, foto vpravo: janger


Ak ste na sladké, určite nevynechajte poffertjes, malé lievance s práškovým cukrom a hrudkou masla. Pripravujú sa na ulici, zaujímavé je sledovať ich prípravu. Nesmieme zabudnúť ani na slávne holandské syry. V meste Alkmaar býva pre turistov syrový trh, kde predvádzajú staré zvyky, ako kedysi nosiči prenášali a vážili syry.

Vľavo údený úhor Gerookte paling, vľavo skladovanie syrov. Foto: janger


Výborný je aj gerookte paling – údený úhor, podľa Janky veľká maškrta. Ryba je mäkučká ako maslo. Obľúbenou čokoládovou posýpkou na chlieb je hagelslag.

Posýpka na chlieb Hagelslag a slano-sladké cukríky Drop. Foto: janger


Ak budete po všetkom tom ochutnávaní zháňať darček pre rodinu doma, určite im ako suvenír kúpte cukríky drop. Sú čiernej farby a na ich výrobu sa používa okrem iného aj sladké drievko a salmiak. Bývajú solené, niektoré veľa, iné menej. Majú zvláštnu slano-sladkú chuť, pričom Janka si vraj na ich chuť nezvykla.

Sviatočné menu


Foto: janger

Vianočné predjedlo z úhora.


Pre Holanďanov je Štedrý večer ako každý iný, žiadne špeciálne jedlá nepripravujú. Na Prvý sviatok vianočný sa však pripravuje slávnostné menu zložené z viacerých chodov, v každej rodine je to niečo iné. Zvykne sa pripraviť napríklad divina, moriak, kus kvalitného mäsa alebo ryba.

K tomu sa podávajú rôzne prílohy a po večeri nasleduje chutný dezert. Počas Druhého sviatku vianočného sa zvykne pripravovať mäsová roláda, obľúbený je elektrický opekací pekáč Gourmetstel. Každý má svoju mini panvičku, na ktorej si opeká kúsky mäsa, ryby, zeleninu, šampiňóny. Takisto je populárny steengrill – elektrický grilovací kameň, na ktorom sa opeká, na čo má kto chuť.

Býva zvykom, že ak sa väčšia rodina chce stretnúť, dohodnú sa vopred, kto čo pripraví a prinesie. Hostiteľ má napríklad na starosti mäso, ďalší prílohu k hlavnému jedlu a iní zas prinesú dezert. Po večeri všetci spoločne poupratujú stoly a poumývajú riad, hostitelia tak neodpadávajú od únavy pri upratovaní po hosťoch.


Foto: janger

Beschuit met muisjes, sucháriky s posýpkou.


Pečenie počas sviatkov tu nie je bežné, aspoň nie v takej miere ako u nás na Slovensku, skôr je zvykom kúpiť niečo hotové. Obdobie Mikuláša má svoje typické sladkosti, o tomto období si môžete viac prečítať v zážitku od Janky Sinterklaas v Holandsku . Na Silvestra sa zvyknú podávať oliebollen – olejové gule, čo je niečo ako slovenské šišky. Aj Veľkú noc sprevádzajú tradičné zvyky. Na raňajky sa napríklad v Jankinej rodine ťukajú uvarené vajíčka. Členovia rodiny si navzájom ťuknú s vajíčkom, komu vydrží dlhšie neprasknuté.

Pekným zvykom je aj blahoželanie k narodeniu dieťatka, kedy sa návšteva pohostí s beschuit met muisjes – suchárikmi s myškami. Je to jemný, dvakrát pečený suchárik, ktorý sa potrie maslom a posype posýpkou muisjes. Ak sa do rodiny narodilo dievčatko, je posýpka ružová, ak chlapec, tak je modrá. Sú to vlastne anízové semienka obalené v tvrdej cukrovej poleve.



Páčilo sa vám, ako nám Holandsko a jeho kuchyňu predstavila naša varecháčka Janger? Pozrite si aj iné články z nášho seriálu Svetové kuchyne.



Diskusia k článku

hahaias
Veľmi zaujímavé čítanie. Páčia sa mi články a živote v iných krajinách očami našich krajanov. Teším sa na ďalšie....
cistinka
Výborný článok! Janke posielam pozdrav a poďakovanie, že som mohla sprostredkovane cez redakciu nazrieť do hrncov ich domácej kuchyne. Holandsko je určite krásna a zaujímavá krajina....raz by som ju chcela navšítiť. Super!
marianne69
Janička prečítané jedným dychom:-) Krásny článok,krásne fotky,cez Holandsko som len prechádzala niekoľko krát,takže poznám vašu krajinu,len cez okná autobusu.Ale to málo,čo som videla sa mi veľmi páčilo:veterné mlyny,lány tulipánov a vôbec kvetov tam máte toľko krásných.Vždy som štucha do naších nech to neprespia:-DD Milujem trhy a na taký holandský by som sa teda rada pozrieť a aj ochutnala s tých vaších rybiek..Ešte raz vdaka za príjemné,čítanie...
matata1
Tie sladko-slané cukríky som jedla. Ja viem, že na jedlo sa nehovorí fuj, a fakt sú divné a nechutné. A keď to povie taký sladkožrút, ako som ja, to už je čo povedať. A pritom pelendrek zbožňujem. Niečo podobné ako tie wafle stroopwafels som si minule kúpila v LIDLI, a stávam sa na tom závislá. Ešte šťastie, že nežijem v Holandsku, (iste by som ich jedla každý deň) lebo by som už ani cez dvere neprešla. Ale tie rybky a syry by som si veru dala. Vďaka za pekný článok.
palokuchki
Janka, velmi zaujimave citanie. Dakujem tebe aj Sandre za krasny clanok. Dala by som si tie kremese a velmi rada by som ochutnala aj z tych syrov.
cica2
Nádherný článok a aj fotky! Sandra, Janka, ďakujem! :-)
honestka
vyborna informacia!
a tak troska tie zaciatky emigrantov varenia v novom prostredi byvaju niekedy aj velmi usmievave- ale az po case, ked sa preberieme z rozcarovania. pozdravujem.
babav
Krasny pohlad do carov holandskej kuchyne aj zivota.
Mala som stastie navstivit tuto krasnu krajinu a vdaka vam ,
Janka a Sandra, som sa dozvedela viacej ako sa da vidiet .
Spominam si na krasne muzea v Amsterdame... Heineken Experience ....chutnali sme ich originalne pivo, aj na veterne mlyny.V tych ,ktore sme na nasej ture navstivili mleli maliarske farby....jedine co bolo pre mna zbytocne boli ich Coffe shops...

lenicka1983
chcela som konecne vyskusat toho haringa, ale ked vidim ako to vyzera, tak radsej ne. a stym masom na trhu to nieje pravda. v rotterdame na Rijnhaven alebo Beurs, predavaju aj maso, slaninu atd..
ale je to pekny clanok. dobre sa to citalo
irenaw
mám rada tieto články, opísané/nafotené očami niekoho, kto tam žije, teším sa na každý ďalší, vďaka
janger
Som rada, ze ste si clanok precitali, ze vas zaujal, snazila som sa to opisat, ako som najlepsie vedela a Sandra to takto pekne spracovala. @cistinka , dakujem za pozdrav. @marianka , ty si taky cestovatel, kopu si toho videla. Mame tu krasne veci, ale aj menej pekne, tak ako vsade...@honestka , ako dobre, ze si zase tu, medzi nami! @matata1 , o tych cukrikoch, aj ja som taky sladkozrut, tiez mam rada len sladke maskrty, niektore tie cukriky su strasne slane! Ale su aj sladsie druhy, napriklad s medom, tak taky sem-tam zjem.... @babav , kofeeshop pre mna tiez veru netreba ;-)...@lenicka1983 , nemala som v umysle tu niekoho klamat, ci sa maso predava alebo nie. Ja som doteraz jednoducho este cerstve maso na trhu nevidela. Ale ked hovoris ze je, tak zrejme niekde bude.... Masove vyrobky, ako salamy a take veci, to byva.
Este raz dakujem a moc vas vsetkych pozdravujem :-).
kuchticka
Mila @janger , dakujem za priblizenie zvykov a zivota v Holandsku. Nikdy som tam nebola, iba na letisku pri prestupe z USA do Prahy. Rada bych ochutnala z tych cerstvych pravych holandskych syrov. ktore poznam uz roky a vzdy mi velmi chutily. Vidim, ze si uz zvykla na zivot v "adoptovanej" krajine za tolke roky. Ja si stale zvykam.
klekipetra
Je to fajn.
Len neviem, ktorý expert v redakcii vymysleĺ názov neprimeraný názov tejto rubriky "Svetové kuchyne" teraz "Svetové kuchyne - Holandsko".
To mi pripadá ako aprílový žart. Nebolo by primeranejšie "Kuchyne vo svete", teraz "Kuchyne vo svete: Holandsko" ?
klekipetra
Ešte jednu vec, ktorá sa nedá odpustiť - AUTOROM tohto textu je Sandra Bombošová?? Nie je ťažko zistiť, odkiaľ je to nehanebne poodpisované.
michsamant
"Poopisovane" to asi nebude pretoze autorkami clanku su spolocne adminka Sandra a uzivatelka varechy @janger ktora v Holandsku zije.
concord
A mne chutia najviac tie ich zelené, bezchuťové jablká a paradajky. Ďakujem pekne za také vyspelé poľnohospodártstvo. Zláté JRD, kde jablká a paradajky mali svoju chuť.
redakcia
Komentár od používateľky @pusta : @janger , nikdy som v Holandsku nebola, holandskú kuchyňu som poznala len veľmi málo. veľmi pekne podané s krásnymi kvalitnými fotografiami. vdaka za priblíženie, ako aj tvoje úžasné recepty, ktoré sú prepracované a zrozumiteľné. zvlášť sa chcem poďakovať pani redaktorke, pani Sandre Támerovej - Bombošovej za vynikajúci a pútavý štýl podania, za vynaloženú námahu, za lásku, s ktorou reportáž napísala. blahoželám Vám obom.

@2010 , si stručný, ale výstižný. povedal si všetko! mne ide klimatizácia i veľký ventilátor - tak si ma rozosmial, že som sa prebrala. si super!
janger
???? Ako niektori ludia dokazu pokazit naladu a snahu inych...@klekipetra si asi vobec neuvedomuje, kolko hodin to stalo spravit tento clanok....Kolko hodin som to pisala... robila som fotky, aby som vam to dokazala co najviac priblizit, kolko hodin na tom pracovala nasa mila Sandra...Tesila som sa na uverejnenie...Nuz ale radost ma rychlo presla....
evusik
ďaľší výborný článok zo série Svetové kuchyne!!!
@janger zlý ľudia sú všade, netreba si ich všímať... a nenechaj si pokaziť radosť z pekného diela :-)
cica2
@janger-Janka , hlavne sa nenechaj znechutiť, článok ste spoločne s pani redaktorkou, napísali veľmi pekne a viem si predstaviť koľko času, úsilia a snahy ste do toho dali. Pekne to napísala @pusta , sama by som to lepšie nenapísala. A myslím si, že názov rubriky je v poriadku, keď @klekipetra je už taký svetobežník, tak si mohla všimnúť že aj inde sa píšu napr. Kategória:Svetové kuchyne a podkategórie...ako Slovenská kuchyňa‎...Talianska kuchyňa‎...Francúzska kuchyňa...atď. A keď je už @klekipetra , "majteľ" Ramseyho varechy (no, toto a to nemám pustenú klimatizáciu) preto nechápem prečo dotyčná osoba, je vlastne ešte medzi nami?!?!
palokuchki
To ma dostalo. Nedokazem pochopit ako dokazu byt niektori ludia taki agresivni. Janka sa nam snazila priblizit zivot v Holandsku ako len najlepsie vedela, velka vdaka za to. Ze ju to stalo vela casu a namahy viem podla svojich skusenosti. Ked som pisala clanok o Australii, tiez mi to chvilu trvalo. Dat do kopy vsetky informacie a potrebne fotografie sa neda za den ani dva. Pre vhodne a vystizne fotografie Janka urcite musela cestovat po okoli a rozmyslat co by sa najviac hodilo. @klekipetra a ake poodpisovane? Ak Janka aj cerpala odniekal neake informacie co na tom? Vsetko spracovala do tohto clanku a podala nam to po svojom. @concord , no a za tie privezene nezrele jablka a paradajky Janka naozaj nemoze. Ak si taky vsetkehoznaly aj toto by si mal vediet. Dufam, ze po takychto nemilych prispevkoch tato velmi zaujimava rubrika Svetove kuchyne nezanikne a ze dalsi varechaci zijuci v zahranici budu mat este odvahu pisat. Bol to velmi dobry napad od redakcie taketo nieco zacat. Do teraz som sa vzdy velmi tesila na kazdy novy clanok.
marianne69
@janka nie ze si zase z toho budes nieco robit,lebo mas take tendencie:-) vzdy sa najdu ludia,ktory dokazu pokazit radost,nech uz je to cokolvek.Niektori ludia maju na to proste nadanie a este im to aj dobre robi, ignoruj to,vsetkym sa nezavdacis....napisala si to perfektne,pre mna citat to bol zazitok a dakujem Ti za to,ze si si dala tu namahu a sprostredkovala si nam ako to u vas chodi:-)Raz z toho autobusu vystupim a poobzeram si to :-) a budem pri tom na teba mysliet:.... aha,tak o tomto ta @janka pisala.....
marianne69
...a mozno to niektorym varechacom nedochadza,ale za 30 rokov zivota v Holandsku, asi vies o com pises...takze ostan nad vecou,mne so dlho trvalo,kym som sa to ako-tak naucila,usetris si zbytocne sklamanie,nedaj sa odradit...
cica2
Ahoj Janka, vďaka tomuto skvelému článku som objavila výborný recept na Tvoj - Holandský koláč cake, je výborný, ďakujem za úžasný recept! :-) Nech sa Tebe a Tvojej rodinke krásne a dobre darí a aj ostatným, žijúcich v zahraničí a veľmi rada si prečítam aj iné články z Vášho seriálu Svetové kuchyne! :-)
marianne69
a ???????????????????????????? vsak ide o to,ze to vlastnorucne napisala a pofotila,ci? Ved to da rozum,ze clankov o holandskej a aj inej svetovej kuchyni je na maderu....dala informacie z pravej ruky,ved tam 30 rokov zije...ci ich podla teba odpisala od slova do slova z tych linkov co si tu uviedla?...ved je nam jasne,ze vsetko je na webe a kto ma zaujem si info o ktorejkovek kuchyni sveta pohlada,vsak na to internet je.... sa mi zda,ze premudralost je Tvoj problem...
janger
Tak podla mna premudrela Varecha je tu len jedna... Uz si mi az smiesna, @klekipetra...Ty si fakt vazne myslis, ze ja potrebujem citat rozne slovenske a ceske stranky, aby som vedela porozpravat, alebo opisat, ako sa tu ludia stravuju a co varia?! Vacsiu cast zivota (takmer 30 rokov) zijem tu, takze snad viem, co si natierame na chlieb, alebo co tu varime....A nebudem predsa pisat, ze tu varime bryndzove halusky, ak su tu zname stamppoty. Na to sa nepotrebujem nikde radit, alebo opisovat. Alebo ze tu bol pocas vojny hlad a varili sa cibule, tak to snad vie kazdy Holandan. Na to nepotrebujem slovenske stranky... Na okruh otazok, ktore som dostala, som sa snazila co najlepsie odpovedat. A Sandra spravila z toho vyborny clanok. Ale naco sa tu tebe vlastne 'ospravedlnujem'???
marianne69
Ty si mudra ako kniha @klekipetra ,staci precitat par tvojich komentov a clovek je hned v obraze,este ze ta tu mame ,inak neviem, co by sme si pocali...ale mam nizky tlak, dobre mi padlo dvihnut si ho:-)...
cica2
@janger-Janka ja verím Tebe a pani redaktorke a ja nepotrebujem a nebudem otvárať linky čo sem vložila @klekipetra ( zavírusenie počítača narobí veľa problémov) ona ako osoba ma už vôbec nezaujíma!....a presne ako už napísali aj ostaní.... a aj @evusik že zlý ľudia sú všade, netreba si ich všímať!!!....a aj závisť je príčinou konfliktov, o ktoré sa tu snaží @klekipetra ....toť vsjo!
marianne69
@janka robis si srandu?komu co vysvetlujes? Kto by mal asi varechacom priblizit holandsku kuchynu,ked nie TY?? clovek ktory tam nezije ani rok ani dva ani 10, ale takmer 30 rokov. Zeby???...... ved pisala @danka z Australie,@miska z Indie,dalsia @janka z Egypta,@mamaoli z Francuzska,vsetko varechacky, ktore v tom prostredi zijete,varite,deti vychovavate a mas muza holandana,co tu riesis....
michsamant
Ale ved ujo sa ocividne len nudi... ako je toto co tu pise uzitocne??? Nijako. Ideme dalej a tesime sa na dalsi clanok z niektorej svetovej kuchyne.
janger
No tak,... citala som postupne tie horeuvedene linky...Museli sme sa aj smiat. Su tam aj veci dobre opisane, ale su tam aj veci, co vobec nesuhlasia, :-). Napriklad jedla narodnej kuchyne: Rajciakova polievka na studeno, Polievka z kapra....No tak to su asi tak jedla holandskej narodnej kuchyne ako je Pizza jedlo slovenskej narodnej kuchyne :-).
evas13
@janger krásne čítanie o krajine ktorú poznám vlastne len vďaka tebe, tak si to dobre napísala teraz a kedykoľvek pri iných temach a diskusiách. Jedlá na obrázkoch vyzerajú zaujímavo a nejedno by som rada degustovala, ale asi najviac ma priťahuje ten krémeš a uhor. Pozdravujem a prajem krásne dni v krajine tulipánov. :)
marianne69
...a zeby nam priblizil nejaku svetovu kuchynu svetobeznik,majitel Ramseyho varechy...to by bolo pocitanicko...
akeber
.....pekné, zaujímavé, čítanie vďaka @ janger-Janka a hlúpe komentáre ignoruj ,,, presne ako napísala @ marianne69 stačí prečítať pár komentárov od @ @ klekipetra , a človek je hneď v obraze :-))
havino
prečítané jedným dychom, veľmi pekný článok

Janka, to čo napísala @klekipetra si nevšímaj, snád nebudem otvárať jej 30 linkov,aby som sa niečo aspon v skratke dozvedela o Holandsku? ( nemám toľko času, musím pozrieť recepty na vareche :-) predsa a nie vysedávať nad jej linkami) Pokial tam necestujem, nejdem žiť, to nepotrebujem, Ty si nám to pekne priblížila v jednom, zrozumiteľne, výstižne , ja osobne Ti dakujem, samozrejme aj našej Sandre

@klekipetra , ked si Ty už taký svetobežník, pootváraj pár linkov na nete, pekne poopisuj a daj to pekne súvislo do jedného článku ( nie zas veľmi dlhého ) a rada si prečítam aj tvoj, ušetríš mi čas a potom budeme hodnotiť ten tvoj článok, linky si viem nájsť a otvoriť aj sama, len tento článok od @janger má hlavu aj pätu a neunavil ma
bozulka
Janka ďakujem,mám to stiahnuté lebo treba to čítať viac krát...a z takých @klekipetrov si nič nerob,stačí že má" Ramsey varechu" tým je pre mňa povedané všetko...
sjuz
Naozaj kvelé čítanie, ďakujem veľmi pekne, naozaj super článok, strašne sa mi páči Holandsko a tiež tak "strašne" rada:) by som ho navštívila...!
janger
@marcy , fajn, ze sa ti prispevok pacil. @evas13 , no snad niekedy ochutnas aj tie kremese a uhora, dakujem a tiez prajem vsetko dobre na krasnom Slovensku. @akeber , vdaka, snazim sa ignorovat, ale niekedy sa to neda. @havino , co nam @klekipetra chcela dat tymi linkami na vedomie je, ze je to tu 'nehanebne poodpisovane', ako ona tvrdi ;-). @bozulka , som rada, ze aj ty si precitas, je to dost dlhy clanok, tak som sa v nom rozkecala, Sandra mala co robit ;-)
@sjuz , dakujem. A este si nebola v Holandsku? Viem, ze uz ste planovali, ale zrejme to nevyslo? Marianka, Miska, Ivka, dakujem este raz za podporu :-).
danielas
Zdravím @janger :-) Výstižné a veľmi pekne spracované podanie tejto krajiny. Rada som si prečítala a vrátila sa opäť na chvíľku tam, odkiaľ mám milé spomienky. Ďakujem. Prajem krásny letný čas
janger
@danielas , dakujem a aj ja tebe prajem krasne, na Slovensku tak horuce, leto. Tu nie je, nastastie, tak strasne teplo. Ale trosku teplejsie by veru mohlo byt...Tak ty Holandsko poznas? Byvala si tu, alebo si bola na dovolenke?
tinca
@janger vždy sa teším na články zo sveta od našich varecháčov a tvoj je úžasný, stálo ťa to veľa námahy pri jeho tvorbe a my ti a sandre ďakujeme. Rýpalov si nevšímaj, tých čo prahneme po takýchto zážitkoch je viac. V článku sa mi páči, že pri rodinných stretávkach každý niečo ukuchtí a prinesie a najmä že spoločne poupratujú. Tu by to asi bola urážka. Na záver mám dotaz, pamätáš si ešte to prvé jedlo, ktoré si im v Holandsku uvarila? A či sem-tam dostaneš chuť aj na naše jedlá a keď,tak na aké? Ešte raz vďaka za krásneho sprievodcu Holandskom.
jerica
Zákazník odišiel , pokračujem v čítaní , Jani , vynikajúce priblíženie z tvojej náhradnej domovine , všetky články našich dievčat, z ich života , priblíženia kulinária v zemi v ktorej žijú od nás na ďalekom východe , hoc aj blízkom západe , poteší , tak ako píše @bozulka , čítala som každý príbeh viac x , aby som sa dostala do obrazu života našich varecháčiek(ov) , dúfam, že na prvej foto si tam ty. Krásne spracované , každá stať výstižná, dokonca zdokumentovaná :-) Vďaka redakcii za spracovanie , vďaka všetkým našim na vareche.
janger
@tinca , tak aj ty si si to precitala? Som rada a dakujem. A dakujem tiez Sandre, ze spravila tento clanok.Vies, pri tych rodinnych navstevach mi to tiez bolo zo zaciatku take zvlastne, ked sa hostia zdvihli, ze pomozu umyt riad a tak..Nuz ale clovek si zvykne ;-).... A na to jedlo si este pamatam. Boli to palacinky, naplnene sampinonovou plnkou, z toho take balicky som spravila a tusim som to este davala zapiect do rury. Zle to iste nebolo, ale ze by to bolo take typicky slovenske jedlo, tak to nie :-). Na slovenske jedla samozrejme chut mavam. Niekedy mame dukatove buchticky, zemlovku, sulance s makom, mame oblubenu aj napriklad sosovicovu polievku...Podla receptov tu na Vareche som parkrat robila knedle, plnenu papriku...A samozrejme rada sem tam nieco slovenske upeciem. Aj moj muz si zvykol a ma mnohe slovenske jedla rad, a tak isto deti, hlavne syn zboznuje slovenske polievky.
janger
Jarmilka, @jerica , dakujem ti pekne. Ano, som to ja. V tom mlyne sme boli aj vnutri, tam je fotena aj ta kuchynka. Mlynar nam povysvetloval kopu veci...Bolo to zaujimave. Ahojcek.
lucylee
Jeeeej, aky pekny clanok a fotky. Konecne viem, ako vyzera nasa @jangerka.
@klekipetra ma neustale mudre komentare a utoci na nasu @sandru , co sa tyka gramatiky, stylizacie, pisania atd. Vsetci sme tu zadubeni, preto ma jeho vnucka zakazane chodit na varechu a pod. Ignorovat!
@2010 ma komentare, ktore aj mne vzdy zdvihnu naladu. Vzdy vie, co ma povedat :)
Tesim sa na dalsie zaujimave clanky. Mohla by nasledovat kuchyna USA. Mame tu dost varechacov, ktori tam ziju. Alebo Turecko.
ebaka
super článok,mam rada tie z prvej ruky...zaijíma ma ako si ľudia zvykli v novej rodine,krajine na novú kuchyňu....nazaujímajú ma nemiestne poznámky..želám veľa radosti z varenia a prítomnosti na VARECHE...dobrí ľudia sú všade...pekný deň
aroooo
Zas jeden fajnový článoček približujúci aspoň trochu krajinu v ktorej dlho žije náš človek a o to je to hodnotnejšie, že píše z vlastných skúseností. Mám rada cestopisy a poznávanie života v iných krajinách aspoň touto cestou, keď na ich osobnú návštevu nemám už teraz prostriedky, zaujali ma všetky články čo tu boli doteraz uverejnené a teším sa na ďalšie. Dúfam, že aj svetobežník @ Klekipetra pozbiera svoje materiály,fotky a pod. z navštívených krajín a zverejní tu svoje zážitky,postrehy v krásnom,bezchybnom článku a ukáže ako to podľa neho asi má vyzerať, určite sa radi poučíme,aspoň ja určite.Myslím si, že keď niekto niečo kritizuje, tak on to vie spraviť asi lepšie, nech sa teda ukáže. Autori takýchto kritík mi nezvyšujú tlak,skôr vyvolávajú pocit ľútosti, no ale každý sme iní......
jarbra
Goedenavond Janka ! Feliciteren,wat leuk, mooi,heerlijk .Som velmi rada ,ze si tak vystizne opisala ,,krajinu tulipanou,,.Pekna praca,krasne fotografie,,klobuk dole,,ste ,,sikulky,,Janka a Sandra .Je to presne tak,ako si opisala Holandsko .Tradicie,kultura,kuchyna atd.Od roku 2002 zijem v Holandsku a som vydata za holandana.Rada varim,peciem a skusam nove recepty.V nasej kuchyni sa vari slovensky a indonezsky.Hneva ma kritika @klekipetra a uplne suhlasim s @aroooo.Janka prajem Ti ,veel geluk,veel succes verder.AKRAJ.
huck
@janger - dakujem za krásne a výstižne podaný opis krajiny, obohatený zvykmi, s možnosťou "nahliadnutia" do kulinarskeho zákulisia tvojho druheho domova. Veľka vdaka aj našej Sandre, ktorá to cele pre nás Varecháčov zrealizovala.. .. aaa.. odpoved na otázku ,
" čo vlastne chcel básnik (@klekipetra ) svojim príspevkom povedat ?" , je ešte stále záhadou..
janger
@jarbra , ahoj, krajanka! Vdaka za pochvalu. Som rada, ze sa ti Sandrin a moj clanok paci. Dufam, ze sa castejsie zjavis na Vareche a ze nas potesis nejakymi receptikmi. Aj tebe vela stastia :-))).
@huck ,aj tebe vdaka za peknu reakciu. Srdecne ta pozdravujem :-).
astheart
Moc pěkný článek! Podle mě mnohem lépe napsaný, než většina článků o světových kuchyních, které jsem kdy četla!
Vrátil mi vzpomínky na můj pobyt v Holandsku...... Bylo to v 90. letech, 14-tidenní pobyt v rámci logistického kurzu. Projezdili jsme tehdy celé Holandsko. Moc mi tam chutnalo. Nejradši vzpomínám na rybářskou restauraci v přístavu ve městě IJmuiden. Lepší ryby jsem nikdy nejedla!
astheart
Ještě si dovolím něco k tomu problémku, který tady opět vznikl. Pořád je to o tom samém. Umění diskuze není snadná záležitost! Zvlášť pokud je to psaná komunikace. Psaný text totiž nikdy není přijat a pochopen tak, jak ho autor myslel. Je pochopen způsobem, kterým myslí čtenář. Proto je třeba vážit a vybírat slova....
Redakce například pochválila 2010. Můj názor je jiný. Já si myslím, že to bylo docela agresívní popíchnutí a "dobrý" začátek hádky. Tady je vidět, že to každý přijmeme jinak.....
Zkusme víc vážit slova, reagovat pomaleji. Nemá smysl se tady hádat (už to tady několikrát bylo). Je tady mnohem příjemněji, když si vyměňujeme recepty a rady a u toho se hoooooodně smějeme! :)))))
astheart
Ještě abyste si nemysleli, že reakce klekipetry se mi líbí. Nelíbí! Může mít samozřejmě svůj názor. Ale způsob, kterým ho vždycky dává najevo je nevhodný! Nesnědla všechnu moudrost světa... - hehe, teď ale popichuju já.
janger
@astheart , dakujem za pochvalu clanku. Som rada, ze ti to trosku pripomenulo Holandsko. Ked pojdeme smerom IJmuiden, tak pozriem tu restauraciu :-). Ryby mame moc radi.
A co sa tyka toho ostatneho v tejto diskusii.... @redakcia nechvalila @2010 , len citovala komentar inej citatelky....A @2010 hadku vobec nezacinal. Tak teda ja to tak aspon nevidim...Mas pravdu, ze pisane slovo vyznie inac, ako hovorove. Ale tie pripomienky, ktore tu napisala @klekipetra , pekne myslene neboli. Boli ustipacne a ponizujuce. Tak sa nediv, ze ludia na to reaguju... A hlavne, ked pozname jej rozne komentare aj v inych prispevkoch...Ale dakujem aj za tvoj nazor :-). Prajem krasny dnik z uprsaneho Holandska.
jarbra
@janger ,pozdravujem Ta a dakujem Janka v ktorom meste zije? Ja v Haagu. .Urcite si najdem cas a pridam receptik.Svoje nemam iba z netu.Neviem z kadial beriete tie prima recepty?Som na vareche nova par dni , nemam este skusenost,prosiiiiiiim o radu!!!!
astheart
Byla jsem vyzvána, abych uvedla svůj komentář na pravou míru. Tedy, já ho spíš vysvětlím. Můj názor, zdůrazňuji můj názor a můj dojem z komentáře:
2010, 7. júla 2012 o 16:02
@klekipetra , kup si klimatizaciu to teplo ti skodi...
Nepřipadá mi to zrovna zábavné. Spíš to na mě působí agresívně. Ale o tom to je. Chtěla jsem jen říct, že každý vnímáme psaný text po svém, a proto je třeba vážit slova. V žádném případě to jsem neměla v úmyslu kritizovat názor redakce. Pokud to bylo tak přijato, upřímně se omlouvám.
astheart
Milí redakce, tady nemá smysl se hádat, čí to byl názor. Já opravdu chtěla jen napsat nějaký příklad, že názory na napsaný text se různí podle toho, kdo je čte. Vidím, že jsem si ten příklad nevybrala zrovna dobře. Ono se totiž ani vám nepovedlo napsat to jasně..... Ale fakt se nechci hádat, nebylo to myšleno zle, jen příklad. Nikoho jsem nekritizovala, ani jsem se nechtěla nikoho dotknout. Přijměte proto prosím ještě jednou moji omluvu.
2010
@astheart je to skoda ze aj na Vareche musim byt politically correct , netaci cely den v office.
@janger velmi pekne -realne spracovane, na Holandsko mam slabu stranku , chybalo malo a ostal som prizeneny do Eidhovenu.
astheart
@2010 : Okay, hope it will be clearer now. I really don´t care what way you express your views anywhere. It´s your job. My comment wasn´t meant as an attack against you at all. I used your statement just to compare different views people can have on the same written idea. If I offended you, my apologies. Never more it will happen. That´s my promise.
elzi
Velmi pravdivy clanok. Zijem v NL 10 rokov a mam tie iste poznatky/skusenosti. Co ma velmi mrzi ked prichadzam na Slovensko je nekvalita produktov ktore sa v obchodoch predavaju + ludia za to platia vela penazi. Tu v NL su produkty kvalitne aj v lacnejsich supermarketoch.
janger
@jarbra , nove recepty mozes pridavat svoje, ktore si vymyslela ty, alebo tak, ako vacsina cerpa inspiracie z internetu, z casopisu, knih (pripadne uved zdroj) atd. Ide o to, aby si navarila ty, recept napisala ty svojimi slovami, pripadne popisala svoje skusenosti s pripravou, aby si pridala fotky, ktore si spravila ty. Takze ziadne kopirovanie textov a fotografii. Iste sa ti to podari, drzim palce a uz sa tesim :-).
@elzi , dakujem a vitaj na Vareche :-). @2010 , vidis, zivot to zariadil inac ;-).
concord
Zase nás tu niekto poučuje z Česka. Trápna celá tá diskusia jednej pani z historických zemí českých. A k tomu trápnemu záveru v English languague. Milostivá, keď už tak už. Každá oznamovacia veta v angličtine alebo nemčine sa začína podmetom. Viszont látasrá.
lubjak
Prijemne citanie,za receptami sa skryvaju konkretni ludia,konkretne osudy,je uzasne, ked sa v clankoch o svetovych kuchyniach zrazu dozvieme ,kto sa skryva za prislusnou prezyvkou,kto priblizi krajinu v ktorej zije,kto vari tie uzasne jedla.Velka vdaka.
hubata
Ďakujem za priblíženie spôsobu života holanďanov a ich kuchyne. Mňa zaujal veľký výber syrov a to že vlastne pri tak dobre rozvinutom poľnohospodárstve, krásnych trhoch s ovocím a zeleninou a dostatkom mäsa - jedia holanďania väčšinou len suchý obed (aj deti v škole), prípadne len polotovary. To už ani nehovorím o vypekaní koláčov ako sme zvyknutí v ČR a SR prípadne teraz aktuálnom zaváraní. A tiež ma prekvapili tie slané cukríky, pretože holandské kakao mám zafixované ako najlepšie na svete ešte od detstva keď sme ho ako veľkú vzácnosť kupovali v Tuzexe a zatracovali naše bledšie. Pripadá mi to ako keby sa všetko vyvážalo kvôli zisku a pre radového holandského občana bolo hovädzie mäso, zelenina, ovocie a sladkosti drahé a nedostupné. Alebo sa mýlim?
janger
@lubjak ,vdaka. @hubata , nerob si starosti, nie je to tu s nami az take zle ;-))). Okrem tych cukrikov 'drop' mame samozrejme velky vyber inych maskrt - cokolad, bonbonov, roznych cukrikov, keksikov a kakaa je tiez dost.....Drop nejedia Holandania za trest, ale preto, ze to maju velmi radi....Jednoducho to patri k nim...Dokonca aj na dovolenky si casto beru sacik so sebou :-). Drop som spomenula v clanku preto, lebo je to take typicky holandske. A aj pre radoveho obcana je aj masa (akehokolvek), zeleniny, ovocia, sladkosti dost. Takze nedostupne alebo drahe? Neviem, preco si to myslis. Varenie na obed tu jednoducho nie je zvykom. Ani to ludom nechyba. Ak mam pravdu povedat, mne sa uz 'vara' vobec dvakrat za den nechce jest. Chlieb sa povazuje za zdravy. Zalezi aj na tom, co si na ten chlieb das, da sa oblozit aj velmi zdravo. A k tomu si zoberies nejake ovocie. Zapijes mliekom. Co ti este chyba? ;-). Pracovny den zacina neskor, ako na Slovensku, ludia pridu domov az k veceru. Takze az potom sa vari. A nemyslim, ze by boli Holandania viac chori, pretoze jedia varene jedenkrat za den. Myslim, ze to je jednoducho zvyk, co sa ako kde vari, to tam asi aj vyhovuje. O tom zavarani....Vies, malokto ma svoju ovocnu a zeleninovu zahradu, aby mal nadbytok, ze to musi spracovat. Su zeny, co aj zavaria, alebo spravia dzem, ale to je o vela menej, ako na Slovensku. A mozno je to aj trosku pohodlnost...Myslia si, ved kupim hotove...Takze tak to tu chodi :-).
alexola
vždy po prečítaní jedného článku o varecháčkach žijúcich v zahraničí sa teším na ten ďalší... Konkrétne k článku o @janger a Holandskej kuchyni som sa kvôli viacerým dôvodom dostala až dnes, ale stálo to za to! Páči sa mi to množstvo syrov a mliečnych výrobkov a teší ma aj rozvinuté poľnohospodárstvo :) Prajem @janger veľa úspechov a teším sa na ďalšie recepty!
stefanm
Ešte som celý článok nedočítal . Pre mňa je toho veľa a snažím sa všetky informácie , ktoré tu autorka námetu ( @janger ) a autorka článku ( pani Sandra B. ) spracovali , pozorne "vstrebať" a urobiť si predstavu o opisovanej krajine . Je to zaujímavé a poučné čítanie preto to nechcem prejsť len tak , "jedným dychom" ale postupne kapitolku po kapitolke . Viem si veľmi dobre predstaviť koľko treba v sebe nájsť odvahy , koľko vynaložiť námahy a času na to aby takéto články vznikli . Vážim si prácu novinára - novátora , ktorý dokáže iniciatívne zapájať do svojej práce aj nás , novinárskych laikov . Pri tejto práci treba rátať aj s negatívnymi reakciami a byť na nich pripravený .
V komentároch tu „@Biely otec hrdinského náčelníka Apačov“ pridal svoj pohľad na túto prácu a zverejnil ho . Bez dôkazu napadá autorov z plagiatorstva a kopírovania . Po upozornení sa to snaží napraviť uvedením zopár linkov , ktoré ničím ani len nenaznačujú „kradnutie“ údajov použitých v článku . Pravdepodobne omámený jediným produktom ktorý z Holandskej gastronómie pozná , legálne držanou marihuánov , rozduchava „pahrebu sváru“ a schovaný v kúte svojej ješitnosti ticho čaká na reakcie . Dočká sa však len opovrhnutia a upozornenia z prehriatia mozgu . Nezmôže sa na ospravedlnenie alebo vysvetlenie svojho počinu . Pri letmom pohľade na jeho , ním prezentovaný , „profil“ zisťujem , že má dnes (16.07.2012) prvé výročie od svojho vstupu na túto stránku , že je „svetobežník“ (?) a držiteľ „nejakéj“ varechy (ani Google mi bližšie informácie o tomto ocenení nedal!) . A ešte jedno . Za rok svojej prítomnosti na tejto stránke nepridal ani jeden recept , ktorým by obohatil túto stránku , ani jeden príspevok do diskusie alebo zážitok . Tak mu , k jeho „výročiu“ prajem , aby prehodnotil svoje zotrvanie na tejto stránke , zvážil dôsledky svojich „poznámok“ a porozmýšľal o tom , či by nebolo výhodnejšie sa aktivovať na iných portáloch poprípade v politike .
Milá @janger . Sľubujem , že článok postupne dočítam do konca lebo je zaujímavý a pekne spracovaný . Zo , zatiaľ prečítaného , zisťujem aký je v krajine kde žiješ prístup ku gastronómií ale hlavne , podľa prvej foto (Janka pri veternom mlyne) , že ak tam žiješ už skoro tridsať rokov , musela si sa odsťahovať keď si mala asi tri roky !!! Ináč ťa začnem podozrievať , že je to fotomontáž !!!
Aj ja sa teším na ďalšie vaše práce , milá „redakcia“ , a odporúčam zvážiť nielen „Jedlá zo svetovej kuchyne“ ale aj „Jedlá z regiónov Slovenska“ (pre región „Záhorie“ by som odporučil využiť „skúsenosti“ @hubata ) .
viceroy
Takých Klekipetrov je všade plná oná... Treba ho ignorovať. Sem-tam hodí jedovatú slinu a potom už si len lebedí a ukája sa nad našimi reakciami.
janger
@alexola , dakujem a aj tebe vsetko dobre. @stefanm , len kludne, pomalicky citaj :-). Veru je to dlhe citanie. Ja som sa tak rozpisala ;-)....Dakujem za mile slova. A o tej mojej fotke: dobre, ze som tam tak zdaleka ;-)))). Musela som sa aj zasmiat....@viceroy , mas pravdu.
jerica
Jani , úsmevné od @stafanm , fotomontáž , to nie je treba ,veterný mlyn ti robil účes:-)zdokumenované charakteristické pekné pozadie :-)
sonulienka
Článok krásne spracovaný nemá chybu, len jedno ma mrzí prečo sa zaoberať s jednou osobou? Prečo @redakcia nezakáže prístup takejto osobe na vareche? Tak len tomuto sa čudujem, keď sa niekomu niečo nepáči nech nekomentuje a prejde to bez povšimnutia.
zdezda
Supeeeer čítanie, a z tých mnohých pochúťok, ktoré si nám sprostredkovala, ma najviac dostal údený úhor :-) rada by som si na ňom pošmakla, u nás som sa ešte nestretla s touto dobrotou.
milad
Pre mňa perfektný článoček tisíc v jednom. Získala som prehľad v kocke a teším sa na ďalšie , verím, že prídu. A minimálne tak zaujímavé, ako tento. Musím sa pochváliť, stroopwafels som už ochutnala, priniesol ich jeden známy, čo má na Havke chatu. Je to rodený holanďan. Všetci ho tak voláme a nepoznáme jeho meno- je Holanďan. Ale už som videla tie keksokaramelky aj v lidli, no nemala som odvahu ich kúpiť, aby som si nepoškvrnila originálnu chuť holandských. Teším sa na ďalšie texty a hlavne recepty. Budú? ;-)))
janger
@sonulienka , dakujem. @zdezda , ten udeny uhor je strasne dobry :-). @milad , stroopwafels z Lidla nepoznam, takze neviem, ako chutia. Tu v Holandsku kupim sem-tam aj v samoobsluhe, niektore su lepsie, niektore menej. Najradsej ale kupujem cerstve, ktore predavaju v stankoch 'na ulici'. Tam ich priamo pecu a plnia a papaju sa este teple, tak to je mnamka, hmmm:-))). A tam ich dostat aj balene, v sackoch alebo v 'plechovkach-dozach s holandskym motivom', pre turistov. Okrem toho existuju aj 'stroopkoeken', tie su zase ine. Holandana pozdravuj ;-). Pa-pa.
jarunka
Nejak som tento velmi pekny clanok prehliadla, precitala som ho az teraz. Obaja moji zatovia su holanskeho povodu, oni sa narodili uz tu, ale ich rodicia v Holansku. Je mi to vsetko co si opisala v clanku velmi blizke, nakolko tu mame aj holad. predajne, tak poznam aj ich jedla. Lievanceky, krokets, wafle, hagelslag (hlavne nase vnucata) suchariky, oliebollen, ale moje najoblubenejsie su haringy s cibulou a dropies aj tie slane. Velmi pekne spracovany clanok. Este sme v Holansku neboli ale chystame sa a nasi svatovci sa tesia do Prahy (moj manzel je cech) i do Bratislavy. Zat to uz pozna zo svad. cesty.
janger
@jarunka , dakujem ti za pristavenie sa pri tomto clanku. Svatovcom sa iste bude v Prahe a v Bratislave pacit. Groeten aan je nederlandse familie ;-).
rela
@janger , ďakujem za pekný príspevok o holandských gastronomických špecialitách. Holandsko som navštívila 2x bola som očarená pohodou, ktorá tam vládne. Ľudia sú veľmi príjemní a milí. Ochutnala som ich špeciality a je pre mňa príjemné dozvedieť sa z Tvojho článku také podrobnosti. Dúfam, že sa mi ešte podarí navštíviť túto zaujímavú krajinu. Na nekonečné lány rozkvitnutých tulipánov, narcisov a hyacintov sa jednoducho nedá zabudnúť. Ešte raz srdečná vďaka.
janger
@rela , som rada, ze si si clanok precitala. Iste si bola v Holandsku na jar, kedze spominas tie rozkvitnute lany....Ano, je to pekne. Neviem, ci si letela lietadlom? Pohlad z lietadla na tie farebne lany je velmi pekny. A som rada, ze Holandsko a Holandania spravili na teba dobry dojem. Ludia su tu celkom fajn, otvoreni, tolerantni...Dufam, ze sa ti este niekedy podari Holandsko navstivit.
mesiar50
Krásne si to opýsala pekné fotky,logický výklad
pracujem v holandsku od 2006 roku keď aj práca kde pracujem je ťažká na holanďanov nedám dopustiť.Všeličom mi pomohli.
Len jedno ma ozaj mrzí,že ich jazyk sa asi nenaučím nikdy.
janger
@mesiar50 , neboj sa, aj holandsky sa naucis, ono sa to tak postupne na teba nalepi....Pocuvaj moc radio, tv, snaz sa nieco precitat a hlavne komunikovat s ludmi. A neboj sa robit chyby...Len rozpravaj...:-).
francuzska1
velmi dobre spracovany clanok, na chvilku som mala pocit, ze som tam;-))) uz sa tesim na dalsi;-))
jeery
Pracuji v NL 5 rokov a tento článok nemá chybu.Bývam Dordrechtu a miluji sobotňajšie trhy, čerstvé ryby,zeleninu,ovoce a nepreberné množstvo sýrov.Neviem komu o čo chodí,ale článok verne zachytáva atmosféru tejto krajiny a zvyklosti.
janger
@francuzska1 , no tak aspon trosku si mala pocit, ze si tu, mozno sa ti to niekedy podari aj naozaj :-). @jeery , pozdravujem! Dakujem vam obom za reakciu :-).
marijanna
pekny članok..bravo :) ja mam strasne rada Rudolfa,ktoreho sledujem na 24Kitchen on je moj favorit...nema chybu..cely kanal je ok ale on je jednička...a všade kam ide nesie tu jablkovu pitu...maj sa krasne tam daleko a uživaj...:)
janger
@marijanna , ja ta srdecne pozdravujem, aj ty sa maj krasne :-). Ano, je to velmi sympaticky clovek a sikovny kuchar, aj ja ho mam rada... Mam aj kucharsku knihu od neho. A dakujem za precitanie clanku :-).
wakanama
Ja zbožňujem thajskú kuchyňu len škoda že tu chutí úplne inak. Prisposobili chute aby nám to chutilo,a le nieje to ono. Bola som v Thajsku cez  www.exotickapriroda.cz
a to jedlo tam sa s tým čo predábajú tu v reštikách nedá ani porovnať. škoda toho






 



TOPlist