Foto: janger
Janka pri veternom mlyne.
Je to však aj krajina dobrých poľnohospodárov, veterných mlynov, kvalitnej zeleniny, mäsa a čerstvého chleba, ktorý sa tu konzumuje azda ku všetkému. Viac o kuchyni a zvykoch v tejto krásnej krajine nám porozprávala naša varecháčka Janka, ktorú poznáme pod prezývkou janger. V Holandsku žije už takmer tridsať rokov, jej manžel pochádza priamo odtiaľ.
O tradíciách v holandskej kuchyni, o tom, aké reštaurácie sa oplatí navštíviť, a tiež o tom, že Holanďania jedia na obed chlebové sendviče, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.
V čase núdze sa jedli aj tulipánové cibule
Foto: janger
Takáto maličká bývala kedysi
kuchynka vo veternom mlyne.
Napríklad počas druhej svetovej vojny bola na prelome rokov 1944-1945 takzvaná „Hladová zima“. Jedla nebolo nazvyš, no a vtedy Holanďanov vytrhli z biedy ich známe tulipánové cibule, recepty na jedlo z nich boli v tom čase aj v miestnych novinách. Pre lepšiu predstavu nám Janka jeden takýto recept poskytla.
Potrebné suroviny: 2 kg tulipánových cibúľ , 2 kg zemiakov, 4 kg červenej kapusty. Cibule sa uvaria zvlášť (7minút) a zemiaky spolu s kapustou. Z toho sa robil stamppot, čo znamená všetko spolu roztlačiť a zmiešať.
Dôležité zemiaky
Foto: wikimedia.org
Rodák z Holandska, slávny Vincent van Gogh
a jeho dielo Jedáci zemiakov.
Hlavnými zložkami jedál sú zemiaky, zelenina a mäso, prípadne ryby. Mäso sa konzumuje najmä bravčové, obľúbené je však aj hovädzie a kuracie. Obľúbenou zeleninou je karfiol, zelená fazuľka, biela čakanka, ružičkový a kučeravý kel, endívia, paradajky, i špargľa, záleží na sezóne.
Jednoduché suroviny nahrávajú do karát aj slávnemu holandskému porekadlu: „Čo sedliak nepozná, to nedá do úst.“ Janka však tvrdí, že to nie je celkom pravda: „Veruže dá, holandská kuchyňa je totiž ovplyvnená mnohými kultúrami, ktoré tu žijú. V domácnostiach sa varia talianske jedlá, čínske, turecké, surinamské, indonézske a mnohé iné. Všetky však majú jednu spoločnú črtu, sú prispôsobené holandským chutiam.“
Každý región sa pýši svojím jedlom
Aj v Holandsku sa v každom regióne pýšia svojimi jedlami. Holandské kráľovstvo tvoria štyri krajiny. Holandsko (Nizozemsko) má 12 provincií a tzv. „zvláštne obce“, ostrovy Saba, Sint Eustatius a Bonaire. Do kráľovstva patria aj ďalšie tri krajiny, ostrovy Aruba, Curaçao a Sint Maarten. „Každá provincia, dokonca aj mnohé mestá, majú svoje regionálne produkty a jedlá, na ktoré sú pyšní,“ vysvetľuje Janka. „Napríklad Zeeland je typický lovom mušlí slávok, ustricami, Limburg zasa tortami - koláčmi, ktoré sa volajú vlaai , čo je nízky koláč zväčša z kysnutého cesta, plnený napríklad ryžovou plnkou, či rôznymi druhmi ovocia. Friesland sa zasa pýši svojím syrom friese nagelkaas, do ktorého sa pridáva rasca a klinčeky.“
Vľavo erwtensoep, Holandská hrachová polievka, vpravo andijviestamppot, Pyré s endíviou.
Foto: janger
V zime je obľúbeným jedlom vyššie spomínaný stamppot - popučené zemiaky, napríklad s kučeravým kelom - stamppot boerenkool , endíviou varenou alebo surovou - andijviestamppot, s kvasenou kapustou, či šalátom. K tomu sa podáva mäso, prípadne údená holandská klobása rookworst. Zabudnúť by sme nemali ani na hrachovú polievku erwtensoep, v ktorej je veľa zeleniny, alebo na polievku z hnedej fazule bruine bonensoep.
Foto: janger
Smerovka pre bicykle do mestečka Edam,
dolu domčeky v Edam.
Značiek syrov je samozrejme oveľa viac. Veľkej popularite sa tešia aj mliečne výrobky. „Keď som prišla do Holandska pred takmer tridsiatimi rokmi, len som oči vyvaľovala, koľko druhov existuje. Jogurty, kyslé mlieka, hotové pudingy, pudingové peny a veľa druhov obľúbených riedkych pudingov,“ zamýšľa sa Janka.
Čerstvá múka z veterných mlynov
Janka žije v malej dedinke, ale so zháňaním surovín nemá problém. Takmer všetko kúpi v samoobsluhe, u pekára, mäsiara a raz za týždeň aj na trhu. Ceny sú trochu vyššie ako vo väčších mestách, kde je aj väčšia konkurencia, a dá sa tu zohnať všetko bez problémov. Občas využije možnosť nákupu na farmách. V jej blízkosti je jahodová farma, odkiaľ nakupuje výborné jahody.
Foto: janger
Veterný mlyn ako symbol Holandska.
Potraviny sa dajú aj objednať, platí to v niektorých samoobsluhách, dá sa objedávať aj cez internet. Len sa vyplní objednávka na týždenný nákup, a tovar dovezú domov priamo k zákazníkovi. Cez internet sa dá objednať takmer všetko, aj to, čo v bežných obchodoch nie je dostať kúpiť. Tiež je tu zabehnuté prihlásenie na odber zeleniny a mäsa, na Slovensku sa tento spôsob volá debničkovanie. Nuž a čerstvú múku si môžete zájsť kúpiť do niektorého zo slávnych holandských veterných mlynov, niektoré totiž dodnes slúžia práve na mletie múky.
Na Slovensku sme navyknutí na supermarkety, ktoré sú otvorené 24 hodín denne. To v Holandsku bežné nie je. Supermarkety sú otvorené do ôsmej alebo deviatej hodiny podvečer. Cez noc a väčšinou aj v nedeľu sú zatvorené. Existujú síce aj obchody s nočnou prevádzkou, ale tých je naozaj málo.
Jankine začiatky v kuchyni
„Keď som prišla do Holandska, tak som nevedela variť. Veru, ani slovenské jedlá,“ smeje sa Janka. „Spomínam sa, ako som sa zľakla, keď mi svokra povedala, či by som nepripravila niečo typicky slovenské. Tak si vravím, čo teraz? Rýchlo som hľadala v mojich slovenských časopisoch, čo uvarím. Nakoniec to nebolo nič také typické, ale oni to nevedeli, a dokonca si jedlo nakoniec aj pochvaľovali ,“ spomína Janka na svoje kuchárske začiatky. Postupne sa jej varenie zlepšilo, veľa sa naučila aj od manžela, ktorý variť vie.
Ovečky sú hlavne na dedinách vidno na každom kroku, vpravo pasúce sa kravy. Foto: janger
V Holandsku je podľa Janky na vysokej úrovni poľnohospodárstvo. „Často premýšľam, ako je možné v tak malej krajine, porovnateľnej rozlohou so Slovenskom a so 16 miliónmi obyvateľov , aby tu bolo toľko pôdy na pestovanie ovocia a zeleniny, či pasienkov pre ovce a kravy. Zeleniny sa spotrebuje naozaj veľa, viac ako na Slovensku. Keď sa spýtate Holanďana, čo bude variť, odpovie napríklad karfiol, alebo cviklu. Slovák by asi odpovedal rezne,“ vykladá Janka.
Mäso na trhoch nenájdete
Atmosféra na holandských trhoviskách je veľmi podobná tým v iných krajinách. Býva uvoľnená, predávajúci lákajú zákazníkov vykrikovaním. V mestách sú trhoviská obrovské. Konkurencia je veľká, preto sú aj ceny nižšie. Aj sortiment je pestrý, predáva sa tu množstvo rýb, syrov, ovocia, zeleniny, korenín, aj kvetov.
Trhovisko v Rotterdame. Foto: janger
Janka s rodinou chodieva na trh najmä kvôli spomínanej atmosfére. Jej muž si počas sezóny rád pochutí na mušliach slávkach v stánkoch, kde je kopec mušlí a veľké hrnce, z ktorých sa parí. Okolo postávajú ľudia s miskami, v ktorých majú uvarené mušle. Skelet mušle slúži ako klieštiky, pomocou ktorých sa vyberá vnútro ďalšej mušle, to sa namočí do omáčky a maškrtí.
Stánky so zeleninou na trhu. Foto: janger
Mäso by ste tu na trhoch hľadali márne. Dostať tu však hydinu, vajcia a aj syry, v stánkoch s chladiacimi zariadeniami.
Ako sa v Holandsku varí, či nevarí
Foto: janger
Takto vyzerá beschuit. Treba ho
samozrejme natrieť.
Na raňajky sa zvykne v Holandsku jesť chlieb, obilninová kaša, prípadne cereálie, k tomu ovocná šťava, čaj, mlieko, alebo káva. Typickým raňajkovým jedlom je aj beschuit, jemný guľatý suchár. Natiera sa maslom a džemom, alebo medom.
Slovákom by veru obed v tejto krajine chýbal. Ľudia si zvyknú so sebou do práce, či do školy, vziať chlieb s mäsovým výrobkom, arašidovým maslom, syrom, a k tomu ovocie alebo kyslé mlieko. Prípadne si v podnikovej kantíne takýto chlebík, či polievku kúpia. Nájdu tu aj ovocie a mliečne výrobky, ale aj rôzne nezdravé pochúťky. Prípadne zájdu do reštaurácie, ale tiež len na šalát, či chlieb. A toho sa v Holandsku zje ozaj priveľa. Aj Janka obľubuje ich chlebík, ktorý chutí trochu inak, ako ten slovenský. Druhov je ozaj veľa, obľubuje však najčastejšie tie tmavé.
V Holandsku obľúbená jablková torta, vpravo krémeš tompoes. Foto: janger
Ani v školách nie sú jedálne, na aké sme navyknutí u nás doma. „Deti tiež konzumujú chlieb a ovocie, ktoré si prinesú z domu, existuje tu aj odber mlieka pre školy. Na stredných a vysokých školách sú kantíny, študenti si tu však zväčša len dokúpia niečo k chlebu, ktorý si prinesú z domu. Seniori, ktorí si už sami nevedia navariť, alebo sa im nechce, využívajú službu „stolček, prestri sa“, kde majú na výber z viacerých jedál. Dostanú tu polievku, hlavné jedlo a dezert a na porciách sa nešetrí,“ vysvetľuje Janka.
Večere bývajú stretnutím rodiny pri stole. Večeria sa okolo 18.hodiny, po večeri sa ešte podáva mliečny výrobok, zväčša ide o jogurt , riedky puding - vla, alebo zmrzlinu. Jedno si však treba zapamätať: Holanďania sú neradi rušení pri spoločnej večeri, návštevy teda treba presunúť na neskorší čas. Počas dňa si nájdu čas na kávu, alebo čaj s keksíkom – koekje. V obchodoch je veľký výber, preto tam doma pečie málokto. Janka však občas niečo upečie, každému vraj zatiaľ chutilo. Prvá káva sa okrem raňajok pije okolo desiatej hodiny ráno, okolo tretej poobede potom čaj, a večer o ôsmej opäť čaj, alebo káva.
Múčne jedlá sa v Holandsku príliš nevaria. Koláče a zákusky sa pečú málokde. Ak sa pečie, tak koláč cake , alebo jablková torta. Torty sa zvyknú kupovať hotové. Za zmienku stojí vynikajúci holandský krémeš tompoes, a obľúbené sú aj nízke torty vlaai, každý región má svoju vlastnú špecialitu. A týmto spôsobom sa stravuje aj Jankina rodina, občas zvykne niečo navariť aj zo slovenskej kuchyne, pri čom je jej nápomocná aj Varecha.sk.
Rýchle občerstvenie je obľúbené
Ako všade na svete, aj v krajine kde žije Janka, je veľa reštaurácií typu rýchleho občerstvenia, pouličných stánkov a snackbarov. Obľúbené sú hranolky – patat alebo friet, ktoré vraj chutia výborne. Namáčajú sa do majonézy, arašidového masla, alebo kečupu. Maškrtníci si pochutia na mini lievancoch poffertjes , alebo na šiškách. Ak nie ste na sladké, môžete si dať v stánku obložiť žemľu podľa chuti. K tomu sa hodí čerstvo vylisovaná ovocná šťava. Ako sci-fi nám môže pripadať jedlo z múru uit de muur. Na stene múru sú maličké okienka, vhodíte mincu a vytiahnete si horúcu dobrotu, napríklad populárny kroket – šúľok v trojobale, naplnený hustým mäsovým ragú.
Vľavo obľúbené hranolky friet, vpravo stánok, kde pripravujú Loempia, čo je vietnamská verzia jarných roliek. Foto: janger
Podľa reštaurácií aj obchodíkov je možné zistiť, aké národnosti kde žijú. „Vo veľkých mestách je veľa predajní s tureckými špecialitami, ako Döner kebab, vietnamskými, talianskymi, ale aj špecialitami z Maroka, či Grécka. V takýchto obchodíkoch, snackbaroch, alebo stánkoch býva rušno. Nakupujú tu Holanďania, ale aj turisti, bohatší, chudobnejší, aj študenti. Rušno býva aj v čínskych reštauráciách, kam si chodia ľudia zväčša cez víkend po večeru, ktorú doma zjedia,“ vysvetľuje Janka.
Jedlo z múru, uit de muur. Vhodíte mincu a vezmete si teplé jedlo. Foto: janger
V Holandsku ľudia zvyknú nakupovať veľa polotovarov a úplne hotových jedál, ktoré stačí ohriať v mikrovlnnej rúre. Na vyváženie je tu však veľa obchodov so zdravou výživou, a farmy, kde sa pestuje bio zelenina. Je tu dostať kúpiť mäso zo zdravého chovu dobytku a hydiny. Aj v samoobsluhách je dostať veľa bio produktov, platí však, že za bio kvalitu si treba priplatiť.
Reštaurácie bojujú o hostí výnimočnosťou
Foto: janger
Reštaurácia v dedinke Volendam.
Reštaurácie bojujú o hostí aj svojou výnimočnosťou. „Nedávno sme boli v reštaurácii na spôsob amerického kovbojského salónu, dokonca nás obsluhovali čašníci oblečení v kovbojskom oblečení. Na stôl pred nás okrem iného postavili aj misu s arašidmi. Tie hostia šúpali a šupky sa mohli hádzať na zem. Bolo pre mňa ťažké odhodiť prvú šupku, tak som ju len tak opatrne, celá nesvoja, odhodila,“ spomína so smiechom Janka. Potom to už vraj išlo ľahko a šupky odhadzovala jedna radosť. Čašníci priebežne šupky odpratávali, Janka však trvá na tom, že v normálnom živote nie sú s manželom žiadni nevychovanci.
Foto: janger
Aj na tejto veľkej lodi v Rotterdame je reštaurácia.
Obsluha v reštauráciách je podľa Janky dobrá a zdvorilá. Záleží im na tom, aby sa hostia cítili dobre. Škrobenú atmosféru by ste hľadali márne. Holanďania sa radi správajú prirodzene, povýšenosť, či prehnané správanie nepoznajú. Servírovanie sa dosť podobá tomu u nás na Slovensku, azda len s tým rozdielom, že aj chlieb jedia Holanďania často s príborom.
Čo treba určite ochutnať pri návšteve Holandska
Ak chcete ochutnať niečo ozaj holandské, skúste napríklad Hollandse nieuwe, čo je solený haring pripravený špeciálnym spôsobom. Je bez vnútorností, okrem pankreasu, ktorého enzýmy pôsobia na dozretie tejto rybky. Tá musí mať minimálne 16 % tuku, aby si svoj názov zaslúžila. Takáto ryba sa na jazyku priam topí ako maslo. Loví sa v máji a júli, vtedy je totiž haring najmastnejší. Loví a predáva sa síce počas celého roku, vtedy sa však už nepýši honosným názvom Hollandse nieuwe, je to už len obyčajný haring. Konzumuje sa tak, že ju jednoducho chytíte za chvostík, prejdete ňou po nakrájanej cibuľke, zodvihnete nad hlavu a zahryznete. Ale pokojne si ju môžete dať aj do žemle a zjesť s kyslou uhorkou.
Vľavo haring Hollandse nieuwe, vpravo tenučké wafle stroopwafels, plnené hustým sirupom. Foto: janger
Janka odporúča ochutnať aj vynikajúce tenučké wafle stroopwafels, plnené tenkou vrstvou hustého sirupu. Predávajú sa čerstvo upečené v stánkoch na ulici, ale dostanete ich kúpiť aj balené v obchodoch. Za ochutnanie stoja aj bitterballen, malé fritované guľky v trojobale, plnené mäsovým ragú.
Vľavo fritované guľky Bitterballen, vpravo výber syrov na trhovisku. Foto vľavo: wikimedia.org, autor takeaway, foto vpravo: janger
Ak ste na sladké, určite nevynechajte poffertjes, malé lievance s práškovým cukrom a hrudkou masla. Pripravujú sa na ulici, zaujímavé je sledovať ich prípravu. Nesmieme zabudnúť ani na slávne holandské syry. V meste Alkmaar býva pre turistov syrový trh, kde predvádzajú staré zvyky, ako kedysi nosiči prenášali a vážili syry.
Vľavo údený úhor Gerookte paling, vľavo skladovanie syrov. Foto: janger
Výborný je aj gerookte paling – údený úhor, podľa Janky veľká maškrta. Ryba je mäkučká ako maslo. Obľúbenou čokoládovou posýpkou na chlieb je hagelslag.
Posýpka na chlieb Hagelslag a slano-sladké cukríky Drop. Foto: janger
Ak budete po všetkom tom ochutnávaní zháňať darček pre rodinu doma, určite im ako suvenír kúpte cukríky drop. Sú čiernej farby a na ich výrobu sa používa okrem iného aj sladké drievko a salmiak. Bývajú solené, niektoré veľa, iné menej. Majú zvláštnu slano-sladkú chuť, pričom Janka si vraj na ich chuť nezvykla.
Sviatočné menu
Foto: janger
Vianočné predjedlo z úhora.
K tomu sa podávajú rôzne prílohy a po večeri nasleduje chutný dezert. Počas Druhého sviatku vianočného sa zvykne pripravovať mäsová roláda, obľúbený je elektrický opekací pekáč Gourmetstel. Každý má svoju mini panvičku, na ktorej si opeká kúsky mäsa, ryby, zeleninu, šampiňóny. Takisto je populárny steengrill – elektrický grilovací kameň, na ktorom sa opeká, na čo má kto chuť.
Býva zvykom, že ak sa väčšia rodina chce stretnúť, dohodnú sa vopred, kto čo pripraví a prinesie. Hostiteľ má napríklad na starosti mäso, ďalší prílohu k hlavnému jedlu a iní zas prinesú dezert. Po večeri všetci spoločne poupratujú stoly a poumývajú riad, hostitelia tak neodpadávajú od únavy pri upratovaní po hosťoch.
Foto: janger
Beschuit met muisjes, sucháriky s posýpkou.
Pekným zvykom je aj blahoželanie k narodeniu dieťatka, kedy sa návšteva pohostí s beschuit met muisjes – suchárikmi s myškami. Je to jemný, dvakrát pečený suchárik, ktorý sa potrie maslom a posype posýpkou muisjes. Ak sa do rodiny narodilo dievčatko, je posýpka ružová, ak chlapec, tak je modrá. Sú to vlastne anízové semienka obalené v tvrdej cukrovej poleve.
Páčilo sa vám, ako nám Holandsko a jeho kuchyňu predstavila naša varecháčka Janger? Pozrite si aj iné články z nášho seriálu Svetové kuchyne.
a tak troska tie zaciatky emigrantov varenia v novom prostredi byvaju niekedy aj velmi usmievave- ale az po case, ked sa preberieme z rozcarovania. pozdravujem.
Mala som stastie navstivit tuto krasnu krajinu a vdaka vam ,
Janka a Sandra, som sa dozvedela viacej ako sa da vidiet .
Spominam si na krasne muzea v Amsterdame... Heineken Experience ....chutnali sme ich originalne pivo, aj na veterne mlyny.V tych ,ktore sme na nasej ture navstivili mleli maliarske farby....jedine co bolo pre mna zbytocne boli ich Coffe shops...
ale je to pekny clanok. dobre sa to citalo
Este raz dakujem a moc vas vsetkych pozdravujem :-).
Len neviem, ktorý expert v redakcii vymysleĺ názov neprimeraný názov tejto rubriky "Svetové kuchyne" teraz "Svetové kuchyne - Holandsko".
To mi pripadá ako aprílový žart. Nebolo by primeranejšie "Kuchyne vo svete", teraz "Kuchyne vo svete: Holandsko" ?
@2010 , si stručný, ale výstižný. povedal si všetko! mne ide klimatizácia i veľký ventilátor - tak si ma rozosmial, že som sa prebrala. si super!
@michsamant , @2012 , @pusta , dakujem vam.
@janger zlý ľudia sú všade, netreba si ich všímať... a nenechaj si pokaziť radosť z pekného diela :-)
lesk.cas.sk/clanok/88424/ochutnajte-krajinu-veterny...
www.venusanka.cz/index.php?page=viewclanek&sekce=dob...
www.skrz.sk/jedla-narodnej-kuchyne----a14-11778-sk....
klikni.idnes.cz/Zivotni-styl-volny-cas/Pijeme-jime/Rece...
www.mundo.cz/holandsko/jidlo...
Janka, to čo napísala @klekipetra si nevšímaj, snád nebudem otvárať jej 30 linkov,aby som sa niečo aspon v skratke dozvedela o Holandsku? ( nemám toľko času, musím pozrieť recepty na vareche :-) predsa a nie vysedávať nad jej linkami) Pokial tam necestujem, nejdem žiť, to nepotrebujem, Ty si nám to pekne priblížila v jednom, zrozumiteľne, výstižne , ja osobne Ti dakujem, samozrejme aj našej Sandre
@klekipetra , ked si Ty už taký svetobežník, pootváraj pár linkov na nete, pekne poopisuj a daj to pekne súvislo do jedného článku ( nie zas veľmi dlhého ) a rada si prečítam aj tvoj, ušetríš mi čas a potom budeme hodnotiť ten tvoj článok, linky si viem nájsť a otvoriť aj sama, len tento článok od @janger má hlavu aj pätu a neunavil ma
@sjuz , dakujem. A este si nebola v Holandsku? Viem, ze uz ste planovali, ale zrejme to nevyslo? Marianka, Miska, Ivka, dakujem este raz za podporu :-).
@klekipetra ma neustale mudre komentare a utoci na nasu @sandru , co sa tyka gramatiky, stylizacie, pisania atd. Vsetci sme tu zadubeni, preto ma jeho vnucka zakazane chodit na varechu a pod. Ignorovat!
@2010 ma komentare, ktore aj mne vzdy zdvihnu naladu. Vzdy vie, co ma povedat :)
Tesim sa na dalsie zaujimave clanky. Mohla by nasledovat kuchyna USA. Mame tu dost varechacov, ktori tam ziju. Alebo Turecko.
" čo vlastne chcel básnik (@klekipetra ) svojim príspevkom povedat ?" , je ešte stále záhadou..
@huck ,aj tebe vdaka za peknu reakciu. Srdecne ta pozdravujem :-).
Vrátil mi vzpomínky na můj pobyt v Holandsku...... Bylo to v 90. letech, 14-tidenní pobyt v rámci logistického kurzu. Projezdili jsme tehdy celé Holandsko. Moc mi tam chutnalo. Nejradši vzpomínám na rybářskou restauraci v přístavu ve městě IJmuiden. Lepší ryby jsem nikdy nejedla!
Redakce například pochválila 2010. Můj názor je jiný. Já si myslím, že to bylo docela agresívní popíchnutí a "dobrý" začátek hádky. Tady je vidět, že to každý přijmeme jinak.....
Zkusme víc vážit slova, reagovat pomaleji. Nemá smysl se tady hádat (už to tady několikrát bylo). Je tady mnohem příjemněji, když si vyměňujeme recepty a rady a u toho se hoooooodně smějeme! :)))))
A co sa tyka toho ostatneho v tejto diskusii.... @redakcia nechvalila @2010 , len citovala komentar inej citatelky....A @2010 hadku vobec nezacinal. Tak teda ja to tak aspon nevidim...Mas pravdu, ze pisane slovo vyznie inac, ako hovorove. Ale tie pripomienky, ktore tu napisala @klekipetra , pekne myslene neboli. Boli ustipacne a ponizujuce. Tak sa nediv, ze ludia na to reaguju... A hlavne, ked pozname jej rozne komentare aj v inych prispevkoch...Ale dakujem aj za tvoj nazor :-). Prajem krasny dnik z uprsaneho Holandska.
2010, 7. júla 2012 o 16:02
@klekipetra , kup si klimatizaciu to teplo ti skodi...
Nepřipadá mi to zrovna zábavné. Spíš to na mě působí agresívně. Ale o tom to je. Chtěla jsem jen říct, že každý vnímáme psaný text po svém, a proto je třeba vážit slova. V žádném případě to jsem neměla v úmyslu kritizovat názor redakce. Pokud to bylo tak přijato, upřímně se omlouvám.
@janger velmi pekne -realne spracovane, na Holandsko mam slabu stranku , chybalo malo a ostal som prizeneny do Eidhovenu.
@elzi , dakujem a vitaj na Vareche :-). @2010 , vidis, zivot to zariadil inac ;-).
V komentároch tu „@Biely otec hrdinského náčelníka Apačov“ pridal svoj pohľad na túto prácu a zverejnil ho . Bez dôkazu napadá autorov z plagiatorstva a kopírovania . Po upozornení sa to snaží napraviť uvedením zopár linkov , ktoré ničím ani len nenaznačujú „kradnutie“ údajov použitých v článku . Pravdepodobne omámený jediným produktom ktorý z Holandskej gastronómie pozná , legálne držanou marihuánov , rozduchava „pahrebu sváru“ a schovaný v kúte svojej ješitnosti ticho čaká na reakcie . Dočká sa však len opovrhnutia a upozornenia z prehriatia mozgu . Nezmôže sa na ospravedlnenie alebo vysvetlenie svojho počinu . Pri letmom pohľade na jeho , ním prezentovaný , „profil“ zisťujem , že má dnes (16.07.2012) prvé výročie od svojho vstupu na túto stránku , že je „svetobežník“ (?) a držiteľ „nejakéj“ varechy (ani Google mi bližšie informácie o tomto ocenení nedal!) . A ešte jedno . Za rok svojej prítomnosti na tejto stránke nepridal ani jeden recept , ktorým by obohatil túto stránku , ani jeden príspevok do diskusie alebo zážitok . Tak mu , k jeho „výročiu“ prajem , aby prehodnotil svoje zotrvanie na tejto stránke , zvážil dôsledky svojich „poznámok“ a porozmýšľal o tom , či by nebolo výhodnejšie sa aktivovať na iných portáloch poprípade v politike .
Milá @janger . Sľubujem , že článok postupne dočítam do konca lebo je zaujímavý a pekne spracovaný . Zo , zatiaľ prečítaného , zisťujem aký je v krajine kde žiješ prístup ku gastronómií ale hlavne , podľa prvej foto (Janka pri veternom mlyne) , že ak tam žiješ už skoro tridsať rokov , musela si sa odsťahovať keď si mala asi tri roky !!! Ináč ťa začnem podozrievať , že je to fotomontáž !!!
Aj ja sa teším na ďalšie vaše práce , milá „redakcia“ , a odporúčam zvážiť nielen „Jedlá zo svetovej kuchyne“ ale aj „Jedlá z regiónov Slovenska“ (pre región „Záhorie“ by som odporučil využiť „skúsenosti“ @hubata ) .
pracujem v holandsku od 2006 roku keď aj práca kde pracujem je ťažká na holanďanov nedám dopustiť.Všeličom mi pomohli.
Len jedno ma ozaj mrzí,že ich jazyk sa asi nenaučím nikdy.
a to jedlo tam sa s tým čo predábajú tu v reštikách nedá ani porovnať. škoda toho