
Foto: Shutterstock
1. Udon
Udon sú hrubé, biele cestoviny vyrobené z pšeničnej múky, vody a soli. Sušené udon rezance sa varia 8 až 10 minút v osolenej vode a na záver sa prepláchnu studenou vodou. Čerstvé alebo mrazené udon rezance stačí ohriať vo vriacej vode približne 2-3 minúty.Pochádzajú z Japonska, majú mäkkú konzistenciu a neutrálnu chuť, ktorá perfektne ladí s vývarmi, omáčkami aj restovanou zeleninou. Najčastejšie sa servírujú ako:
2. Ryžové rezance
Ryžové rezance sú jednými z najrozšírenejších druhov ázijských rezancov a patria k základným surovinám v thajskej, vietnamskej, čínskej aj kambodžskej kuchyni.Vyrábajú sa z ryžovej múky, vody a niekedy kvôli pružnosti s pridaním tapiokového alebo kukuričného škrobu. Sú prirodzene bezlepkové, čo z nich robí ideálnu voľbu pre celiatikov.
Ryžové rezance neutrálnej chuti nájdete v rôznych tvaroch a hrúbkach, od tenkých (vermicelli) až po široké, či ploché (stick noodles). Sušené sa pripravujú namočením do horúcej vody na 5 až 20 minút, podľa hrúbky.

Foto: Shutterstock
K najpopulárnejším jedlám s ryžovými rezancami patrí:
3. Sklenené rezance
Sú to priehľadné rezance, ktoré sa po uvarení stanú takmer priesvitnými. Sú chuťovo neutrálne a výborne nasávajú chuť omáčok a vývarov. Vyrábajú sa zo škrobu zo zeleného mungo (v Číne a vo Vietname) alebo z batatového škrobu, najmä v Kórei. Ďalšou alternatívou je hrachový alebo tapiokový škrob.Sklenené rezance sú bezlepkové a vhodné aj pre celiatikov. Namáčajú sa 5 až 10 minút v horúcej vode alebo sa varia - 2 až 4 minúty.

Foto: Shutterstock
K najčastejším jedlám pripravovaným so sklenenými rezancami patria:
4. Soba
Soba sú hladké, pružné japonské rezance z pohánkovej múky, svetlosivej farby, s jemne orieškovou chuťou. Niektoré druhy obsahujú len pohánku (juwari soba), iné sú zmiešané s pšeničnou múkou (ni-hachi soba) – 80 % pohánky, 20 % pšenice.Rezance soba varte vo vode 4 - 6 minút. Voda sa nesolí, pretože sa zvyčajne podávajú so slanými omáčkami. Po scedení rezance prepláchnite studenou.

Foto: Shutterstock
Najčastejšie sa pripravujú ako:
5. Rezance ramen
Hoci ramen je dnes symbolom Japonska, jeho základom sú čínske ťahané pšeničné rezance. Do Japonska sa dostal koncom 19. storočia a začiatkom 20. sa začal formovať ako samostatný štýl. Po 2. svetovej vojne ramen explodoval ako lacné, sýte jedlo – a neskôr sa stal doslova kultom.Toto japonské jedlo pozostáva z bohatého vývaru a rôznych príloh - marinovaného vajíčka, duseného bravčového mäsa, klíčkov, morských rias, kukurice, bambusu…

Foto: Shutterstock
Rezance na ramen sa vyrábajú z pšeničnej múky, vody a soli. Alkalická minerálna voda kansui im dodáva typickú žltú farbu a pružnosť.
Ako väčšina ázijských rezancov sa varia v neosolenej vode, 3 až 5 minút, musia byť al dente, nie kašovité. Po uvarení sa dajú buď hneď do ramenu, v prípade, že sa budú servírovať neskoršie, prepláchnu sa studenou vodou.
Diskusia k článku