
Foto: Shutterstock
Voda a chlad
Petržlenová a koriandrová vňať, pažítka alebo kôpor vám vydržia dlho pekne čerstvé, ak ich dáte do pohára s vodou do výšky dvoch až troch centimetrov, prekryjete mikroténovým vreckom a vložíte do chladničky. Vodu stačí meniť každé dva až tri dni. Ak ste eko pozitívni, miesto mikroténového vrecka môžete použiť zaváraninový pohár tak, ako v tomto videu:Zdroj: Instagram/@ewelina.grzyb_
Výnimkou je bazalka, ktorá nemá rada chlad - uchovávajte ju mimo chladničky, napríklad na kuchynskej linke, ideálne prekrytú papierovým vreckom.
Hlavne vopred neumývať
Bylinky nikdy neumývajte vopred, lebo by ste podporili hnilobný proces. Nemajú tiež rady uzatvorené plastové nádoby - ak ich chcete skladovať v nich, nezabudnite ich prekryť papierovou utierkou, ktorá absorbuje vlhkosť a bráni tvorbe plesní.
Foto: Shutterstock
Hlávkový a ľadový šalát, rukola či baby špenát vydržia dlhšie, ak ich po miernom osušení zabalíte do papierových utierok a vložíte do mikroténového vrecka či plastovej nádoby. Skúste to tak, ako v našom videu:
Zdroj: TV Varecha
Rovnako ako bylinky, ani šaláty neumývajte vopred. Len množstvo, ktoré budete hneď konzumovať.
Do vodného kúpeľa
Ak máte viac mrkvy alebo reďkoviek, po odstránení vňate ich môžete vložiť do nádoby, zaliať vodou, uzatvoriť a dať do chladničky. Čerstvé uhorky zabaľte do suchých papierových utierok a vložte do mikroténového vrecka. Keďže nemajú rady priveľký chlad, dajte ich do najteplejšej časti chladničky. Paradajky, samozrejme, do chladničky nepatria, lebo chlad zastaví ich dozrievanie a prídu o svoju jedinečnú chuť a arómu.
Foto: Shutterstock
Oslaďte jej život
Máte radi špargľu? Ak sa ju nechystáte spotrebovať hneď, zrežte drevnaté konce, vložte ju do pohára s trochou vody podobne ako bylinky, prekryte plastovým vreckom a uložte do chladničky. Môžete vyskúšať aj instagramovú vychytávku s trochou cukru. Do jednej šálky vody pridajte 4 ČL cukru:Zdroj: Instagram/@cooksillustrated
Diskusia k článku