Trendy:
Slovensko má 17 rôznych názvov pre jeden malý kúsok uvareného čreva

Redakcia, 28. novembra 2014     10 minút čítania

Aký máme vlastne my Slováci vzťah k zabíjačkovým špecialitám, aké preferujeme chute, aké sú pre ten-ktorý kraj tie pravé jaternice, klobásy, tlačenky, čo vonia viac mužom a čo ženám a rezonuje ešte pojem zabíjačková sezóna medzi Dunajom a Tatrami tak, ako tomu bolo kedysi?


Foto: Shutterstock


Droby, majoše, črevko, črievka, jatočky, jalitá, jalitka, jelítka, jaterničky, jaternice, jadernice, hurky, húriky, krvavnice, krvavky, krvavničky, žemľovky. Všetky tieto oblastné, krajové, lokálne a miestne názvy sa objavili pre pomenovanie jaterníc u respondentov prieskumu, ktorý uskutočnil portál www.masodomov.sk formou dotazníka pred nástupom tohtoročnej zabíjačkovej sezóny.

Zdá sa, že zabíjačkové špeciality jednoducho milujeme. Spolu 93 % respondentov ich má veľmi rado alebo aspoň rado a iba jeden zo 446 vypĺňajúcich uviedol, že zabíjačkové špeciality nikdy nejedáva.

Zaujímavé je aj zistenie, že takmer 93 % Slovákov sa už zúčastnilo zabíjačky a iba 3% z opýtaných sa zabíjačky nikdy nezúčastnilo a ani o to nemá záujem. Pri tejto otázke sme sa pozreli aj na regionálnu príslušnosť, odkiaľ pochádza najviac ortodoxných "zakáľačov" a chovateľov sviniek. Na prvom mieste je Prešovský kraj, ostatné kraje sú pomerne vyrovnané a asi nie prekvapivo najmenej zabíjačiek sa udeje v Bratislavskom kraji.

Podľa odpovedí na otázku: "Vyrábate si niekedy sami doma nejaké mäsové výrobky?" sa zdá, že Slováci sú nielen milovníci zabíjačkových špecialít, ale aj ich vášniví výrobcovia, veď až 83 % z nás má skúsenosti či dokonca si pravidelne mäsové výrobky vyrába samo. Tento fakt potvrdzujú aj odpovede na otázku: "Ako sa k Vám zabíjačkové výrobky dostávajú?" Spolu až 55 % Slovákov za tieto pochúťky neplatí (19 % si ich vyrába pre seba, 6 % vyrába a rozdáva a 30 % dostáva od známych).Tu stojí za pozornosť aj zanedbateľný, iba 2 %-ný podiel supermarketov na ich predaji.

Jaternice - to je veľká téma pre všetkých mäsožravcov. Aspoň sa to tak javí pri čítaní odkazov v našom dotazníku. Samotných zozbieraných 17 rôznych názvov pre tento pomerne jednoduchý, ale chutný zabíjačkový výrobok svedčí o rozmanitosti chutí, ingrediencií, tvarov a spôsobov ich prípravy. Ak uvážime, že jaternice môžu byť krvavé a nekrvavé, žemľové, ryžové, krúpové a mixované, a prenásobíme tieto kombinácie počtom názvov, zistíme, že na Slovensku máme mäsový výrobok, na ktorého súčet všetkých možných pomenovaní je potrebné trojciferné číslo.

Ak by sme v tom predsa len chceli urobiť nejaký poriadok podľa regiónov, tak zistíme, že východniari poznajú iba húrky, pričom Košičania majú trochu radšej ryžové a Prešovčania zasa krúpové. Nitrania si zohrievajú najčastejšie krvavé, žemľové húrky, prípadne nekrvavé ryžové, ale vždy len húrky. Trenčania sú poväčšine spisovne jaternicoví, pričom krvavé jaternice majú radi žemľové a nekrvavé krúpové. Aj Trnaváci sú v názvosloví spisovní, avšak nekrvavé jaternice majú radi ryžové, krvavé, rovnako ako Trenčania, žemľové. Žilinčania boli takmer jediní, ktorí označili že obľubujú mixované jaternice a okrem nich aj ryžové, krúpové a žemľové, inými slovami všetky možné, v čom však majú jasno, je názov - jednoznačne jelitá. Banská Bystrica je ryžová, úplne jednoznačne húrková, ale prekvapivo nemajú radi ,ak sú ich húrky krvavé. Bratislavčania nemajú jasno v názve, zato sa však zhodnú, že jaternice sú najlepšie ryžové. Ak by sme mali vyhlásiť absolútneho víťaza v kategórii jaterníc, bola by ňou nekrvavá, ryžová hurka.


Foto: Shutterstock


Dozvedeli sme sa aj niečo o tom, aká je pre nás tá pravá domáca klobása. Absolútnym víťazom medzi chuťami domácej klobásy je pikantná príchuť (45 %) s pomerne slušným náskokom pred druhým cesnakom (17 %) a treťou neutrálnou chuťou (13 %). Ako úplný prepadák medzi domácimi klobásami na slovenských stoloch je bylinková príchuť. Z pohľadu regiónov sme zistili toto: Bratislava je už tradične namixovaná všehochuťou, pikantná a pálivá chuť je obľúbená asi všade, ale na našich dolných zemiach predsa len o niečo viac. Smerom na sever to začína voňať viac cesnakom , rascou a čiernym korením. K sladkej paprike sa hlásia východniari, čierne korenie označili zasa takmer iba Prešovčania. Medzi fanúšikmi rascovej chute určite nehľadajte Žilinčana ani žiadneho východniara, možno Trenčana a Trnaváka.


Foto: Shutterstock


Pri otázke na to, čo patrí a naopak nepatrí do dobrej tlačenky, sa všetci tlačenkári svorne zhodli, že sa nikdy nezhodnú. Ani v jednej jedinej ingrediencii nenastala aspoň výraznejšia zhoda. A tak zatiaľ čo jedni tvrdia, že do tlačenky nepatrí chudé mäso, druhí hovoria, že bez chudého mäsa si tlačenku nevedia predstaviť, niekto dáva do tlačenky krv, uši a druhý naopak tvrdí, že tam patrí jedine srdiečko a jazyk, ale v žiadnom prípade pľúcka, tretí hovorí - do tlačenky idú iba hlavy, kolená a kože a štvrtý, že hlava tam nesmie ísť, ale dobré je pridať trochu hydinového mäsa ... atď, atď. Takže pokus o zostavenie celoslovensky prijateľnej tlačenky by asi dopadol podobne ako pečenie torty v známej rozprávke o psíkovi a mačičke.

V odpovediach na otázku: napíšte nám, čokoľvek Vám napadá na tému zabíjačková sezóna, nás respondenti zahrnuli rôznymi receptami, radami, požiadavkami a spomienkami či príhodami k tejto téme. Preto uvedieme pre ilustráciu iba, že v týchto odpovediach náš vyhľadávač našiel 63-krát slovo "milujem" 22-krát slovíčko "zbožňujem" a ešte mnoho ďalších superlatívov.

Na záver teda môžeme iba s potešením skonštatovať, že zabíjačkové špeciality sú v našich končinách stále veľmi obľúbené, ba čo viac Slováci milujú všetko čo súvisí so zabíjačkovou sezónou, ako sú rodinné stretnutia, posedenie pri dobrom jedle, atmosféru pravej dedinskej zabíjačky.

Ponúkame zopár receptov zabíjačkových špecialít na inšpiráciu:









































Diskusia k článku

radost
@camembert
ja celý život vnímam-že je to detto jedlo..v čom je rozdiel..??ani gúgl mi neodpovedal na otázku v tvojom zmysle..vysvetli..prosím..dakujem..
hubata
Podľa mňa sa dajú rozdeliť jedine na tie čo sa robia s krvou a tie čo sa robia s mäsom. Ale názvy podľa krajov, dokonca podľa dedín - neuhádneš. No a v tom je tá krása tejto pochúťky.
janealli
U nás sa toto jedlo volá hurky, ale mám také "chuťové poznatky" na toto vynikajúce, ale ťažké jedlo, že nielen čo dedina to iný názov, ale aj v dedine čo dom to iný recept. Hurky sa v každom dome líšili použitými surovinami, množstvom uvarenej krvi, spôsobom spracovania cibule a jej množstvom a predovšetkým ochutením koreninami. V minulosti bol v dedinách pri zabíjačkách taký zvyk, že sa časť zabíjačkových dobrôt rozniesla bližšej rodine a susedom a tak sa dali porovnávať chute huriek, klobás, tlačenky (švankesu) i zabíjačkovej polievky. Žiaľ, už takmer desať rokov nechováme prasiatko, čiže ani zabíjačka sa nekoná a aj chuť fajných huriek sa vytráca z pamäte.
pivonka
Je to len zvyklosť používania názvu. U mojej babky pri Trnave to bývali jaterničky - krúpy a bez krvi a krvavničky, žemľa a krv. (Sú to už desaťročia, ale stále si spomínam, aké boli skveléí). Na Kysuciach sú všetko jelítka a spresňujú ich prídavnými menami.
radost
@camembert
mám iný názor:jelítka-prebraté z češtiny..u nás jaternice..môj muž má rád krvavé,teda-krvavničky..
maj dobrý deň..:-)
kimlo
A čo sú potom v Čechách jitrnice??? Viď rozprávku Dařbuján a Pandrhola, alebo Obušku z pytle ven, tam dostal Pešek "JITRNICI, jakou svět neviděl!" Takže pekne po poriadku, jitrnice sú na slovensku jaternice, a jelítka sú krvavničky, a to buď krúpové alebo žemľové.
rea1
@kimlo a keď niekomu poviem: si sprostý ako jelito alebo ty jelito grambľavé (áno, aj tak sa u nás kedysi nadávalo :-) ), to je potom aké? lebo veď dobrá krvavnica ... :-))
marcel83
"Kopyto-jelito-platí to!" sme tiež ako fagani používali často :)
Význam som však nikdy v tej veršovačke nenašiel...
kimlo
No u nás na Záhorí sa tiež krvavničkám hovorí jelítka a jaterniciam itrničky.
ferno
u nas su to jaternicky a krvavnicky.
o generaciu-dve neskor chcem vidiet tu ucast na zabijacke.myslim,ze dnesny mestsky ludia svoje deti asi k zabijackam nevedu...a aj moznost zabijat sa vytraca
denton
tak se hezky pohadejte a ja si dam jitrnicu .....a je mne fakt jedno jak tomu kdo řika ma to špilky na konci a voni to a tim to u me hasne.... :D






 



TOPlist