
Foto: Shutterstock
Portál TasteAtlas je medzinárodný kulinársky portál, ktorý mapuje tradičné pokrmy, miestne suroviny a reštaurácie po celom svete. Založil ho chorvátsky novinár Matija Babić v roku 2018 s cieľom vytvoriť „encyklopédiu chutí“ – miesto, kde sa stretávajú autentické chute, regionálne tradície a kulinárske dedičstvo jednotlivých krajín.
Portál okrem iného zostavuje aj rebríčky najlepších jedál rôznych krajín. A čo ukázal rebríček tých slovenských To, že Slovensko má gastronómiu, kde sa stretáva salašnícka tradícia s bufetovou klasikou a poctivou domácou kuchyňou. A že chuť je niekedy viac o spomienkach než o dokonalosti.
1. Údený ovčí syr – salašnícka klasika
Víťazom rebríčka najlepších slovenských jedál sa stal údený ovčí syr. Dymová aróma, jemne pružná konzistencia a tradícia, ktorá vonia horami. Nie je to len dobrota k poháru piva – tento syr dokáže ozdobiť aj moderné recepty. Stačí ho zapiecť, posypať čerstvými bylinkami alebo pridať do polievky a hneď je na stole malý sviatok.2. Bryndzové halušky – nesmrteľný symbol

Foto: Shutterstock
Nebolo by Slovensko Slovenskom bez bryndzových halušiek. Zemiakové cesto, lahodná bryndza a opražená slaninka – kombinácia, ktorá sa nemení celé generácie. Cudzinci ju opisujú ako ťažkú, sýtu a návykovú.
3. Zemiakové placky – chrumkavý bronz

Foto: Shutterstock
Na tretej priečke sa usadili zemiakové placky – jednoduché, no neodolateľné. Stačí postrúhať pár zemiakov, pridať vajíčko, múku, trošku soli, korenia a už na panvici syčí cesto. Vôňa zemiakových placiek zaručene vyženie všetkých z izieb priamo ku stolu. A čo je na nich najnebezpečnejšie? Že nikdy nezostanete pri jednej.
Ďalšie chute plné spomienok
Rebríček pokračuje tradičnými poctivými sladkými šiškami, mäkučkými lokšami, detskou klasikou v podobe krupicovej kaše, oškvarkami či sýtym gulášom.
Foto: Shutterstock
Najväčším prekvapením je však 14. priečka, ktorou sú špekáčiky. Nie je to žiadna „fine dining“ záležitosť, ale každý, kto ich kedysi opekal nad ohňom, vie, že majú svoju nezameniteľnú chuť.
Medzi ocenenými jedlami nechýba ani demikát, do rebríčka sa dostala aj naša „retro hviezda“ – treska v majonéze (32. miesto), ktorá kedysi nechýbala v žiadnom mliečnom bare či bufete. Dnes ju kúpite v každom supermarkete, ale urobiť si ju môžete aj doma.
Diskusia k článku