Foto: kimlo
Jedná sa o zdokonalenú verziu môjho pôvodného receptu. Zmena sa týka hlavne technológie prípravy, pomer základných
surovín zostal zachovaný, výsledný produkt chuťovo aj Zobraziť celý popisJedná sa o zdokonalenú verziu môjho pôvodného receptu. Zmena sa týka hlavne technológie prípravy, pomer základných
surovín zostal zachovaný, výsledný produkt chuťovo aj konzistenciou plne nahrádza starú dobrú československú tresku.
Zdroj: vlastný recept
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg (filety) |
|
3 ks stredná |
|
2 PL |
|
3-4 ks |
|
2 ks |
|
300 ml (8 %) |
|
3 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
3 ks |
|
2 bal. (2x420 ml) |
|
Postup
-
1
Filety rozmrazíme. Mal som tresku priamo ulovenú v Nórsku od kamaráta, ktorý tam chodí na rybačky. Ale robil som už aj z kupovanej, lepšie je však kúpiť kvalitnejšiu.
-
2
3 litre vody zmiešame s 300 ml octu a soľou, vložíme sitko s celým korením a bobkovým listom, a dáme do nej variť mrkvu a cibuľu (cibule rozkrojiť na polovice). Keď začne voda vrieť, vložíme rybie filety a varíme 15-20 minút, podľa hrúbky. Potom vyberieme spolu s mrkvou a cibuľou a necháme vychladnúť. Vývar si odložíme. Uvarené filety dáme do misky, roztlačíme vidličkou na kúsky, pridáme asi 150 ml vývaru a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Pridáme horčicu a zamiešame. Uvarenú cibuľu pokrájame na menšie kúsky a v mixéri rozmixujeme, pridáme k treske. Uhorky s mrkvou nastrúhame na jemno a pridáme k treske. Okoreníme mletým korením. Nakoniec pridáme majonézu a dobre premiešame. Dochutíme octom (asi 2 PL).
-
3
Dáme odležať do chlaničky, najlepšie do druhého dňa.
Vyskúšaj, hádam mi to nebudú mať v Rybe Žilina za zlé… ?
Ja im to nepoviem :-). Nedavno som ju kupila, uz aj ta sa zopsula, ako vsetko. Jedine, co sa este da, je ten ich rybaci salat exluziv.
Budeš sa diviť, ale ja mám radšej tú žilinskú. Oni majú tú pravú receptúru čo bola za komančov. Rybu Košice prebral pred rokmi nový majiteľ a už to nieje ono, dokonca som s nimi pred rokmi o tom komunikoval.
Máš pravdu, doniesol som vzorku na ochutnanie kolegom do práce a potvrdili že je to tá pravá treska čo sa predávala kedysi.
Dobrý nápad s tým odstátím v náleve, nabudúce vyskúšam. Palec hore, vďaka za radu.
Ja si pamatam ako mama na materskej robila pre otcovych kolegov z ryb,co jeden kolega nachytal. Neskor otec robil devat rokov v Norsku, nosil domov tresky, makrely a lososy. On ryby miluje, ale v nasej rodine nikto iny ryby neje. My si robime nepravu tresku z tvarohu, tofu lebo sme vegani a aj tak sme mali potravinovu intoleranciu na ryby a morske plody. Kimlove recepty si ukladam, su vysperkovane do dokonalosti a viem si ich prisposobit.
Ďakujem za pochvalu, veľmi ma to teší. ?
Vyskúšaj priateľu, určite neobanuješ.
Som veľmi rád že zachutila. 👍🏻
Ahoj, váha ryby je v zmrazenom stave, a soľ ide do toho vývaru, samotný šalát sa už nesolí. Ono je v podstate jedno koľko tej ryby bude, hlavne je aby ten vývar bol stále rovnaký, t.j. voda, ocot, soľ a koreniny podľa receptu. Dúfam že bude chutiť.