Treska v majonéze exklusiv

kimlo - fotkakimlo, 15. februára 2022
Treska v majonéze exklusiv
Foto: kimlo

Jedná sa o zdokonalenú verziu môjho pôvodného receptu. Zmena sa týka hlavne technológie prípravy, pomer základných surovín zostal zachovaný, výsledný produkt chuťovo aj Zobraziť celý popisJedná sa o zdokonalenú verziu môjho pôvodného receptu. Zmena sa týka hlavne technológie prípravy, pomer základných surovín zostal zachovaný, výsledný produkt chuťovo aj konzistenciou plne nahrádza starú dobrú československú tresku.
Zdroj: vlastný recept

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (filety)
3 ks stredná
2 PL
3-4 ks
2 ks
300 ml (8 %)
3 KL
1 KL
1 KL
3 ks
2 bal. (2x420 ml)




Postup

  1. 1

    Filety rozmrazíme. Mal som tresku priamo ulovenú v Nórsku od kamaráta, ktorý tam chodí na rybačky. Ale robil som už aj z kupovanej, lepšie je však kúpiť kvalitnejšiu.

    Treska v majonéze exklusiv - obrázok 1
  2. 2

    3 litre vody zmiešame s 300 ml octu a soľou, vložíme sitko s celým korením a bobkovým listom, a dáme do nej variť mrkvu a cibuľu (cibule rozkrojiť na polovice). Keď začne voda vrieť, vložíme rybie filety a varíme 15-20 minút, podľa hrúbky. Potom vyberieme spolu s mrkvou a cibuľou a necháme vychladnúť. Vývar si odložíme. Uvarené filety dáme do misky, roztlačíme vidličkou na kúsky, pridáme asi 150 ml vývaru a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Pridáme horčicu a zamiešame. Uvarenú cibuľu pokrájame na menšie kúsky a v mixéri rozmixujeme, pridáme k treske. Uhorky s mrkvou nastrúhame na jemno a pridáme k treske. Okoreníme mletým korením. Nakoniec pridáme majonézu a dobre premiešame. Dochutíme octom (asi 2 PL).

    Treska v majonéze exklusiv - obrázok 2
  3. 3

    Dáme odležať do chlaničky, najlepšie do druhého dňa.

    Treska v majonéze exklusiv - obrázok 3

Diskusia k receptu

kimlo
Ešte musím pripomenúť, že treba dodržať pomer hlavných surovín nálevu vzhľadom na rozdielne množstvo surovej tresky, čiže 3 litre vody, 300ml octa a 3KL soli, či už varíme z 1kg tresky alebo z 0,5kg tresky.

majulenka
Na tanieriku je na nerozoznanie od Žilinskej, iste ale aj chuťovo. Kimlo, toto je ťažká konkurencia aj pre profi rybáreň.
zofos
Som vyznavač rybacích jedál a keďže som aj aktívny rybár,tak som začal robiť tresku aj z kapra.Porovnávať ju z treskou z Nórska ju netreba,lebo to je iná káva,ale k uvedenému receptu by som pripomenul.Rybu uvarím v jeden deň a nechám ju stáť v tom náleve do druhého dňa.Ja ju iba roztlačím vidlickou a nemixujem k domácej majonéze pridavam trochu tatárskej a ostatné tak ako v recepte,iba okyslím citrónom.
kimlo
@chemik (16.2.2022 11:17)
Budeš sa diviť, ale ja mám radšej tú žilinskú. Oni majú tú pravú receptúru čo bola za komančov. Rybu Košice prebral pred rokmi nový majiteľ a už to nieje ono, dokonca som s nimi pred rokmi o tom komunikoval.
kimlo
@majulenka (16.2.2022 11:28)
Máš pravdu, doniesol som vzorku na ochutnanie kolegom do práce a potvrdili že je to tá pravá treska čo sa predávala kedysi.
kimlo
@zofos (16.2.2022 12:48)
Dobrý nápad s tým odstátím v náleve, nabudúce vyskúšam. Palec hore, vďaka za radu.
1x kvakac
evanaaa
Mne zatiaľ chutí aj tá Treska Exkluziv, ale aj Treskoslovenská oválna, a ako píšem tento komentár, aj ju jem....ale aj oválna pikant je dobrá. No niet nad domácu, budem musieť aj ja spraviť. rybaciu som už robila, aj tá bola dobrá.
zahra
@evanaaa (16.2.2022 21:05)
Ja si pamatam ako mama na materskej robila pre otcovych kolegov z ryb,co jeden kolega nachytal. Neskor otec robil devat rokov v Norsku, nosil domov tresky, makrely a lososy. On ryby miluje, ale v nasej rodine nikto iny ryby neje. My si robime nepravu tresku z tvarohu, tofu lebo sme vegani a aj tak sme mali potravinovu intoleranciu na ryby a morske plody. Kimlove recepty si ukladam, su vysperkovane do dokonalosti a viem si ich prisposobit.
kvakac
Konečne som sa k tomuto receptu dokopal a kamarát je to fakt exklusiv.


1x kimlo
sabesto
Vyzerá to prudko jedlo, len mám dve otázky... Váha tresky je po odmrazení, alebo v zmrazenom stave? Tie tri lyžičky soli dávaš len do vývaru, potom už žiadnu?
1x kimlo
kimlo
@sabesto (21.11.2022 06:32)
Ahoj, váha ryby je v zmrazenom stave, a soľ ide do toho vývaru, samotný šalát sa už nesolí. Ono je v podstate jedno koľko tej ryby bude, hlavne je aby ten vývar bol stále rovnaký, t.j. voda, ocot, soľ a koreniny podľa receptu. Dúfam že bude chutiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia