Foto: ancicka
Na syr ku bačovy na salaš sme chodili roky.Vždy som rozmýšľala nad tým ako si ho pripraviť údený.Formu na údené syry som nemala,tak sme Zobraziť celý popisNa syr ku bačovy na salaš sme chodili roky.Vždy som rozmýšľala nad tým ako si ho pripraviť údený.Formu na údené syry som nemala,tak sme všelijak skúšali,až raz ked som dávala šunku na údenie do sieťky,tak mi vnukla myšlienka ,že by to mohlo byť aj so syrom.Takto pripravený syr si aj odkladám na zimu do mrazničky. Chcem vám názorne ukázať ,ako sa to dá.
príprava
Postup
-
1
Potrebujeme aspoň takúto hrudu syra.Táto vážila 5 kg. ešte potrebujeme: sietku na šunku,podľa potreby
-
2
Z pôvodnej hrudy ostali už iba dva tretiny,na údenie.Jedna tretina sa zje len tak ,osolený,opeprený,posypaný paprikou s chlebom,čerstvý je vynikajúci na výpražanie. Zbytok som pokrájala,tak aby som mohla natiahnuť sieťku.
-
3
Do väčšej misky dám prevariť vodu so soľou,(Na 5 kg,1 kg soli).Ja som dala 3/4 kg,pretože som už nemala toľko syra. Ked voda zovrie ,tak ju nechám vychladnúť.
-
4
Do vychladnutej vody poukladám syr tak,aby bol celý ponorený. Takto zakryté nechám v osolenej vode stáť 24 hodín.
-
5
Potom si pripravím sietku.
-
6
Na tento úkon potrebujete už dvoch.Jeden sietku roztiahne a druhý vkladá do rúk syr a tak sa sietka natiahne na celý syr.
-
7
Potom konce sietky zaviažeme.Syr je pripravený na údenie.
-
8
Večer manžel podpálil v udiarni a už sa udí.Syr sa udí na studenom dyme.
-
9
Takto vyzera ráno.Bude sa udiť ešte celý deň a noc.
-
10
Tu je pekne vyúdeny.
-
11
Dobrú chuť.
dala by sa rovnako vyúdiť aj kravská hrudka ?
@siva má pravdu mesiarske zariadenia na výrobu šuniek resp.roliek pozostávajú z ocelovej rúry kde sa naťahuje sieťovina a z piestu čo tlačí meso.Ja som mal tiež odrezanú plastovú rúru a použiť sa to dá na všeličo.Udiareň sme raz spravili z vyhodených kachiel
Pozbýjali sme si búdku a kachle sme pripojili rúrou.Je tam menšie riziko podpálenia výrobku od stekajúcej masti.Samozrejme piliny musia byť navlhčené
aspoň jeden deň pred samotným údením.@an čička si moc kreatívna a šikovná gazdinka.Keď možem tak iba
gratulovať
sieťka sa ľahko stiahla, vďaka za recept
No to je kraaasa :-)
Chcela by som sa spytat,co sa deje zo syrom ktory je namoceny v solnom roztoku celu noc? Nabere tu sol do vnutra asi vsak? Robime doma syr,sice kravsky ale to solenie len na vrch nam uz moc nevonia. Tak rozmyslam ci sa da dostat sol do syra aj takymto sposobom?
Dakujem za radu :-)
Kľudne môžeš urobiť aj kravský.Ja robievam takto aj s kravského a v lete aj s kozieho syra.On si soľ naberie pri močení do vnútra.
Zabudla som ešte dodať,že ked je menšie množstvo syra,tak treba prispôsobiť aj soľ.
Velmi pekne dakujem