Ovčí syr údeny - domáca výroba. fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 6. júla 2011
Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept)
Foto: ancicka

Na syr ku bačovy na salaš sme chodili roky.Vždy som rozmýšľala nad tým ako si ho pripraviť údený.Formu na údené syry som nemala,tak sme všelijak skúšali,až raz ked som dávala šunku na údenie do sieťky,tak mi vnukla myšlienka ,že by to mohlo byť aj so syrom.Takto pripravený syr si aj odkladám na zimu do mrazničky. Chcem vám názorne ukázať ,ako sa to dá.

3 dni. minút
príprava

Suroviny

Potrebujeme:
1 kg
  podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujeme aspoň takúto hrudu syra.Táto vážila 5 kg. ešte potrebujeme: sietku na šunku,podľa potreby

    Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z pôvodnej hrudy ostali už iba dva tretiny,na údenie.Jedna tretina sa zje len tak ,osolený,opeprený,posypaný paprikou s chlebom,čerstvý je vynikajúci na výpražanie. Zbytok som pokrájala,tak aby som mohla natiahnuť sieťku.

    Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do väčšej misky dám prevariť vodu so soľou,(Na 5 kg,1 kg soli).Ja som dala 3/4 kg,pretože som už nemala toľko syra. Ked voda zovrie ,tak ju nechám vychladnúť.

    Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladnutej vody poukladám syr tak,aby bol celý ponorený. Takto zakryté nechám v osolenej vode stáť 24 hodín.

    Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom si pripravím sietku.

    Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tento úkon potrebujete už dvoch.Jeden sietku roztiahne a druhý vkladá do rúk syr a tak sa sietka natiahne na celý syr.

    Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom konce sietky zaviažeme.Syr je pripravený na údenie.

    Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Večer manžel podpálil v udiarni a už sa udí.Syr sa udí na studenom dyme.

    Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto vyzera ráno.Bude sa udiť ešte celý deň a noc.

    Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu je pekne vyúdeny.

    Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť.

    Ovčí syr údeny -  domáca výroba. (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

letisia
My nemáme udiareň, takže môžem iba závidieť. Vyzerajú veľmi lákavo.
frezia68
To je krása ! Si vynaliezavá a pridávaš dobré recepty,také naše,slovenské...:-) Hoci to nebudem robiť,v bloku nemám podmienky.
klaura
tak rada by som sa ponúkla ... :)
dala by sa rovnako vyúdiť aj kravská hrudka ?
ancicka
@klaura ,asi ano,ved čo sa v obchodoch predáva,tak to je kravský.Kravský syr som nemala,tak presne neviem.Ale asi by bolo treba kratšie údiť a menej soli.ja ked som začínala robiť,tak tiež som skúšala v menšom množstve tak,i tak.
tatranka
Krásny a aj veľmi pekne spracovaný recept.Syr by som si vedela zohnať,len tá udiarnička mi chýba....)))
evusik
tak toto je námet pre môjho muža.... super :-)
egreska
skusime aj my ,už sme nad tým rozmýšlali ..dobre si to vymyslela
2010
Moj dalsi projekt je udiaren, odkladam super.
kata50
Krásny fotopostup, chutný syr. Nemám možnosti toto vyskúšať- obdivujem ťa.
ancicka
Dakujem vám za komentáre!Som rada,že môžem poradiť.Mne to trvalo asi tri roky kým som na to prišla ako na to.Ovčí syr máme veľmi radi a je to len sezonna priležitosť,ako si ho pripraviť aj na zimu.Mám ešte viac spôsobov úpravy,ale nabúduce,až pôjde manžel na syr.Nieje to lacný špás.
akeber
krááááááása nemám slov , toto je umenie to sa musí vedieť
marcy
@ancicka :-) gazdinka,trpezlivo si cibrila,teraz nám to ponúkaš ....čo dodať,si skvelááá....po koľko predávajú kilo hrudky ?
cica2
to nemá chybu!:D....júúj ako rada by som ochutnala:)
honestka
jejej, to je pochutka, hoci co by som dala aj za ten sviezi, ktory krasne vrzgal medzi zubami priamo pred bacovskou kolibou...
palokuchki
Vyborny recept a ja som ho minuly rok nevidela. Ako dobre, ze sa pripominaju starsie recepty. Ukladam si ho, urcite sa mi zide. Ten hlavny obrazok vyzera vynikajuco.
ancicka
Danka,ja som údila už aj kozí a kravský.Sú tiež výborné.
siva
Ja keď dávam sieťku pri údení mäsa, tak ju natiahnem na plastovú rúru a mäso cez rúru pretiahnem, tak ľahko šmykne do sieťky. Recept sa my páči určite ho vyskúšam
mesiar50

@siva má pravdu mesiarske zariadenia na výrobu šuniek resp.roliek pozostávajú z ocelovej rúry kde sa naťahuje sieťovina a z piestu čo tlačí meso.Ja som mal tiež odrezanú plastovú rúru a použiť sa to dá na všeličo.Udiareň sme raz spravili z vyhodených kachiel
Pozbýjali sme si búdku a kachle sme pripojili rúrou.Je tam menšie riziko podpálenia výrobku od stekajúcej masti.Samozrejme piliny musia byť navlhčené
aspoň jeden deň pred samotným údením.@an čička si moc kreatívna a šikovná gazdinka.Keď možem tak iba
gratulovať

siva
Udiareň máme tak som to pred veľkou nocou vyskúšala, vydaril sa, aj
sieťka sa ľahko stiahla, vďaka za recept
misena92
@Ancicka (28.4.2013 17:20)

No to je kraaasa :-)
Chcela by som sa spytat,co sa deje zo syrom ktory je namoceny v solnom roztoku celu noc? Nabere tu sol do vnutra asi vsak? Robime doma syr,sice kravsky ale to solenie len na vrch nam uz moc nevonia. Tak rozmyslam ci sa da dostat sol do syra aj takymto sposobom?
Dakujem za radu :-)
ancicka
@Misena92 (28.1.2017 14:42)

Kľudne môžeš urobiť aj kravský.Ja robievam takto aj s kravského a v lete aj s kozieho syra.On si soľ naberie pri močení do vnútra.
ancicka
@Misena92 (28.1.2017 14:42)

Zabudla som ešte dodať,že ked je menšie množstvo syra,tak treba prispôsobiť aj soľ.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha