Pohladia dušu:
5 korenín, ktoré v jesennej kuchyni nesmú chýbať

Veronika Lucáková, dnes 06:00     7 minút čítania

Je tu čas jablkových koláčov, vareného vína, ale aj sýtych omáčok či tekvicových polievok. A tie správne koreniny ich vedia premeniť na niečo, čo pohladí nielen jazyk, ale aj dušu. Tu je päť z nich – od tradičných po tie, ktoré dodajú receptom štipku svetového štýlu.



Foto: Shutterstock

1. Škorica

Prečo ju milujeme? Okamžite navodí pocit tepla a pohody, lebo je univerzálna, hodí sa do sladkých aj slaných jedál. Využijete ju v jablkových a tekvicových koláčoch, ovsených kašiach, tekvicovej polievke, v jablkovom kompóte alebo chai latte. Samozrejme, škorica krásne vynikne aj v horúcich nápojoch alebo v domácej pečenej granole. Pripravte si s nami škoricový sirup do kávy, ale aj na jesenné dezerty:



Vychutnajte si vôňu a chuť škorice aj v týchto úžasných dobrotách:


2. Muškátový oriešok

Prečo ho pridať pri varení? Dodá jedlu hĺbku a jemnú orieškovú arómu, ktorá výborne ladí s krémovými a syrovými pokrmami. Použiť ho môžete v zemiakovej kaši, bešamelovej omáčke, krémovom tekvicovom rizote, ale aj v horúcej čokoláde. Odporúčame ho podľa možností nastrúhať čerstvý, lebo takto dodá jedlu oveľa viac chuti.

Pár tipov, kde použiť muškátový oriešok:



3. Údená červená paprika

Prečo je taká super? Je tajomstvom tej „dymovej“ jesennej chuti, ktorá nahrádza grilovanie, keď vonku začne pršať. Použiť sa dá v dusenom mäse alebo guláši, na pečenú zeleninu, do fazuľových jedál, ale aj v cícerovom hummuse či do rôznych nátierok. Ohromnú chuť dodá aj, keď zmiešate štipku údenej mletej papriky s olivovým olejom a pokvapkáte ňou polievku tesne pred podávaním. Získa úžasnú arómu!

Údená paprika dodá poriadnu dávku chuti vyprážaným kuracím prsiam aj drobnému slanému pečivu:



4. Nové korenie

Prečo po ňom siahnuť? Lebo, má všetko v jednom! Pripomína škoricu, klinček a muškátový oriešok. Skvelo sa hodí do sladkých aj slaných receptov. Dajte štipku do marinády na mäso, aj pri príprave pečeného ovocia (jablká, hrušky, slivky, bobuľové ovocie), do vareného vína a nevynechajte nové korenie ani v medovníkoch a perníkoch. Najlepšie je mať doma celé guľôčky a rozdrviť ich v mažiari až tesne pred použitím, lebo mleté rýchlo strácajú vôňu.



5. Kardamóm

Prečo ho mať doma? Je to aromatické a mierne exotické korenie, ktoré dokáže pozdvihnúť aj obyčajné jedlo. Využijete ho v ovsených kašiach, mrkvovom alebo jablkovom koláči, káve, pečených slivkách alebo hruškách. Používajte podľa možností zelené struky kardamónu, ktoré rozlúsknete a zrniečka podrvíte tesne pred varením. Uvoľní sa tak intenzívna, citrusovo-sladká aróma.








ANKETA: Nájde sa vo vašej kuchyni kardamóm?

66,7%



33,3%







Diskusia k článku










TOPlist