Kardamómové venčeky fotorecept
Foto: kucharka
Voňavé, sladké, jemné, chrumkavé a kalorické... Všetko, čo má mať tá správna buchta.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
35 ks (semienka) |
|
350 ml |
|
170 g |
|
170 g |
|
500 g |
|
7 g |
|
1/2 ČL |
|
1 ks |
|
štipka |
|
(na potretie) |
|
(na vymazanie) |
|
Postup
-
1
V mažiari rozpučíme 10 kardamómových semienok.
-
2
Mlieko so semienkami dáme zohriať. Tesne predtým ako začne mlieko vrieť, stiahneme hrniec z ohňa a pridáme 50 g masla, aby sa rozpustilo. Necháme vychladnúť.
-
3
Múku, 50 g cukru, droždie, škoricu a štipku soli zmiešame vo väčšej mise.
-
4
Cez sitko pridáme kardamómové mlieko a zamiešame.
-
5
Vymiesime vláčne cesto. Okraje misky jemne potrieme slnečnicovým olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť, asi tak 1 hod 30 min. Na fotke už je vykysnuté cesto.
-
6
Zatiaľ pripravíme plnku: v mažiari rozpučíme zvyšné semienka a vyberieme tvrdé škrupinky. Zmiešame so zvyšným 120 g cukru a 120 g masla.
-
7
Vykysnuté cesto položíme na pracovnú dosku a párkrát ho prehnetieme a “vybúchame”. Vyvaľkáme ho na veľkosť asi tak veľkého plechu na pečenie. Potrieme maslovou plnkou. Cesto po dĺžke akoby rozdelíme na tri pomysliteľné časti. Vrchnú časť preložíme do dvoch tretín a spodnú preložíme navrch.
-
8
Tak nám vznikne závin z troch vrstiev. Závin narežeme na 12 trojuholníkov.
-
9
Každý trojuholník narežeme spodom k špicu, ale nie až do konca. Vzniknú nám dva pruhy. Tie párkrát stočíme a zapletieme venček. Kraje spojíme a zahneme.
-
10
Venčeky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 min podkysnúť. ( na plechu vidíte iba 11 venčekov, jeden mi spadol ... :-(( Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme 25-30 min, 190 stupňov.
-
11
Upečené venčeky ešte za tepla dobre potrieme vlažným mliekom.
-
12
Toto môžeme počas chladenia ešte aspoň raz zopakovať.
-
13
Venčeky budú mäkšie a akoby “lepkavé”.
-
14
Nelámte si hlavu, ak vám plnka trochu vytečie ( tak ako mne ). Olupovať ten kardamonový karamel z krajov venčekov je to úplne naj ...
@Evanaaa , ďakujem.
Kardamóm je aromatické korenie a to dáva aj špecifickú chuť týmto venčekom. Po šafráne a vanilke je to tretie najdrahšie korenie...
Ale k tvojej otázke : myslím si, že môžeš, len musíš pomeniť dávky.
Tak približne - 10 semienok ( celých aj so škrupinou ) je asi 1-1,5 čajovej lyžičky mletého kardamómu. Odporúčam na prvý raz dať radšej menej a ochutnať.
Ja používam kardamóm aj keď si varím arabskú kávu, je to dobrota.
Pekný večer.
@Evicka63 , ďakujem. Ak vyskúšaš, daj prosím vedieť ako chutilo.
Zvyšné semienka, ktoré idú do masla som podrvila aj so strukom, ale nie moc, len tak aby “pukli” a vypadli semienka a potom som tiež ručne vybrala šupky...
Tiež ich niekedy len tak nakrojím nožíkom na špici a ručne vyberám semienka.
Asi som ti moc nepomohla... neviem, či je aj jednoduchší spôsob..
Príjemné odpoludnie.
Príjemné odpoludnie.