Kardamómové koláče
Kardamómové koláče

Kardamómové venčeky fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 30. apríla 2018
Kardamómové venčeky (fotorecept)
Foto: kucharka

Voňavé, sladké, jemné, chrumkavé a kalorické... Všetko, čo má mať tá správna buchta.

12
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

35 ks (semienka)
350 ml
170 g
170 g
500 g
7 g
1/2 ČL
1 ks
 štipka
 (na potretie)
 (na vymazanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V mažiari rozpučíme 10 kardamómových semienok.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mlieko so semienkami dáme zohriať. Tesne predtým ako začne mlieko vrieť, stiahneme hrniec z ohňa a pridáme 50 g masla, aby sa rozpustilo. Necháme vychladnúť.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku, 50 g cukru, droždie, škoricu a štipku soli zmiešame vo väčšej mise.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cez sitko pridáme kardamómové mlieko a zamiešame.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymiesime vláčne cesto. Okraje misky jemne potrieme slnečnicovým olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť, asi tak 1 hod 30 min. Na fotke už je vykysnuté cesto.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ pripravíme plnku: v mažiari rozpučíme zvyšné semienka a vyberieme tvrdé škrupinky. Zmiešame so zvyšným 120 g cukru a 120 g masla.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto položíme na pracovnú dosku a párkrát ho prehnetieme a “vybúchame”. Vyvaľkáme ho na veľkosť asi tak veľkého plechu na pečenie. Potrieme maslovou plnkou. Cesto po dĺžke akoby rozdelíme na tri pomysliteľné časti. Vrchnú časť preložíme do dvoch tretín a spodnú preložíme navrch.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tak nám vznikne závin z troch vrstiev. Závin narežeme na 12 trojuholníkov.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každý trojuholník narežeme spodom k špicu, ale nie až do konca. Vzniknú nám dva pruhy. Tie párkrát stočíme a zapletieme venček. Kraje spojíme a zahneme.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Venčeky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 min podkysnúť. ( na plechu vidíte iba 11 venčekov, jeden mi spadol ... :-(( Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme 25-30 min, 190 stupňov.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upečené venčeky ešte za tepla dobre potrieme vlažným mliekom.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Toto môžeme počas chladenia ešte aspoň raz zopakovať.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Venčeky budú mäkšie a akoby “lepkavé”.

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Nelámte si hlavu, ak vám plnka trochu vytečie ( tak ako mne ). Olupovať ten kardamonový karamel z krajov venčekov je to úplne naj ...

    Kardamómové venčeky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

haji
Takové venčeky bych ráda ochutnala, recept se mi moc líbí. Krásně zapleteno, nakynuto, upečeno - jsi šikulka!
1x lianka
evanaaa
Kardamóm tam robí nejakú chuť? A mohol by ísť aj mletý, lebo taký som mala, semienka neviem kde predávajú, ale ochutnať by som venčeky chcela. Pekné!
jack
Zaujímave.Mám podobný recept,ale z kvásku.Musím ho už urobiť :)))
kucharka
@Haji , @Jack , ďakujem.

@Evanaaa , ďakujem.
Kardamóm je aromatické korenie a to dáva aj špecifickú chuť týmto venčekom. Po šafráne a vanilke je to tretie najdrahšie korenie...
Ale k tvojej otázke : myslím si, že môžeš, len musíš pomeniť dávky.
Tak približne - 10 semienok ( celých aj so škrupinou ) je asi 1-1,5 čajovej lyžičky mletého kardamómu. Odporúčam na prvý raz dať radšej menej a ochutnať.

Ja používam kardamóm aj keď si varím arabskú kávu, je to dobrota.
Pekný večer.




evicka63
No budem nabudúce skúšať dnes sa mi už nechce nič, ale aj o týždeň je sviatok :::::: :-)
bozka73
Asi blbá otázka - ale podľa fotky ste kardamón podrvila aj s obalom - ako to nazvať aj so strukom ? A potom ste tie šupy oddeľovala, alebo ste to dala aj so šupou ? Pýtam, pretože ja vždy prácne tie lusky roztváram a vyberám z nich jednotlivé zrniečka...
kucharka
@Bozka73 , prvých 10 semienok som dala aj so šupkou, lebo sa varia s mliekom a to sa potom precedí.
Zvyšné semienka, ktoré idú do masla som podrvila aj so strukom, ale nie moc, len tak aby “pukli” a vypadli semienka a potom som tiež ručne vybrala šupky...
Tiež ich niekedy len tak nakrojím nožíkom na špici a ručne vyberám semienka.
Asi som ti moc nepomohla... neviem, či je aj jednoduchší spôsob..
Príjemné odpoludnie.
arnilka
dostať aj mleté kardamomové korenie, potom netreba semienka drviť. či to sa už nehodí? používam do sladkého pečenia, aj inde.
kucharka
@Arnilka , ako som už vyššie spomínala, určite sa môže použiť aj mletý kardamóm. Je to ako napríklad s muškátovým orieškom, môže sa použiť aj mletý ale výraznejší a voňavejší je čerstvo nastrúhaný...
Príjemné odpoludnie.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha