Nie je dobrý len do čaju:
Vyskúšajte nové spôsoby, ako v kuchyni použiť med

Jana Klimanová, 27. júna 2024     4 minúty čítania

Vďaka jedinečnej chuti môžete med využiť oveľa nápaditejšie, než len na chlieb s maslom či do jogurtu s ovocím.



Foto: Shutterstock

1. Marináda a glazúra

Nezáleží na tom, či pripravujete kuracie, bravčové alebo hovädzie mäso, lososa alebo krevety, med sa hodí ku všetkému. Skvelú marinádu pripravíte zmiešaním rovnakého dielu medu a kyslej tekutiny (ocot, limetková šťava alebo pomarančový džús), 2 PL sójovej omáčky, niekoľkých strúčikov nasekaného cesnaku a 1/2 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry alebo mletého zázvoru. Mäso nechajte marinovať v chladničke aspoň 30 minút pred tepelnou úpravou.

Na prípravu jednoduchej medovej glazúry zmiešajte 1/4 šálky medu s prísadami podľa chuti, ako sójová omáčka, dijonská horčica, cesnak, čili prášok, paprika alebo rozmarín. Potrite mäso glazúrou počas grilovania alebo pečenia a výsledkom bude krásna karamelizovaná kôrka.

2. Ovocie a zelenina

Med výborne dopĺňa čerstvé alebo grilované ovocie. Vyskúšajte ním pred grilovaním potrieť polovice broskýň, banánov, hrušiek alebo plátky ananásu podľa tohto receptu:


Med skvelo oživí aj zeleninu, pretože pomáha zvýrazniť jej prirodzenú sladkosť. Na prípravu medom glazovanej mrkvy potrebujete 8 ks mladej mrkvy, 1 PL medu, 50 g masla, soľ a citrónovú šťavu.



Foto: Shutterstock

Očistenú mrkvu dajte do vriacej vody na 3-4 minúty, potom ju rýchlo schlaďte v studenej vode s ľadom. Na panvici roztopte maslo a prudko mrkvu opečte, osoľte a zalejte medom. Pár minút opekajte tak, aby sa celá mrkva obalila v mede. Nakoniec pridajte citrónovú šťavu a podľa chuti nasekaný kôpor.

3. Dresingy a dipy

Med je tiež výbornou prísadou do šalátov a dresingov. Vyskúšajte medovo-horčicový dresing, ktorý je kombináciou medu, dijonskej horčice, jablčného octu a olivového oleja. Za ochutnanie určite stojí aj medovo-citrónový dresing s medom, čerstvou citrónovou šťavou, olivovým olejom a horčicou.



Foto: Shutterstock

Med funguje aj v rôznych dipoch. Skúste jogurtový medový dip zmiešaním 1 šálky gréckeho jogurtu, 2 PL medu, 1 ČL citrónovej šťavy a štipky škorice.

4. Ovocný kokteil

Smoothie či ovocnému kokteilu med pridáva nielen sladkosť, ale takisto zvýrazňuje chuť ovocia. Stačí vám šálka mlieka, 1 PL medu, tri kocky ľadu, škorica a ovocie podľa chuti - banán, jahody, či bobuľové ovocie.



Foto: Shutterstock

5. Slaný snack a sladká granola

Žiada sa vám niečo chrumkať? Vyrobte si vlastné oriešky s medom. Zmiešajte 2 šálky orieškov podľa chuti s 2 PL medu, 1 PL roztopeného masla a štipkou soli. Pečte pri 180 °C 15 až 20 minút.



Foto: Shutterstock

Med pomáha prepojiť chute a suroviny aj v obľúbenej pečenej granole. Zdravú raňajkovú pochúťku si pripravíte podľa jednoduchého návodu vo videorecepte:



ANKETA: Kupujete med výhradne od včelárov?

94,0%



6,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist