Na celé leto:
Domáce, čerstvé a bez umelých prísad. To sú najlepšie omáčky na grilovačku!

Veronika Lucáková, 28. júna 2024     4 minúty čítania

Pripravte si doma vlastné grilovacie omáčky, ktoré budú nielen chutné, ale aj bez zbytočných prídavných látok.



Foto: Shutterstock

Grilovanie je obľúbenou letnou aktivitou, pri ktorej sa stretávame s rodinou a priateľmi. A čo dodá grilovaným pokrmom tú správnu chuť? No predsa omáčky. Vyskúšajte napríklad tieto, ktoré môžete použiť na marinovanie mäsa, tofu, syra či zeleniny.

Klasická BBQ (barbeque) omáčka

Suroviny: 1 šálka kečupu, 1/2 šálky jablkového octu, 1/4 šálky hnedého cukru, 1/4 šálky melasy, 1 PL worcesterskej omáčky, 1 ČL mletej údenej papriky, 1 ČL sušeného cesnaku, 1 ČL sušenej cibule, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Všetky ingrediencie zmiešajte v hrnci a priveďte k varu. Znížte teplotu a varte na miernom ohni asi 20 minút, kým omáčka nezhustne. Omáčku nechajte vychladnúť a prelejte do sterilizovanej nádoby, v chladničke ju môžete mať až 2 týždne. Barbeque omáčka sa zvykne používať predovšetkým na mäso, ktoré sa griluje na uhlíkoch, nie na priamom ohni.



Foto: Shutterstock

Pikantná omáčka s medom a horčicou

Suroviny: 1/2 šálky dijonskej horčice, 1/4 šálky medu, 2 PL jablkového octu, 1 PL olivového oleja, 1/2 ČL kajenského korenia, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Všetky ingrediencie zmiešajte v miske, kým sa dobre nespoja. Nechajte odstáť aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili. Omáčku môžete odložiť do chladničky až na 1 týždeň. Hodí sa na mäso, zeleninu aj syr.

Bylinková omáčka

Suroviny: 1 šálka čerstvej bazalky, 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate, 1/4 šálky olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 2 strúčiky cesnaku, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte dohladka. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte ešte trochu olivového oleja alebo vody. Omáčku skladujte v chladničke, kde vydrží až 5 dní. Je skvelá na kuracie mäso, ale aj na tofu alebo zemiaky či zeleninu.



Foto: Shutterstock

Omáčka s paradajkami a čili

Suroviny:1 konzerva krájaných paradajok, 1 nakrájaná červená paprika, 1 nakrájaná malá cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL mletého čili, 1/4 šálky jablkového octu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Všetky ingrediencie vložte do hrnca a varte na miernom ohni 30 minút. Omáčku nechajte vychladnúť a následne ju rozmixujte dohladka. Uložená v chladničke vydrží Približne 5 až 7 dní. Touto pikantnou omáčkou môžete potrieť rôzne druhy mäsa, ale aj cuketu či baklažán.



Foto: Shutterstock

4 tipy na skladovanie

Sterilizácia nádob: Pred naplnením omáčkou vždy sterilizujte sklenené nádoby a viečka. To zabezpečí, že omáčky vydržia dlhšie.

Chladenie: Vždy skladujte omáčky v chladničke a skonzumujte ich v odporúčanom čase.

Zmrazenie: Niektoré omáčky môžete aj zamraziť. Rozdeľte ich do malých porcií a zmrazte. Pred použitím ich nechajte pomaly rozmraziť v chladničke.

Čerstvé suroviny: Omáčky pripravené z čerstvých ingrediencií majú lepšiu chuť a dlhšiu trvanlivosť.





ANKETA: Kupujete si hotové grilovacie omáčky?

22,2%



77,8%







Diskusia k článku

chemik
Velice dobré a inspirativní recepty na grilovací omáčky bez chemických konzervantů kazících chuť. Jen u klasické americké BBQ omáčky mi chybí typické kouřové aroma, které uzená paprika nahradí jen částečně. V prodejnách Britských a Amerických specialit lze získat "tekutý kouř!" z pravého hickorového dřeva. Velikostí (cca litrové balení) a cenou se hodí spíše pro velké grillpárty než na doma. Dřevný dehet je ale stabilní a mělo by to dát rozlít na menší objemy.






 



TOPlist