Veterníky
Veterníky

Veterníky s vanilkovým krémom a karamelovou šľahačkou

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 23. júna 2024
Veterníky s vanilkovým krémom a karamelovou šľahačkou
Foto: Shutterstock
15 ks
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 220/180 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
250 ml
80 g
160 g
 štipka
4 ks
Plnka:
500 ml
150 g
2 bal. (v prášku)
100 g
Karamelová šľahačka:
100 g
250 ml
2 bal.
Poleva:
100 g
50 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Vodu, soľ a maslo necháme zovrieť v hrnci s hrubým dnom. Do vriacej zmesi pomaly sypeme múku a počas stáleho miešania zmes varíme na slabom ohni, až kým sa nezačne vytvárať na dne a stenách hrnca povlak. Cesto necháme vychladnúť.

  2. 2

    Do vychladnutého cesta postupne po jednom zamiešame (môžeme aj mixérom) vajíčka a dôkladne vypracujeme hladké cesto. Z cesta pomocou vrecúška a veľkej špičky striekame na plech s papierom na pečenie plné kolieska s priemerom asi 6 cm. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 220 °C asi 10 minút. Keď veterníky narastú, teplotu stiahneme na 180 °C a dopečieme ešte 15 minút. Rúru počas pečenia veterníkov neotvárame. Upečené veterníky po vychladnutí rozrežeme na polovice jemným vrúbkovaným nožom.

  3. 3

    Krém: Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Po vychladnutí ho pomaly primiešame do rozmixovaného masla a miešame na najnižšej rýchlosti, aby sa krém nezrazil. Veterníky naplníme krémom pomocou vrecúška so špičkou.

  4. 4

    Šľahačka: Z cukru upálime svetlý karamel, zalejeme ho mliekom, rozpustíme a necháme dobre vychladnúť. Potom pridáme dve práškové šľahačky a najvyššom stupni dobre vyšľaháme. Vrecúškom s ozdobnou špičkou bohato nastriekame na plnku.

  5. 5

    Poleva: Z kryštálového cukru pripravíme karamel a zalejeme ho 50 ml vody. Rozpustíme a nalejeme do misky, kde sme nasypali 100 g práškového cukru. Šľaháme mixérom, až kým neprestaneme cítiť zrnká cukru. Polevou ponatierame vrchy veterníkov. Dáme stuhnúť do chladu a podávame.

Diskusia k receptu

kucharka
Jeejdanečky … to je krásna fotka, dostla som nehoráznu chuť na tento veterník.
Asi budem musieť čoskoro upiecť. Paráda.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia