Veterníky s vanilkovým krémom a karamelovou šľahačkou
mesačník Varecha, 23. júna 2024
Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 220/180 °C
Suroviny
Odpaľované cesto: | |
250 ml |
|
80 g |
|
160 g |
|
štipka |
|
4 ks |
|
Plnka: | |
500 ml |
|
150 g |
|
2 bal. (v prášku) |
|
100 g |
|
Karamelová šľahačka: | |
100 g |
|
250 ml |
|
2 bal. |
|
|
|
Poleva: | |
100 g |
|
50 ml |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Vodu, soľ a maslo necháme zovrieť v hrnci s hrubým dnom. Do vriacej zmesi pomaly sypeme múku a počas stáleho miešania zmes varíme na slabom ohni, až kým sa nezačne vytvárať na dne a stenách hrnca povlak. Cesto necháme vychladnúť.
- 2
Do vychladnutého cesta postupne po jednom zamiešame (môžeme aj mixérom) vajíčka a dôkladne vypracujeme hladké cesto. Z cesta pomocou vrecúška a veľkej špičky striekame na plech s papierom na pečenie plné kolieska s priemerom asi 6 cm. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 220 °C asi 10 minút. Keď veterníky narastú, teplotu stiahneme na 180 °C a dopečieme ešte 15 minút. Rúru počas pečenia veterníkov neotvárame. Upečené veterníky po vychladnutí rozrežeme na polovice jemným vrúbkovaným nožom.
- 3
Krém: Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Po vychladnutí ho pomaly primiešame do rozmixovaného masla a miešame na najnižšej rýchlosti, aby sa krém nezrazil. Veterníky naplníme krémom pomocou vrecúška so špičkou.
- 4
Šľahačka: Z cukru upálime svetlý karamel, zalejeme ho mliekom, rozpustíme a necháme dobre vychladnúť. Potom pridáme dve práškové šľahačky a najvyššom stupni dobre vyšľaháme. Vrecúškom s ozdobnou špičkou bohato nastriekame na plnku.
- 5
Poleva: Z kryštálového cukru pripravíme karamel a zalejeme ho 50 ml vody. Rozpustíme a nalejeme do misky, kde sme nasypali 100 g práškového cukru. Šľaháme mixérom, až kým neprestaneme cítiť zrnká cukru. Polevou ponatierame vrchy veterníkov. Dáme stuhnúť do chladu a podávame.
Tiež veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Asi budem musieť čoskoro upiecť. Paráda.