Marhuľový kompót
Marhuľový kompót

Marhuľový kompót podľa starých mám fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 29. júna 2024
Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept)
Foto: olinecka

Nevymýšľam, kompóty zaváram podľa starých rodičov - sirupom zalejem ovocie a sterilizujem vo veľkom hrnci.

9-10 pohárov
porcií
40 minút
príprava
7-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

4-5 kg očistené
1 kg (podľa sladkosti ovocia)
2-2,5 l studená




Postup

  1. 1

    Marhule umyjeme a necháme na sitku odkvapkať.

    Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Marhule prekrojíme a odkôstkujeme.

    Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Marhule natesno poukladáme do čistých a suchých zatváracích pohárov. Príprava sirupu - do väčšieho hrnca nalejeme 2-2,5 litra vody, vsypeme kryštálový cukor. Uvaríme sirup, ktorým po miernom vychladnutí zalejeme ovocie v pohároch.

    Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poháre uzavrieme viečkom. Do väčšieho hrnca dáme teplú vodu, vložíme poháre, aby boli do polovice ponorené. Sterilizujeme 7-8 minút.

    Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zasterilizované poháre horúce zakryjeme utierkou, dekou alebo uterákom a necháme úplne vychladnúť. V zime bude radosť.

    Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sovka62
Uz dlhe roky sa neotravujem s varenim sirupu. Hnevalo ma, ze bud vystal, alebo ho bolo malo. Podla rady kolegyne do kazdeho pohara s marhulami nasypem tri lyzice cukru, nalejem studenu vodu, zavriem vieckom. Pohare ulozim do prazdnej umyvacky riadu tak, aby sa nedotykali. Vecer ju zapnem na program s najvyssou teplotou. Rano ich vylozim, oznacim a hotovo.
1x haji
mamka4
Od základnej školy nás maminka učila zavárať kompoty, tak že sa robil sirup. Potom som niekde našla recept, ako hovorí sovka, ale sterilizujem v hrnci, spokojnosť.
helena64
...aj ja zaváram marhule takým spôsobom ako Olinečka, ale u susedy som videla ako marhule vložila / asi toľko, koľko sa zmestilo do jedného pohára/ do horúceho sirupu, ktorý sa varil na sporáku, marhule dostali taký lesklý akoby sklovitý povrch, rýchlo ich vybrala lyžicou hneď do pohárov, doplnila ešte sirup, ak bolo treba, zavičkovala a dala pod deku. Že sa tak nerozvaria, neskúšala som. V tomto horúcom lete je však lepšie použiť jednoduchý spôsob. Stále používam ten prvý spôsob.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia