Marhuľový kompót podľa starých mám fotorecept
Foto: olinecka
Nevymýšľam, kompóty zaváram podľa starých rodičov - sirupom zalejem ovocie a sterilizujem vo veľkom hrnci.
9-10 pohárov
porcií
porcií
40 minút
príprava
príprava
7-8 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Marhule umyjeme a necháme na sitku odkvapkať.
-
2
Marhule prekrojíme a odkôstkujeme.
-
3
Marhule natesno poukladáme do čistých a suchých zatváracích pohárov. Príprava sirupu - do väčšieho hrnca nalejeme 2-2,5 litra vody, vsypeme kryštálový cukor. Uvaríme sirup, ktorým po miernom vychladnutí zalejeme ovocie v pohároch.
-
4
Poháre uzavrieme viečkom. Do väčšieho hrnca dáme teplú vodu, vložíme poháre, aby boli do polovice ponorené. Sterilizujeme 7-8 minút.
-
5
Zasterilizované poháre horúce zakryjeme utierkou, dekou alebo uterákom a necháme úplne vychladnúť. V zime bude radosť.
Aj preto recept ,ako to robili staré mamy.Som rada, že aj ty takto zavaraš kompóty.Pekny zbytok dňa.
Novšia verzia zavárania... Ďakujem za nahliadnutie receptu...
Ano, takto zavarala nasa mama. Sporak na pevné palivo, hrniec so sirupom a vedla hlbsi plech s horucou vodou. Do neho ukladala naplnene pohare, bez sirupu, ten na ne naliala az ked boli vsetky marhule ovarene. Viecka neboli, takze dve vrstvy namioceneho celofanu a uviazat gumickou. Potom do "sucheho dunstu", deka chranena utierkami, dobre zabalit a vybrat az na druhy den. Ach to su spomienky, desiatky rokov dozadu....
aj ja zavaram uhorky bez sirupu :-)))