Marhuľový kompót
Marhuľový kompót

Marhuľový kompót podľa starých mám fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 29. júna 2024
Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept)
Foto: olinecka

Nevymýšľam, kompóty zaváram podľa starých rodičov - sirupom zalejem ovocie a sterilizujem vo veľkom hrnci.

9-10 pohárov
porcií
40 minút
príprava
7-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

4-5 kg očistené
1 kg (podľa sladkosti ovocia)
2-2,5 l studená




Postup

  1. 1

    Marhule umyjeme a necháme na sitku odkvapkať.

    Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Marhule prekrojíme a odkôstkujeme.

    Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Marhule natesno poukladáme do čistých a suchých zatváracích pohárov. Príprava sirupu - do väčšieho hrnca nalejeme 2-2,5 litra vody, vsypeme kryštálový cukor. Uvaríme sirup, ktorým po miernom vychladnutí zalejeme ovocie v pohároch.

    Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poháre uzavrieme viečkom. Do väčšieho hrnca dáme teplú vodu, vložíme poháre, aby boli do polovice ponorené. Sterilizujeme 7-8 minút.

    Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zasterilizované poháre horúce zakryjeme utierkou, dekou alebo uterákom a necháme úplne vychladnúť. V zime bude radosť.

    Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sovka62
Uz dlhe roky sa neotravujem s varenim sirupu. Hnevalo ma, ze bud vystal, alebo ho bolo malo. Podla rady kolegyne do kazdeho pohara s marhulami nasypem tri lyzice cukru, nalejem studenu vodu, zavriem vieckom. Pohare ulozim do prazdnej umyvacky riadu tak, aby sa nedotykali. Vecer ju zapnem na program s najvyssou teplotou. Rano ich vylozim, oznacim a hotovo.
mamka4
Od základnej školy nás maminka učila zavárať kompoty, tak že sa robil sirup. Potom som niekde našla recept, ako hovorí sovka, ale sterilizujem v hrnci, spokojnosť.
helena64
...aj ja zaváram marhule takým spôsobom ako Olinečka, ale u susedy som videla ako marhule vložila / asi toľko, koľko sa zmestilo do jedného pohára/ do horúceho sirupu, ktorý sa varil na sporáku, marhule dostali taký lesklý akoby sklovitý povrch, rýchlo ich vybrala lyžicou hneď do pohárov, doplnila ešte sirup, ak bolo treba, zavičkovala a dala pod deku. Že sa tak nerozvaria, neskúšala som. V tomto horúcom lete je však lepšie použiť jednoduchý spôsob. Stále používam ten prvý spôsob.
olinecka
@mamka4 (30.6.2024 20:37)

Aj preto recept ,ako to robili staré mamy.Som rada, že aj ty takto zavaraš kompóty.Pekny zbytok dňa.
sovka62
@helena64 (1.7.2024 12:02)

Ano, takto zavarala nasa mama. Sporak na pevné palivo, hrniec so sirupom a vedla hlbsi plech s horucou vodou. Do neho ukladala naplnene pohare, bez sirupu, ten na ne naliala az ked boli vsetky marhule ovarene. Viecka neboli, takze dve vrstvy namioceneho celofanu a uviazat gumickou. Potom do "sucheho dunstu", deka chranena utierkami, dobre zabalit a vybrat az na druhy den. Ach to su spomienky, desiatky rokov dozadu....
sovka62
A bez sirupu zavaram aj uhorky. Naplnim pohare, pridam kvet kopru, 3 zarovnane PL cukru, jedna kopcom plna ČL nakladaca a 70 ml octu. Dolejem vodou, zavriem, strcim do umyvacky. Skvele je, ze ostanu chrumkave.
tejaja
Moja stará mama zavárala tak ako píše sovka62. Od nej sa to naučila moja mamka, potom ja a zavára tak aj moja dcéra. Akýkoľvek kompót, nielen marhuľový, zavárame tak, že ovocie naskladáme do fliaš, do každej fľaše 3 lyžice kryštálového cukru, zaliať vodou, uzavrieť. Sterilizujeme v hrnci asi 10 minút od začiatku varu, len kým chytne viečko. Rýchlo hotové, sirup sa počas sterilizácie uvarí sám.
olinecka
Dievčatá ďakujem krásne za príjemné komentáre ale aj nápady, odporúčania.
1x sobon




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia