Foto: Shutterstock
Nepodávajte ho rovno z chladničky
Syr s plesňou na povrchu je chutný aj celkom obyčajne nakrájaný s kúskom chleba či pečiva alebo ako chuťovka k vínu. Ak sa ho takto chystáte podávať, aby sa dokonale rozvinula jeho chuť a vôňa, kľúčová je jeho teplota. Syr vyberte z chladničky aspoň 30 minút pred servírovaním a nechajte ho postáť pri izbovej teplote.Skvelo chutí s medom, orechmi, sušeným ovocím, brusnicovou omáčkou alebo s čerstvým ovocím ako sú napríklad hrušky, jablká, hrozno či figy.
Nebojte sa kombinovať rôzne chute. Experimentujte s kontrastmi – sladké (med, ovocie), slané (slanina, oriešky), pikantné (čili, horčica).
Skúste však Hermelín, Camembert, Encián, Plesnivec či iný syr s bielou plesňou pripraviť na rôzne aj menej tradičné spôsoby.
Pečený v chlebovej miske
Vydlabte menší bochníček chleba alebo chlebovú žemľu, vložte doň celý syr s bielou plesňou, posypte ho tymianom, cesnakom a pokvapkajte medom. Bielu pleseň na povrchu syra nakrojte, aby sa syr vo vnútri lepšie roztápal.Pečte v rúre na 180 °C asi 15–20 minút, kým sa syr neroztopí. Chlieb môžete natrieť cesnakovým maslom pre ešte intenzívnejšiu chuť.
Foto: Shutterstock
V lístkovom ceste alebo aj vyprážaný
Obaľte celý syr v trojobale (múka, vajce, strúhanka) a vypražte v oleji dozlatista z oboch strán. Podávajte s brusnicovou omáčkou alebo pikantným džemom. Obalený syr môžete rovnako dobre aj upiecť v rúre alebo pripraviť v teplovzdušnej fritéze.Vyskúšajte aj syr v župane. Syr dobre zabaľte do lístkového cesta spolu s lyžicou medu a nasekanými vlašskými orechmi, pridať môžete aj plátky šunky či prosciutta. Upečte v rúre dozlatista a potom už len vychutnajte napríklad s listovým šalátom.
Foto: Shutterstock
Grilovaný
Syr môžete ugrilovať na grilovacej panvici, na klasickom grile alebo aj v rúre na funkcii gril. Nezabudnite ho dochutiť, napríklad rozmarínom, čili vločkami, rôznym grilovacím korením a pokvapkať olivovým olejom. Grilujte 5–7 minút. Syr servírujte napríklad s grilovanou zeleninou alebo čerstvou bagetou.S ovocím
K rôznym druhom syra s bielou plesňou sa skvelo hodí hrozno, figy, brusnice ale aj hrušky, jablká či dokonca čučoriedky. Na syr položte ovocie, pokvapkajte balzamikovým octom a zapečte v rúre.Na panvici môžete opiecť napríklad jablká či hrušky s cibuľou. Skaramelizujte plátky ovocia s nakrájanou cibuľou na masle s troškou medu alebo cukru a servírujte na opečenom syre.
Ako fondue
Celý syr vložte do zapekacej misky, prekrojte povrch a vložte doň cesnak, tymian a pokvapkajte bielym vínom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút. Syr použite ako „fondue“ a namáčajte doň kúsky chleba, pečené zemiaky alebo zeleninu.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku