
Foto: Archív STVR
Chcete sa ešte do profesionálnej kuchyne vrátiť?
Cítim lásku k jedlu, milujem kuchárske remeslo, preto viem, že sa len potrebujem nadýchnuť a keď príde dobrá ponuka, tak sa do toho vrhnem opäť. Ale už sa do toho vrhnem racionálnejšie, aby som vyvážene fungoval aj doma, aj v práci.
Aj priamo pred kamerami ste povedali ľuďom, ktorí pracovali v reštaurácii, v ktorej ste nakrúcali šou Na nože, že žiadna práca nestojí za to, aby sme netrávili čas so svojou rodinou. Prečo je podľa vás také dôležité upratať si v sebe základné životné hodnoty?
Myslím si, že žiadna reštaurácia, sláva alebo chvíľková vlna nestoja za to, aby sme sa otočili chrbtom k svojej rodine, deťom, partnerom. A hoci v našich životoch stále sú, zajtra už byť nemusia. Myslím si, že si treba užívať každý okamih s deťmi, pretože extrémne rýchlo odrastú. Videl som to sám na prvom synovi, preto teraz žijem inak, snažím sa obom synom venovať čas. Teraz ich máme doma, no o chvíľu budú mať osemnásť rokov, ubehne to ako voda a už nás nebudú potrebovať. A potom, načo nám bude sláva, peniaze, keď ich nebudeme poznať, keď nebudú poznať ani oni nás... Samozrejme, peniaze sú v živote potrebné, a tak isto aj budovanie kariéry, no zároveň treba v živote nájsť balans. Myslím si, že v mojom prípade to už bolo prestrelené, mal som veľa práce a málo súkromia.
Kto u vás doma drží rodinu pokope?
Moja babka drží rodinu pohromade spolu s maminou aj s tetou. Každú nedeľu máme u babiny obed, nájdeme u nej na stole všetko, na čo máme chuť. Moje deti k nej chodia veľmi rady, vždy si rozkážu nejaké jedlo a tešia sa, že im ho prichystá. Aj manželkina rodina je veľmi súdržná, radi sa spolu stretávajú, majú dokonca 93–ročného dedka.
"Kuchyňa a aj reštaurácia sú len také dobré, aký je ich najslabší článok.“
Čo doma radi jete?
Máme radi úplne štandardné jedlá, ktoré nám pripomínajú detstvo, ako je pečené kuriatko či plnená paprika. Milujú ich aj moje decká a obľúbila si ich aj moja žena. K mojej mamine vždy prídeme na dobrý vývar, no najviac si vážim, že keď sa pri jedle stretne rodina, prežívame spolu pohodu.
Kto dnes viac doma varí, vy alebo manželka?
Keď mám viac času, varím ja, a keď nakrúcam, k sporáku sa postaví moja manželka. Varí ten, kto má čas, a zvyčajne také jedlá, ktoré by si dali decká. Doma varím rýchlejšie a jednoduchšie ako v profesionálnej kuchyni, málokedy postavím na sviečkovicu. Mávame mäsko so šalátom, divinku, chlapci majú radi cestoviny, ktoré sú tiež uvarené šupy–lupi. Hlavne varíme rýchlo, chutne a zdravo.
Čo jedia najradšej vaše deti?
Deťom chutí všetko, vôbec nie sú vyberavé. Keď je mäsko, zjedia ho, keď sa im spraví zapekaná brokolica, aj tú zjedia. Som za to vďačný.
Čo bolo hlavným dôvodom, že ste sa prihlásili do konkurzu na hlavného protagonistu šou Na nože?
Keď ma spolu s ďalšími šéfkuchármi a kuchármi oslovila televízia Markíza, potešil som sa. Bola to pre mňa zas nová výzva, vedel som, že sa zviditeľním a odprezentujem svoje skúsenosti. Preto som si povedal, že do toho pôjdem, veď mi to predsa nemôže uškodiť. Som veľmi rád, že šou u divákov vypálila pozitívne a ľudia si ma obľúbili.
Diskusia k článku