Foto: Shutterstock
6. Čedar
Čedar je tvrdý syr pochádzajúci z juhozápadného Anglicka, pôvodne z obce Cheddar, kde sa vyrába už od 12. storočia, kde v jaskyniach dozrieval 6 – 24 mesiacov.Je to polotvrdý syr, ktorý sa vyrába z kravského mlieka. Mladšie syry majú jemnú, sladkastú chuť s orieškovými tónmi. Zrelšie syry majú intenzívnejšiu, sýto orechovú chuť.
Skvelo chutí v kombinácii s hroznom, čerstvou zeleninou, orechmi a vínom. Výborne sa s ním pracuje, a tak je obľúbený pri príprave kanapiek. Dokonale sa aj rozpúšťa, preto je vyhľadávaný aj v teplej kuchyni pri príprave omáčok, nákypov, cestovín, ale aj sušienok. My sme ho použili na chrumkavé vyprážané syrové guľôčky.
Diskusia k článku