Máme ich radi:
Dnes je deň milovníkov syrov. Ak k nim patríte, tieto lahôdky by ste mali vyskúšať

Jana Štrbková, 20. januára 2024     9 minút čítania

Existuje mnoho rôznych druhov syrov a tak si každý môže vybrať taký, ktorý mu chutí. Aj preto je syrových vychutnávačov neúrekom a dokonca dnes oslavujú svoj deň. Ani my v redakcii nie sme výnimkou. Pozrite sa, aké lahôdky sme z niektorých vynikajúcich syrov pripravili.



Foto: Shutterstock

5. Gorgonzola

Gorgonzola je mäkký, tučný, mierne pikantný aromatický syr s modrou plesňou a je pýchou talianskej gastronómie. Vyrába sa z kravského mlieka a je popretkávaný žilkami modrozelenkastej plesne. Svoj názov získal podľa mesta Gorgonzola, ktoré sa rozprestiera na východ od Milána a dodnes sa vyrába len v určitých provinciách. Aromatický variant zrie asi 80 dní, pikantný až do 180 dní.

Môžete si vybrať prírodný, suchší syr s väčším obsahom plesní aj krémový syr, ktorý je z mlieka obohateného o smotanu. Temperamentní Taliani si ho najradšej vychutnávajú na chrumkavej ciabatte alebo ako súčasť omáčky na špagety. My sme gorgonzolu pridali do syrovej teriny.




ANKETA: Máte radi syry?

95,3%



4,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist