Krehké koláče:
Galetka, crostata, tart... Čo je čo a v čom sa líšia?

Veronika Lucáková, dnes 06:00     5 minút čítania

Všetky sú pripravené z krehkého cesta a ideálne na jesenné pečenie. Ale každý z týchto koláčov má svoje špecifiká, ktoré sú preň charakteristické.



Foto: Shutterstock

Rustikálna galetka, užasne nedokonalá

Galetka (galette) je francúzska odpoveď na jednoduché, rustikálne pečenie. Žiadna forma, žiadne stresy. Stačí cesto, plnka a trocha fantázie. Tenké maslové krehké cesto sa rozvaľká do kruhu a plní sa sladkou alebo slanou náplňou, ktorá sa rozloží do stredu. Okraje cesta sa voľne prehnú cez plnku smerom dovnútra, teda nie je to nič symetrické ani dokonalé. Najlepšie plnky do sladkých galetiek sú jablká s medom a so škoricou alebo slivky s mandľami. V slanej verzii galetky skvelo chutia s kozím syrom, cibuľou a hruškou.

Naše tipy: Ak je pripravené cesto príliš mäkké, dajte ho na 15 minút do mrazničky, bude sa potom lepšie tvarovať. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte cukrom alebo soľou (podľa typu galetky).











Krehkosť s mriežkou, to je crostata

Crostata je talianska verzia krehkého koláča. Najčastejšie sa pečie s džemom, každá talianska babička či teta má svoj recept a každá rodina svoj obľúbený džem. Opäť sa používa krehké maslové cesto, navrch sa dá džem alebo ovocná plnka. Typická je tiež mriežka z pásikov cesta na vrchu. A tie najlepšie kombinácie? Skúste marhuľový džem s mandľami, figy a orechy alebo lesné ovocie s kvapkou citrónového likéru limoncello.



Foto: Shutterstock

Naše tipy: Aby sa cesto pri vaľkaní netrhalo, nechajte ho po zamiesení aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Na pečenie je dobré použiť formu s perforovaným dnom. Teplo sa rozloží rovnomerne a spodok koláča bude krásne chrumkavý.





Tart, to je francúzska elegancia

Tart (tarte) je elegantný koláč, ktorý tiež pochádza z Francúzska a pečie sa vo forme, často s vyberateľným dnom. Na rozdiel od galetky je dokonale úhľadný a často aj chuťovo bohatší.



Foto: Shutterstock

Pečie sa z krehkého cesta najprv bez plnky takzvane „naslepo“ (prekryté papierom na pečenie a zaťažené fazuľou alebo ryžou, aby si udržalo tvar). Ako sladká plnka sa používa krém, čokoláda aj ovocie a slaný tart je známy ako kiš (quiche).









ANKETA: Máte doma formu na tart?

60,0%



40,0%







Diskusia k článku










TOPlist