Galettes (galetky) s ricottou a cuketou

lekorica - fotkalekorica, 9. júla 2016
Galettes (galetky) s ricottou a cuketou
Foto: lekorica

Chcela som vyskúšať niečo nové a tak som sa rozhodla upiecť Galettes s ricottou a cuketou. Galetky sú vlastne francúzske koláče z tenkého maslového cesta, ktoré sa dajú plniť na slano aj na sladko. Ja som sa dnes rozhodla urobiť slanú verziu a veru fajnotka je to veliká.

4
porcie
60 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

250 g
120 g
1/2 ČL
1 ČL
50 ml
1 ks
 na potretie cesta
Plnka:
250 g
1 strúčik
1 ks menšia
60 g
 na ozdobu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku a soľ. Pridáme na kocky nakrájané maslo a postupne ho do múky zapracujeme.

  2. 2

    Pridáme celé vajce, citrónovú šťavu a postupne prilievame vodu. Všetko dobre zapracujeme do hladkého cesta. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme ho 30 minút odpočívať v chladničke.

  3. 3

    Medzitým si urobíme plnku. Zmiešame ricottu s parmezánom, zmes osolíme a okoreníme, pridáme nastrúhaný cesnak.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na dva diely a pomocou valčeka ho vyváľame na dva rovnaké kruhy o priemere cca 22-25 cm. Kruhy si preložíme na plech vystlaný pečiacim papierom. Do stredu cesta dáme hotovú syrovú plnku, navrch poukladáme na tenko nakrájanú cuketu a opatrne okraje cesta zavinieme. Nakoniec stred koláča posypeme mandľami.

    Galettes (galetky) s ricottou a cuketou - obrázok 4
  5. 5

    Okraje cesta potrieme žĺtkom a koláče pečieme v rozohriatej rúre na 190 °C cca 45 minút.

    Galettes (galetky) s ricottou a cuketou - obrázok 5

Diskusia k receptu

aszabka
Toto vyzerá na obľúbené koláčiky u nás v budúcnosti..na sladko, či na slano..jednoduché a isto i chutia..aj tá fotka čosi hovorí :) vyskúšam preonačiť na svoju lchf verziu..vďakaaaa..
1x lianka
nika72
U mňa môže byť tiež...***** a tiež sa to dá kombinovať hoci ako díky za super recept :)
hrusticka76
..vyzerajú mňamkovo,určite vyskúšam,vďaka za tip :) ..pochvala za úžasnú fotku ako od profesionála :) ..
lekorica
@Kukulienka71 (9.7.2016 16:38)
Ivetka ďakujem. A aj tie tvoje sú veruže zaujímavé a áno galetiek je niekoľko druhov. Sú aj ako palacinkové cesto na slano, či sladko ale aj maslové, zemiakové či ryžové. Musím aj tie tvoje vyskúšať. ;-)
@Afataga ďakujem. :-)
denyany
Dobrota. Minule som robila s pridaním paradajok natenko nakrájaných, mám také kombinácie rada. Foto super!
lekorica
Ďakujem vám všetkým krásne. Dnes bolo repete, lebo včera sa po nich len tak zaprášilo. :-)
mijaita
Nadherna prezentacni fotka a i mě, ktera pece tak malo, totalne dostala. Upecu na srpnovy sraz kamaradek. Uvidime (i ty uvidíš) jak to dopadne :-)
lekorica
@Mijaita (10.7.2016 18:52) ďakujem krásne. Určite neoľutuješ. Dnes som robila repete pre kmotričku a veľmi im chutili. Na druhý týždeň robím verziu na sladko. :-) Teším sa na tvoju fotečku. ;-)

haji
@Lekorica krásné, vymazlené a dobroučké, voní až k nám tvé galetky! Jsi šikulka!
danielas
Aj mna tvoj obrazok a recept navnadil.
A su unikatne! Dnes robim stvrtykrat. Tak chutia nam vsetkym.
Vrelo doporucujem :-)
evelynba
"Odvolávám co sem odvolal a slibuji co sem slíbil...." - beriem späť, je to zrejme o.k., aj ďalšie rcp, ktoré som tam našla a ktoré som si pamätala z Varechy, sú tvoje - napr. karfušky s bryndzou alebo Oravský slaninový chlieb.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha