Černicový tart
Kolega nevedel, čo s černicami, ktoré sa im urodili. Ja som mala predstavu hneď!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
200 g |
|
70 g |
|
40 g |
|
1/2 ČL |
|
2 ks |
|
150 g |
|
Na potretie korpusu: | |
50 g |
|
30 g |
|
Náplň: | |
500 g |
|
4 PL |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
150 g (54 %) |
|
Na zaťaženie cesta: | |
|
Postup
-
1
Korpus: Všetky suché ingrediencie preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. (TIP: Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.) Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke.
- 2
Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy na tart. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou). Pečieme 10 - 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista.
- 3
Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou a posypeme kokosom. (TIP: Tento krok zabezpečí, že cesto sa nerozmočí a zostane chrumkavé.)
- 4
Černice s cukrom trochu povaríme a rozmixujeme na pyré. Precedíme a vlejeme naspäť do hrnca. Privedieme do varu.
- 5
V miske zmiešame škrob, citrónovú šťavu a vodu. Za stáleho miešania vmiešame do vriaceho pyré. Varíme ešte 2 minúty. Do černicovej hmoty vsypeme nasekanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.
- 6
Plnku vylejeme na korpus a necháme vychladnúť. Tart ozdobíme podľa chuti a predstáv (černice, čučoriedky, granátové jablko, čokoládová ganache…).
Tiež Černicový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Forma má 28cm. Ale cesta na korpus by malo byť dosť aj na 30cm.