Černicový koláč
Černicový koláč

Černicový tart

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 15. septembra 2025

Kolega nevedel, čo s černicami, ktoré sa im urodili. Ja som mala predstavu hneď!

10-12
porcií
20 (+ odležanie cest minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
70 g
40 g
1/2 ČL
2 ks
150 g
Na potretie korpusu:
50 g
30 g
Náplň:
500 g
4 PL
3 PL
3 PL
2 PL
150 g (54 %)
Na zaťaženie cesta:



Postup

  1. 1

    Korpus: Všetky suché ingrediencie preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. (TIP: Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.) Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke.

  2. 2

    Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy na tart. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou). Pečieme 10 - 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista.

  3. 3

    Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou a posypeme kokosom. (TIP: Tento krok zabezpečí, že cesto sa nerozmočí a zostane chrumkavé.)

  4. 4

    Černice s cukrom trochu povaríme a rozmixujeme na pyré. Precedíme a vlejeme naspäť do hrnca. Privedieme do varu.

  5. 5

    V miske zmiešame škrob, citrónovú šťavu a vodu. Za stáleho miešania vmiešame do vriaceho pyré. Varíme ešte 2 minúty. Do černicovej hmoty vsypeme nasekanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.

  6. 6

    Plnku vylejeme na korpus a necháme vychladnúť. Tart ozdobíme podľa chuti a predstáv (černice, čučoriedky, granátové jablko, čokoládová ganache…).

    Černicový tart - obrázok 6

Diskusia k receptu

dvorka
No teda. Tiež neviem, čo s poslednými černicami. A tento zákusok sa mi páči. Predpokladám, že forma je klasická - priemer 30 cm.