Chutná a chrumkavá slivková galette
Foto: razomzastolom
Výnimočný koláč z veľmi jednoduchých surovín. Okrem sliviek, ako plnku môžete použiť akékoľvek ovocie, ako napríklad
jablká alebo hrušky. Po upečení bude koláč Zobraziť celý popisVýnimočný koláč z veľmi jednoduchých surovín. Okrem sliviek, ako plnku môžete použiť akékoľvek ovocie, ako napríklad
jablká alebo hrušky. Po upečení bude koláč krehký a mimoriadne chrumkavý.
Zdroj: https://youtu.be/d-4Rm4WnQTE
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
50 g |
|
1/2 ČL |
|
110 g |
|
350 g |
|
Plnka: | |
400 g |
|
100 g (slivkový alebo podľa chuti) |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
30 g |
|
1/2 ČL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Príprava cesta: Maslo nakrájať na kúsky (približne 1×1 cm) a vložiť na 30-60 minút do mrazničky. Vodu tiež ochladiť v mrazničke. Múku, maslo z mrazničky, cukor a soľ dôkladné premiešať tyčovým mixérom na sypkú homogénnu hmotu. Postupne pridávaním studenej vody k homogénnej hmote suchých surovín, vypracovať hrudku cesta. Cesto nemiesiť!!! Cesto odložiť na 20-30 minút do chladničky.
- 2
Príprava plnky: Oddeliť kôstky od sliviek a slivky pozdĺžne nakrájať na kúsky. K slivkám pridať kryštálový a vanilkový cukor, škrob a škoricu. Dôkladne premiešať.
- 3
Cesto rozvaľkať na kruh s priemerom 35 cm a hrúbku 3 mm. V strede rozložiť plnku zo sliviek a na vrch dať džem. Zavinúť okraje cesta tak aby priemer galette bol cca 25 cm. Okraje cesta potrieť žĺtkom zriedeným s vodou. Piecť 25 minút na 200 °C.
- 4
Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/d-4Rm4WnQTE
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Robievam podobne s nektárinkami.
Dobry napad s nektarinkami. Este som tak nerobila :-)))
No ten názov „galette“ pochádza z francúzskeho jazyka. Týmto názvom sa zdôrazňuje na to ako sa pripravuje cesto (malo by byť tenké, krehké, počas prípravy sa nemiesi ...) a aj celkovo ako koláčik by mal byť urobený.
Po kliknutí na odkaz si v pravém horním rohu vyber překlad do slovenčiny. Chtěla jsem poslat v překladu českém, ale odkaz to neudržel. en.wikipedia.org/wiki/Galette...
Dakujem! :-)
Tesim sa, ze sa uspesne kolacik upiekol a chutil :-)))
Ja som ale primiešala aj trochu celozrnnej múky ( niekedy pridávam pohánkovú ) a dala som slivky, nektárinku a ringlóty, čo sa pýtali, aby sa s nimi niečo urobilo:-))
U nás si ju polievame šľahačkou. Akurát si na tom pochutnávam, ku káve s ľadom.
Ďakujem za recept.
No to som sa velmi potesila na taku foto-odozvu 😃💜
Som rada, ze chutilo. A este tolko plnok! 😃
Vyskusam aj ja s celozrnnou a pohankovou mukou, este som tak nerobila.
Penky zvysok dna!
No to je veľké potešenie keď také vidím. 😃😃😃
Teším sa že sa podarilo a chutilo. 😃
Ďakujem za foto-odozvu!!!
Pekný večer prajem! 🍁🍰☕