Slivkový koláč
Slivkový koláč

Chutná a chrumkavá slivková galette

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 29. júla 2021

Výnimočný koláč z veľmi jednoduchých surovín. Okrem sliviek, ako plnku môžete použiť akékoľvek ovocie, ako napríklad jablká alebo hrušky. Po upečení bude koláč krehký a mimoriadne chrumkavý.
Zdroj: https://youtu.be/d-4Rm4WnQTE

8
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
50 g
1/2 ČL
110 g
350 g
Plnka:
400 g
100 g (slivkový alebo podľa chuti)
50 g
1 ČL
30 g
1/2 ČL
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava cesta: Maslo nakrájať na kúsky (približne 1×1 cm) a vložiť na 30-60 minút do mrazničky. Vodu tiež ochladiť v mrazničke. Múku, maslo z mrazničky, cukor a soľ dôkladné premiešať tyčovým mixérom na sypkú homogénnu hmotu. Postupne pridávaním studenej vody k homogénnej hmote suchých surovín, vypracovať hrudku cesta. Cesto nemiesiť!!! Cesto odložiť na 20-30 minút do chladničky.

  2. 2

    Príprava plnky: Oddeliť kôstky od sliviek a slivky pozdĺžne nakrájať na kúsky. K slivkám pridať kryštálový a vanilkový cukor, škrob a škoricu. Dôkladne premiešať.

  3. 3

    Cesto rozvaľkať na kruh s priemerom 35 cm a hrúbku 3 mm. V strede rozložiť plnku zo sliviek a na vrch dať džem. Zavinúť okraje cesta tak aby priemer galette bol cca 25 cm. Okraje cesta potrieť žĺtkom zriedeným s vodou. Piecť 25 minút na 200 °C.

  4. 4

    Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/d-4Rm4WnQTE

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Dezerty, Na sladko, Koláče, Letné, Pečené

Diskusia k receptu

razomzastolom
@olinecka (30.7.2021 12:45)

No ten názov „galette“ pochádza z francúzskeho jazyka. Týmto názvom sa zdôrazňuje na to ako sa pripravuje cesto (malo by byť tenké, krehké, počas prípravy sa nemiesi ...) a aj celkovo ako koláčik by mal byť urobený.
1x haji
haji
Pěkný receptík, kouzelné foto! Líbí se mi i pěkně, detailně zpracovaný postup. Jsi šikulka! Děkuji za inspiraci. Galette stojí za hřích!
kucharka
Dobrota nad dobroty!
Ja som ale primiešala aj trochu celozrnnej múky ( niekedy pridávam pohánkovú ) a dala som slivky, nektárinku a ringlóty, čo sa pýtali, aby sa s nimi niečo urobilo:-))
U nás si ju polievame šľahačkou. Akurát si na tom pochutnávam, ku káve s ľadom.
Ďakujem za recept.


razomzastolom
@kucharka (8.8.2021 15:21)

No to som sa velmi potesila na taku foto-odozvu 😃💜
Som rada, ze chutilo. A este tolko plnok! 😃
Vyskusam aj ja s celozrnnou a pohankovou mukou, este som tak nerobila.
Penky zvysok dna!